5 Years Ohm: een succesverhaal

5 Years Ohm: een succesverhaal

West-Vlaanderen kan de dag van vandaag heel wat mooie troeven voorleggen qua events binnen de elektronische muziek. Denk maar aan festivals als Wecandance, Cirque Magique, Voltage Festival en Ostend Beach. Vijf jaar geleden was dit echter allesbehalve vanzelfsprekend. Toch slaagde de in Kortrijk gevestigde organisatie Ohm erin om gestaag een begrip te worden binnen de Belgische technowereld. Hoe een lokale radiozender met podcasts kon uitgroeien tot zo’n succesverhaal met als komend orgelpunt 5 Years Ohm op zaterdag 23 september? We schetsen het even voor u.

Ohm is your unit and frequency of electronic resistance. Zo’n vijf jaar geleden was dit de slagzin van het wekelijkse radioprogramma Ohm op de Kortrijkse lokale zender Quindo. Het concept was zeer simpel: naast residents Pilose en Gnostic werden tal van andere dj’s gevraagd een Ohm Podcast op te nemen, die vervolgens op donderdagavond in de ether werd geknald en ook zijn weg naar SoundCloud vond. Ohm wist vooral het verschil te maken door een uiterst fijn oog voor talent.

Buitenlandse artiesten als Rebekah en Detroit Swindle verzorgden reeds podcasts voor Ohm nog lang voor ze wereldwijd hun grote doorbraak kenden. De perfect uitgekiende afwisseling tussen aanstormend internationaal talent en het beste wat we in België te bieden hadden op vlak van elektronische muziek, was een schot in de roos. De (online) aanhang bleef week na week groeien en zo veroverde Ohm zijn vaste plek binnen de nationale scene.

Het lijstje artiesten dat doorheen de jaren podcasts verzorgde voor Ohm en bijhorende nevenprojecten is dan ook duizelingwekkend. Rebekah, Clouds, Gary Beck, Reeko, Green Velvet, Martin Landsky, Measure Divide, Sable Sheep, Marc Romboy, Ben Pearce, Reeko en Thomas Hessler passeerden allen de revue. Gooi daar nog eens heel wat toppers van eigen bodem bij zoals Locked GrooveIgor Vicente, Fred Hush, Pete Howl, Seba Lecompte, Ego Troopers, Massimo Mephisto, … bij, en je snapt meteen hoe Ohm zijn trouwe achterban kon verzamelen.

Maar het bleef niet bij deze podcasts. Nog tijdens de eerste jaargang besloot de crew achter Ohm om eigen events op poten te zetten, zowel onder de noemer Ohm als CultUS. Daar bleek nogmaals het uitstekende oog voor talent. Na Sunil Sharpe te gast te hebben tijdens hun Ohm Labo en enkele geslaagde events in Decadance, pakte Ohm voor een eerste keer serieus uit tijdens hun eerste verjaardagsfeest in De Kreun. Met Clouds en Rødhåd zetten ze daar in september 2013 een line-up neer om u tegen te zeggen. Het werd een fantastische avond en de trein was definitief vertrokken.

Met gasten als Harvey McKay, Martin Landsky, Ambivalent, Ron Costa, Psyk, Markus Suckut, Jon Gurd en David Gtronic op hun events, bevestigde Ohm in zijn tweede jaargang al het goede. Telkens werd geopteerd voor internationale acts die nog niet de grote naam en faam hadden verworven of die duizenden bezoekers op de been konden brengen, maar werd er gekozen voor artiesten die volledig binnen het Ohm-plaatje passen. Een gewaagde zet die bijna altijd goed uitpakte. Ook de befaamde Rooftop Party’s op het dak van De Kreun deden dat jaar hun intrede en zijn tot op heden nog steeds een garantie op de gezelligste namiddagen en avond in het Kortrijkse.

The only way is up, dachten ze toen bij Ohm. Een statement dat ze nog extra kracht bijzetten met hun tweede verjaardagsfeest waar Rodriguez Jr. (met live-set) en Ray Okpara de centrale gasten waren. Wie Ohm nog niet kende, kon er vanaf nu niet meer om heen.

Octave One, Pär Grindvik, Matthias Meyer, Kwartz, Cuartero, Marco Resmann, Traumer, Slam, Cleric, Cassegrain & Tin Man. Het lijstje namen dat Ohm in zijn derde jaargang wist te strikken, was niet meer bij te houden. Maar dé grootste mijlpaal die het team achter Ohm in zijn derde jaargang wist te realiseren, was de allereerste editie van hun Voltage Festival op de Transfo-site in het nabijgelegen Zwevegem. Met een prachtige locatie en een opnieuw mooi samengestelde affiche werd de eerste editie van Voltage Festival een voltreffer in het kwadraat. Het ééndagsfestival op het terrein van een verlaten elektriciteitscentrale kon met Pig&Dan, Reset Robot, Alex Niggemann, Developer, Henning Baer, Morbeck en een hele resem Belgische artiesten meteen overtuigen en het smaakte ongetwijfeld naar meer.

Ohm voegde meteen de daad bij het woord en een goeie maand na Voltage Festival volgden de nieuwe verjaardagsfestiviteiten voor Ohm. Exium, Reeko en Lewis Fautzi, opnieuw drie perfecte keuzes binnen het Ohm-kader, zorgden voor de kers op de taart van 3 Years Ohm.

Met Xhin, Rrose, Lee Van Dowski, een Watergate Release Tour met Matthias Meyer, zette Ohm de trend in zijn vierde jaargang probleemloos verder, al was het vooral uitkijken naar de tweede editie van hun Voltage Festival. Ondanks wat technische geluidsproblemen werd het festival – dat toen zelfs twee dagen duurde – opnieuw een groot feest. Hoe kan het ook anders met alweer een prachtige affiche met onder meer Tiefschwarz, Ruede Hagelstein, Christian Löffler, Hunter/Game, Ripperton, Pisetzky, Roman Poncet, Polar Inertia, Drafted, Sawlin, Esther Duijn en Pearl als grootste internationale blikvangers. Maar dé grootste innovatie was wellicht de unieke locatie van de eigen Ohm-stage, onder een voormalig hoogspanningsveld.

Het daaropvolgende 4e verjaardagsevent – volledig uitverkocht – hoefde echter niet onder te doen. Hoe Ohm altijd die excellente line-ups uit hun mouw wist te schudden, het is ons een raadsel. Wat we wel weten is dat ze met de line-up van 4 Years Ohm zichzelf nog meer eens overtroffen. Top of the bill: rijzende sterren SHDW & Obscure Shape, Boston 168, Jeff Rushin, Matt Mor en Ron Costa, die het feest al in de namiddag begon tijdens de Rooftop-sessie.

Wie dacht dat de Ohm-bende het na vier jaar wat kalmer aan zou doen, was eraan voor de moeite. Het ene topfeest zat er nog maar net op, en daar werd de volgende straffe line-up alweer aangekondigd. Zo waren Alex Niggemann, Gardens Of God, Sterac aka Steve Rachmad, Thomas Hessler en Supreems afgelopen jaar te gast. Er volgde zelfs een Acid Trip-uitstapje richting Kompass, waar Tin Man, Boston 168 en Alien Rain voor het nodige gebeuk zorgden en onlangs nog was er onder de noemer CultUS een Lobster Theremin showcase met Nthng, Route 8 en Asquith.

Hun Voltage Festival maakte ondertussen een geslaagde doorstart. Waar vroeger werd gekozen voor meerdere podia, concentreerde het festival zich op het podium onder het hoogspanningsveld overdag, waarna het publiek de nacht indanste in de turbinezaal. De line-up was met 138, Ansome & Ossian, Ayarcana, Charlton, Fur Coat, La Fleur, Vaal, Extrawelt, Jon Gaiser, Matador, Monoloc, Kobosil, Somewhen, Ryan James Ford en opnieuw SHDW & Obscure Shape dan ook weer om duimen en vingers bij af te likken.

Maar bovenal is Ohm ondertussen uitgegroeid tot zoveel meer dan een organisatie die events op poten zet en bekend werd dankzij podcasts. Waar eerst het bookingskantoor Korridor uit Ohm ontsproot, vertoont nu het Belgische technolabel Form And Function, opgericht door Ohm-bezieler Pilose, een duidelijke link met Ohm. Het technolabel grossiert in raspaarden van eigen bodem als Border One, Phara en A. Brehme. Die laatste brengt binnenkort zelfs zijn allereerste release uit op het label.

Het verhaal van Ohm leest dus als een waar succesverhaal dat als voorbeeld kan dienen voor tal van organisaties. Dat zal ook niet anders zijn bij hun volgende viering: 5 Years Ohm. Op zaterdag 23 september vormt De Kreun, nu ook gekend als Wilde Westen, in Kortrijk opnieuw het decor voor een waar spektakel. Op de line-up maar liefst negen b2b-sets.

In de vroege namiddag openen de deuren richting het dak voor een – als we de weerberichten mogen geloven zonovergoten – rooftop sessie. Daar zullen Gerald & Croky, Innershades & Robert D, Bafana & Maté en Jakob & Gols het feest op gang trappen.

Wat later op de avond verhuist de vierende bende vervolgens naar binnen, waar de echte kleppers aan bod komen. Denk maar aan Abdulla Rashim, die er een speciale b2b-set met Acronym zal spelen. Ook Lucy en Yotam Avni zullen hun krachten bundelen, net als Token-opperhoofd Kr!z en Antigone. Residents Pilose en Border One volgen hun voorbeeld met respectievelijk A. Brehme en Thomas Hayes.

Dat het een onvergetelijke dag en avond worden, staat nu al vast. Wil je er nog bijzijn? Haast je dan om je tickets online aan te schaffen! We durven er ons geld op inzetten dat 5 Years Ohm net als de voorbije jaren zal uitverkopen. Zeg niet dat we jullie niet hebben gewaarschuwd!