Acht drum 'n bass-kanalen om te volgen

Acht drum 'n bass-kanalen om te volgen

Drum 'n bass draait ondertussen al ongeveer 25 jaar mee. Dit genre heeft sinds zijn ontstaan een enorme groei gekend en heeft zich inmiddels vertakt in talloze subgenres. Omdat het niet altijd even makkelijk is om mee te blijven met al deze muziek lijsten wij even kort enkele Youtubekanalen op die je kan volgen om op de hoogte blijven van nieuwe releases in het genre. Aangezien iedereen Liquicity en UKF Drum & Bass kent besparen wij je die info en gaan meteen van start met iets onbekendere kanalen.

Ledge Sounds.

Ongetwijfeld het meest zonnige drum ‘n bass-kanaal dat er te vinden is op Youtube én ook nog eens Belgisch. Wij hebben ons best gedaan om een nummer te vinden op dit kanaal dat ons niet aansprak maar dat bleek simpelweg onmogelijk. Op dit kanaal wordt liquid drum ’n bass gepromoot die perfect is om rustig op weg te dromen, zo zomers dat je verbrandt aan de zonnestralen die uit je scherm komen. Bovendien sluit de keuze van de dromerige en surrealistische achtergrondafbeeldingen perfect aan bij de tracks die je met veel gemak een zeemzoete dromerigheid opzadelen. Wie fan is van dit soort artwork moet maar eens een kijkje nemen op de website deviantart.

 

Darkstep Warrior.

Zo’n beetje op alle vlakken het tegenovergestelde van Ledge Sounds. Geen vrolijke deuntjes met idyllische achtergrondtekeningen, wel duistere en snoeiharde drum ’n bass met op de achtergrond tekeningen die lijken op een fusie tussen Lord Of The Rings, Star Wars en Skyrim. Niet het soort kanaal om vanuit je luie zetel je zondagse kater mee te bestrijden, wel uitstekend werk om diezelfde kater op zaterdagavond mee te veroorzaken. 

 

Skankandbass.

Wie twijfelt waar de thuisbasis van dit kanaal ligt moet maar eens een kijkje nemen op de facebookpagina ervan. Met uitspraken als ‘Absolutely stomping bluku bluku riddim’, ‘This one’s a stinker’ en ‘Slewy little roller’ boven zijn videoposts kan het moeilijk anders dan dat de oprichter dit kanaal een Brit is. Skankandbass, een Londens kanaal, is gewijd aan de promotie van allerlei soorten drum 'n bass, zolang het maar underground is. Zowel liquid als jump-up als neurofunk en iets diepere, donkere drum & bass komen aan bod. Ook de muziek van onze landgenoten van Bredren werd al meermaals gepromoot op dit kanaal.

 

Majestic D&B.

Wie kent er Majestic niet, de inspiratiebron voor zowat elke tiener die een Youtubekanaal opricht met het hele oeuvre van Flume erop en een model op een longboard als achtergrondafbeelding. Minder bekend maar wel van dezelfde beheerders is het kanaal Majestic D&B. Net zoals bij zijn grote broertje ligt in dit kanaal de nadruk op meer ontspannende muziek, in dit geval liquid drum ’n bass. Een paar van de geweldige artiesten op dit kanaal: Kubix, Velocity, Calibre en landgenoot Alix Perez.

 

Neurofunk Grid.

Frans kanaal met de nadruk op, je raadt het al, neurofunk. Wie fan is van artiesten als Mefjus, Ed Rush & Optical en Noisia zal hier ongetwijfeld aan zijn trekken komen. Met een goede 1800 nummers online zal je overigens niet meteen klaar zijn met je ontdekkingstocht naar nieuwe muziek.

 

Raving Panda DNB.

Duits kanaal dat ondertussen nog net geen 8000 volgers voorziet van muziek. Ook op dit kanaal moet je niet gaan zoeken naar slaapliedjes voor de kinderen, tenzij je hoopt dat ze elkaar tegen de ochtend in stukken gescheurd hebben. De nummers op dit kanaal zijn stuk voor stuk meedogenloos hard en agressief.  

 

Jump Up Cave.

Toevluchtsoord voor jump-up-liefhebbers waarop er naast reeds uitgebrachte nummers ook behoorlijk wat previews van onuitgebrachte tracks staan. Wie niet weet wat jump-up is moet maar eens naar artiesten als DJ Hazard, Majistrate of DJ Guv luisteren (of gewoon naar dit kanaal). Wij vragen ons trouwens af vanwaar drum ’n bass-kanalen hun bizarre obsessie met panda’s halen, de bamboe-etende goedzakken zijn onder andere in de logo’s van Jump Up Cave, Raving Panda DNB en Funky Panda terug te vinden.

 

LiquidMusick.

Afsluiten doen we dan weer met chillmuziek van eigen bodem. LiquidMusick is een Belgisch kanaal met ondertussen al zo'n 52.000 volgers! Zoals je ongetwijfeld al had geraden ligt de focus op liquid drum ’n bass. Er durft ook al eens wat diepere drum ’n bass online gezwierd te worden. 

Wie nog meer nummers wil ontdekken kan uiteraard ook de kanalen van zijn of haar favoriete drum 'n bass-labels volgen (wij zijn fan van onder andere Hospital Records, Shogun Audio, Metalheadz, RAM Records, Fokuz Recordings, Proximity Recordings, ...), zo blijf je automatisch op de hoogte van elke release.