7 sublabels die je moet leren kennen

7 sublabels die je moet leren kennen

Platenmaatschappijen vormen de ruggengraat en het DNA van ons muzikaal landschap. Ze geven richting en verzamelen gelijkgezinde artiesten. Net zoals genres muziek categoriseren, doen labels dat ook. Maar soms zoeken bepaalde labels een stal om moeilijk te plaatsen muziek naar buiten te brengen. En dat is waar sublabels hun intrede doen. Maar welke sublabels zijn de moeite? Wij zetten er zeven op een rijtje. 

 

1. Technicolour (Ninja Tune)

Opgericht in 2013 was Technicolour origineel bedoeld om alle 12” vinyl releases van Ninja Tune een plaats in deze wereld te geven. De genres die ze aanhangen zijn ongeveer dezelfde als die van het moederlabel, maar toch met een iets grotere voorliefde voor techno. Ondertussen zijn ze wel al een tijdje afgestapt van die enkel 12” formule en brengen ze ook volledige albums uit. 

Artiesten: Legowelt, UMFANG, Hieroglyphic Being, Jay Daniel, Dauwd, …

 

2. Whities (Young Turks)

Technisch gezien is Whities sinds vorig jaar al geen onderdeel meer van Young Turks, wat op zijn beurt weer onderdeel van XL Recordings was. Geen zorgen als je niet meer volgt, het draait tenslotte toch allemaal om de muziek. En dat is waar ze bij Whities in excelleren. Sinds 2014 brengt het label de meest intrigerende platen uit die je maar kunt vinden. Van lo-fi new wave, naar experimentele hip-hop en weer terug naar verschroeiende techno. 

Artiesten: Reckonwrong, Minor Science, Avalon Emerson, Lanark Artefax, Kowton, …

 

3. HVNX (Hivern Discs)

Hivern Discs, het label van John Talabot maakt al sinds 2008 het goede weer vanuit het zonnige Barcelona. Twee jaar geleden besloot John dat het tijd werd voor een sublabel en zo zag HVNX het licht. De focus ligt vooral op concept EPs en mini-albums, met een hart voor meer avontuurlijk geluid waar op Hivern Discs minder plaats voor is.

Artiesten: Simon Haydo, Inga Mauer, Lawrence Le Doux, Zodiac Free Arts Club, …

 

4. Objects Limited (Planet Mu)

Objects Limited is een sublabel van Planet Mu, gerund door Lara Rix-Martin. Voor wie haar niet kent: ze is de vrouw van Mike Paradinas, beter gekend als µ-ziq, die de dagelijks werking van Planet Mu op zich neemt. Het verhaal blijft dus een beetje binnen de familie. Objects Limited brengt uitsluitend muziek uit van vrouwen en genderqueer artiesten. 

Artiesten: Ziúr, Jana Rush, Rui Ho, …

 

5. Melodies International (Eglo Records)

Melodies is op een queeste om zeldzame en onbekende oude disco parels opnieuw aan de man te brengen, enkel heruitgaven dus. Opgericht in 2015 door sterke man achter Eglo, Floating Points, slagen ze hier aardig goed in. Het idee voor het label ontsprong uit de ‘You’re A Melody’ feestjes die in het teken stonden van soul, disco en boogie. 

Artiesten: Aged In Harmony, Y. Gershovsky, Trio Ternura, …

 

6. Dnuos Ytivil (Livity Sound)

Ja, dat lees je goed. Dnuos Ytivil is gewoon de naam van ouderlabel Livity Sound omgekeerd geschreven. In feite verschillen de twee niet echt qua visie, enkel op het gebied dat Dnuos Ytivil het vaak een stuk avontuurlijker aanpakt. Nummers stevig geworteld in de hedendaagse Britse techno-sound uit Bristol waar je letterlijk van achterover valt. 

Artiesten: Randomer, Batu, Simo Cell, Hodge, Bruce, …

 

7. Meda Fury (R&S Records)

Het legendarische R&S Records kon met sublabel Meda Fury niet ontbreken in deze lijst. Meda Fury richt zijn pijlen vooral op alles house en aanverwanten. Eerste EP kwam uit in 2013 en sindsdien niets anders dan pure kwaliteit van deze klepper. 

Artiesten: Takuya Matsumoto, Damon Bell, DJ Seinfield, Rimbaudian, …