Coronavirus: OTOTOI zet door

Coronavirus: OTOTOI zet door

Al meer dan twee weken is België in een zogenaamde soft lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Fuzz sprak met OTOTOI, een jong producersduo uit Leuven en ontdekte hoe het virus hun werk beïnvloedt. 

Evenementen werden over het hele land geschrapt, wat een nieuwe stevige oplawaai betekent voor de culturele sector. Jonge muzikanten zien zich genoodzaakt om te werken aan hun materiaal van thuis uit. 'What else is new?', denkt de fan van elektronische muziek dan hardop. De traditie van producen vanuit de slaapkamer of vanop kot is in onze streken reeds ingeburgerd sinds de jaren ‘80, maar verloopt het vandaag ook zo?

 

 

Michiel Minnoye en Willem de Flander vormen samen het duo OTOTOI, wat ruwweg eergisteren betekent in het Japans. Een gepaste naam aangezien Minnoye met het concept wilt teruggrijpen naar een stijl die hij eerder in zijn muzikale avontuur handhaafde. De producer exporteert al een decennium lang kwaliteitsvolle DJ-sets naar Belgische dansvloeren sinds het winnen van de Kunstbende wedstrijd als jonge knaap.  Zijn stijl evolueerde doorheen de jaren en hij handhaafde in die tijd ook een waaier aan pseudoniemen. De namen SBWRK en Frenzy Trespassers zullen zeker bekend in de oren klinken voor liefhebbers van lokale elektronische muziek uit het Leuvense. ‘Ik miste de eclectische stijl die ik vroeger bracht met mijn partner Edward Vereertbrugghen. Dat experimentele gevoel wil ik herbeleven met OTOTOI,’ peinst Minnoye luidop.

De Flander heeft een unieke achtergrond die hij graag combineert met die van Minnoye. Hij is de gitarist van de band Francis, voormalig gekend als Mushroom Molly. De groep ontstond na het winnen van de InterFacultaire Rockrally in Het Depot in 2017. De band herdoopte zich onlangs naar Francis en brengt nu meer tinten van funk en soul in hun muziek.

Mushroom Molly op Hekerock in 2018.

De release van Francis’ eerste plaat, Greenhouse, vond plaats op 28 februari in De Hoorn. Minnoye verzorgde daar de muziek op de afterparty met zijn OTOTOI project. De twee deelden een visie op elektronische muziek en besloten de handen in elkaar te slaan. Die visie is trouwens duidelijk; Dansbare muziek waar je ook van kan genieten in je woonkamer. Een gevarieerde en dynamische stijl met duidelijke invloed van patsers zoals Flume en Ross from Friends. ‘We willen mensen hun citroenkop zien wanneer ze dansen op deze muziek, maar ook een element van atmosfeer en sweeferigheid behouden,’ zegt Minnoye met een grijns.

 

 

Momenteel werkt het duo aan hun eerste album, dat een 5-tal nummers zal bevatten. De globale pandemie dat ons land momenteel in een ijzeren greep houdt betekende wel degelijk een serieuze haar in de boter van dat creatieproces. De tijd waar gouden platen zoals Daft Punk’s Homework helemaal in de slaapkamer werden klaargestoomd is bijna uit den boze. ‘Het klopt dat we nu meer dan genoeg tijd hebben om te werken aan onze muziek, maar andere cruciale zaken vallen compleet stil,’ legt Minnoye uit. Er is nog heel wat materiaal dat het paar moet aanschaffen om de sound van hun dromen te bekomen. Die aankopen moeten noodgedwongen uitgesteld worden. ‘We zijn beiden werkloos door de crisis en kunnen niet rekenen op een uitkering,’ zegt de Flander.

Francis moest recent een optreden in De Wildeman in Herent afzeggen. OTOTOI zou ook een live-act willen brengen maar samen repeteren is geen optie meer door de social distancing. Toch is er ook goed nieuws. ‘We vervelen ons kapot maar onze producties klinken wel goed met alle extra tijd,’ zeggen de heren lachend. Het eerste album van OTOTOI staat gepland voor februari 2021.

Artiesten in dit artikel
Tags