Als je een septische put hebt, is het belangrijk dat je bacteriƫn toevoegt. Maar hoe voeg je bacteriƫn toe en waarom? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over bacteriƫn in de septische put!
Wat is een septische put en hoe werkt deze?
Een septische put is eigenlijk een mini-versie van het rioolsysteem in huis. Alles wat je door de afvoer naar beneden gooit, wordt in de septische put opgevangen. Wanneer je je toilet doorspoelt , gaat er een heleboel afvalwater naar de septische put. Dit wordt dan grotendeels door bacteriƫn afgebroken waardoor deze niet onmiddellijk vol zit. Je moet nog steeds regelmatig je put laten ledigen wil je de goede werking blijven verzekeren.
De bacteriƫn die in de septische put leven, zijn erg belangrijk. Zonder bacteriƫn zou het organisch afval niet afbreken en zou je snel problemen krijgen met je septische put. Daarnaast helpen bacteriƫn ook om schadelijke stoffen af te breken die in het water aanwezig zijn.
Hoe voeg je bacteriƫn toe aan je septische put?
Bacteriƫn komen van nature in je septische put terecht, maar het kan soms nodig zijn om bacteriƫn bij te vullen. Dit kan gebeuren wanneer er een tekort is aan bacteriƫn of wanneer er schadelijke stoffen in het water aanwezig zijn die de bacteriƫn doden. Je kunt bacteriƫn toevoegen door een speciaal product te gebruiken dat bacteriƫn bevat. Dit product kun je in de meeste bouwmarkten of tuincentra kopen.
Wat voor bacteriƫn zijn dit?
De bacteriƫn die in je septische put leven, zijn anaerobe bacteriƫn. Dit betekent dat ze niet in aanraking hoeven te komen met zuurstof om te overleven. Anaerobe bacteriƫn worden gevoed door organisch materiaal zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. Deze bacteriƫn vermenigvuldigen zich snel en helpen daardoor het afval in de septische put af te breken.
Waarom is het belangrijk bacteriƫn toe te voegen aan je septische put?
Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn bacteriƫn erg belangrijk voor het afbraakproces in de septische put. Wanneer er niet genoeg bacteriƫn aanwezig zijn, kan het afval niet goed afgebroken worden en kun je problemen krijgen met je septische put. Daarnaast helpen bacteriƫn ook om schadelijke stoffen af te breken die in het water aanwezig zijn. Dit is erg belangrijk, want deze stoffen kunnen anders schadelijk zijn voor het milieu en voor je gezondheid.
Hoe vaak moet je deze toevoegen?
Dat hangt af van het soort bacterie dat je toevoegt. Sommige bacteriƫn zullen snel weer verdwijnen, waardoor je vaker moet bijvullen. Andere bacteriƫn zijn veel sterker en blijven langer in leven, waardoor je minder vaak hoeft bij te vullen. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen wanneer je bacteriƫn toevoegt aan je septische put.
Zorgen deze bacteriƫn ervoor dat je minder vaak je septische put moet ledigen?
Nee, bacteriƫn helpen alleen om organisch materiaal af te breken. Het is nog steeds belangrijk om je septische put regelmatig te laten ledigen. Als je dit niet doet, zullen de bacteriƫn uiteindelijk ophouden met werken en zal je put gaan stinken. Bovendien kan een volle septische put lekken en schadelijke stoffen in het grondwater achterlaten.
Als je een septische put hebt, is het belangrijk dat je bacteriƫn toevoegt. Bacteriƫn helpen namelijk bij het afbraakproces van organisch materiaal en voorkomen dat schadelijke stoffen in het water achterblijven. Je kunt bacteriƫn toevoegen door een speciaal product te gebruiken dat bacteriƫn bevat. Dit product kun je in de meeste bouwmarkten of tuincentra kopen.