10 te ontdekken acts op Dour Festival 2016

10 te ontdekken acts op Dour Festival 2016

DOOOUUURRREEEEUUUHHH! Vanaf woensdag 13 juli zal de gekende kreet weer vijf dagen lang massaal door duizenden festivalbezoekers worden gescandeerd. Met bijna 300 acts verspreid over negen podia is het ook dit jaar weer puzzelen om je ideale line-up samen te stellen. Met Fuzz Magazine geven we alvast enkele tips met deze 10 te ontdekken acts!

Ook dit jaar kan je op het alternatieve muziekfestival Dour tal van internationale toppers aan het werk zien. Grootheden als Boys Noize - check ons interview! -, Netsky, The Prodigy, Dave Clarke, Richie Hawtin, Maceo Plex en Henrik Schwarz tekenen opnieuw present, maar Dour zou Dour niet zijn zonder tal van minder gekende, opkomende talenten. We sommen er even 10 op!

Petit Biscuit 
Donderdag, Le Labo, 17:00 - 17:45

De 16-jarige Franse gitarist/producer Petit Biscuit kan je zo in het rijtje producers plaatsen naast Flume en Mura Masa. Sinds zijn track Sunset Lover vorig jaar maar liefst 14 miljoen plays scoorde op SoundCloud en nog eens 9 miljoen op YouTube, gaat het deze jongeling voor de wind.

Vorige maand bracht hij zijn debuut-EP uit, waarin hij fijn geproducete beats combineert met gesamplede vocals en wat gitaarwerk. Dat hij een mooie toekomst tegemoet gaat, staat dus nu al buiten kijf. Benieuwd of hij live even straf uit de hoek komt als zijn producties!

Ulysse 
Donderdag, Jupiler Dance Hall, 14:00 - 14:45

Het Waalse trio Ulysse brak in 2014 door onder de taalgrens met hun sterke electropopdebuut U as in Ulysse EP. Ulysse is zo'n band die bij iedere luisteraar een spontane glimlach tevoorschijn tovert. Waar ze in hun debuut nog teerden op feelgood tracks, zetten ze in opvolger Cashmere Guns meer in op zwoele, trage electronica. Een positieve evolutie, als je het ons vraagt!

Haring 
Donderdag, Le Labo, 14:00 - 14:45

De Brusselse producer Haring timmert ondertussen ook al een tijdje aan zijn weg naar de top. Met zijn zweverige beats krijgt hij steeds meer voet aan wal in ons land. Zo kon je hem reeds aan het werk zien tijdens Les Nuits Botanique, treedt hij later deze zomer nog aan op Horst en was hij al warming-up voor Nosaj Thing en Rone. Met eigenzinnige, instrumentale electronica mag hij op donderdag Le Labo openen. 

Babyfather 
Donderdag, Le Labo, 18:15 - 19:15

Dean Blunt draait al enkele jaren mee binnen het circuit en staat er opnieuw met zijn nieuwe project. Als Babyfather bracht hij dit jaar zijn album BBF (Hosted By DJ Escrow) uit op het gerenommeerde label Hyperdub Records en hij werkte ook al samen met Arca onder deze noemer. Al moet het gezegd worden: door zijn gekke kuren on stage bewandelt een optreden van Dean Blunt altijd een fragiel pad tussen genialiteit en ontgoocheling...

Jacques 
Donderdag, Le Labo, 15:15 - 16:15

Met zijn monnikkapsel is Fransman Jacques sowieso al een frappante verschijning op het podium, al moeten zijn 'instrumenten' zeker niet onderdoen. Gaande van draaiende fietswielen tot bestek of een draaiende wereldbol, alles gooit hij in een absurde mix. Wanneer hij er echter zijn baslijnen, synths en gitaar aan toevoegt krijg je een geniaal samenspel. Zo wist hij ons tijdens Les Nuits Botanique reeds te overdonderen met een magistrale set.

Fakear 
Vrijdag, The Last Arena, 21:00 - 22:00

Dat Franse electronica weer helemaal leeft, is een understatement van jewelste. Na toptalenten Jacques en Petit Biscuit voor te stellen, kan ook de wat meer ervaren producer Fakear niet ontbreken in dit lijstje. We leerden hem vorig jaar kennen met zijn goeie live set tijdens Les Nuits Botanique, waar hij toen zelfs headliner Rone overklaste. Ook dit jaar kon de samplemeester opnieuw overtuigen op Les Nuits. Bovendien zal hij wellicht heel wat recent werk meezeulen naar Dour, want zijn nieuwe album werd onlangs uitgebracht!

James Marvel ft. MC Mota 
Zaterdag, De Red Bull Elektropedia Balzaal, 16:00 - 17:15

Onze landgenoot James Marvel is één van de rijzende sterren binnen het internationale drum 'n' bassmilieu. Samen met MC Mota scoorde hij een #1 hit in de Beatport Drum 'n' Bass Top met hun samenwerking Way Of The Warrior. Sindsdien gaat de carrière van beide heren steeds meer in stijgende lijn. Zo won MC Mota een Red Bull Elektropedia Award als Best MC, terwijl zowel James Marvel als Mota een nominatie op zak hadden voor de befaamde Drum&BassArena Awards. Als er één drum 'n' bass-act is die je niet mag missen, is het dus deze van eigen bodem!

Damian Lazarus 
Vrijdag, De Red Bull Elektropedia Balzaal, 17:45 - 19:00

Damian Lazarus is wel al een gevestigde waarde. Grote namen als &ME, Jamie Jones, Agoria, Kölsch en Gorgon City namen al tracks onder handen van de Amerikaanse producer, maar zijn eigen werk moet zeker niet onderdoen! Met zijn exotisch klinkende album Message From The Other Side op Crosstown Rebels veroverde hij heel wat harten. Iets wat hij gegarandeerd ook zal doen op Dour!

SHXCXCHCXSH 
Vrijdag, Cannibal Stage, 23:30 - 00:30

Het Zweedse duo SHXCXCHCXSH (uitgesproken als 'tschh tschh') zal op Dour hun album SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs! voorstellen. Laat je zeker niet afschrikken door de onuitspreekbare namen en absurde titels, want muzikaal wisselen de heren op intrigerende wijze sferische soundscapes af met stevige beats. Wie zich wil laten meeslepen op een muzikale trip, weet waar hij moet zijn op Dour!

Pantha Du Prince presents The Triad 
Zaterdag, La Petite Maison Dans La Praire, 23:30 - 00:30

Hendrik Weber producet reeds meer dan tien jaar onder de noemer Pantha Du Prince. Op zich geen ongekende / te ontdekken naam, ware het niet dat hij dit jaar samenspande met twee vrienden en ze nu het album The Triad met zijn drieën komen voorstellen op Dour! Naast het muzikale aspect zal ook visuele experimentatie centraal staan, getuige hun straffe Boiler Room-set.

De volledige line-up en timetable, alsook tickets zijn verkrijgbaar via de website van Dour.