De walktrough voor DGTL Amsterdam

De walktrough voor DGTL Amsterdam

Een festival in het buitenland schrikt sommigen af terwijl anderen staan te popelen om hun comfortzone een weekend achter te laten. Hoe pak je dat juist aan, wat kan je verwachten en is het wel de moeite? Fuzz Magazine geeft je een reisgids voor DGTL 2017 in Amsterdam aan de hand van concrete voorbeelden, ervaringen en tips & tricks om heelhuids terug te keren. DGTL gaat door van 14 tot en met 16 april op de NDSM-werf.

 

 • Wat is DGTL?

DGTL Festival gaat voor de vijfde keer door op de NDSM-werf, net buiten de Nederlandse hoofdstad. De focus ligt op muziek, kunst en duurzaamheid. Qua muziek komt vooral de house-en technoliefhebber aan z’n trekken, maar er is ook ruimte voor andere elektronische muziek. Zowel de grote vissen (Maceo Plex, Dixon, Âme, DJ Koze,…) als lokaal talent komen er aan bod en bieden je een waaier aan mogelijkheden. DGTL tracht haar ecologische voetafdruk te minimaliseren door doelbewuste acties op te zetten op en naast het festivalterrein.

 

 • Voorbereidingen treffen

Beginnen doe je natuurlijk met een ticket te kopen voor het festival. Maak het jezelf gemakkelijk en bestel ook eet-en drankbonnen online. Een slaapplaats is cruciaal voor een festivalweekend, wetende dat je stappenteller wellicht in het rood gaat. Bekijk tijdig de huisregels van de camping, hoe je er geraakt en of er een winkel in de buurt is (niks zo lastig als onnodig een krat Cara Pils meesleuren). Hou ook het Twitter-account van Frank Deboosere in de gaten en kleed je naar zijn voorspellingen.

 

 • Actie!

Tussen Brussel en Amsterdam ligt 200 kilometer autostrade en die overbrug je liefst zonder stress. Een handig en betaalbare vervoersmethode is de app BlaBlaCar. Je rijdt mee met iemand en betaalt enkel voor de brandstof. Eens aangekomen in Amsterdam veranker je je tent op de camping en kan je festivalvoorbereiding van start gaan. Nederlanders zijn vaak zeer behulpzaam en van een taalbarrière is amper sprake. Aarzel niet om de eerste contacten op de camping te leggen. Het duurde vorig jaar geen uur vooraleer we Nederlandse, Spaanse, Ierse, Noorse en uiteraard Belgische vrienden hadden gemaakt.

 

 • Public relations

Een buitenlands festival doe je best met een of meerdere vrienden, maar laat dat je niet tegenhouden om vreemden aan te spreken. Een openingszin? Vraag of je zijn of haar timetable even mag bekijken en pols naar de artiesten die de persoon in kwestie zeker wil zien. Wees niet bang om artiesten te checken waarvan je nog nooit hebt gehoord. Die tip geldt trouwens voor elk festival.

 

 • Eindelijk dansen

DGTL staat dit jaar in het thema van Modularity, waarin de festivalganger dezelfde stappen doorloopt als een signaal door een synthesizer. Je komt binnen langs de Input waarna je energieniveau op punt wordt gezet aan de eerste stage: Generator. Met frisse benen word je losgelaten in Gain (hosted by Resident Advisor), Modular, Filter of Frequency. De laatste stap in het proces is de Amp waar je ontpopt tot een compleet signaal. Die stage wordt zaterdag door Mosaic en zondag door Dixon gehost.

 

 • De podia

Vorig jaar werden we verwend door knappe lichtconstructies en goede geluidsinstallaties. Ook waren er dansmogelijkheden achter de dj, wat een Boiler Room-effect creëerde. DGTL gebruikt zowel de hangars van de NDSM-werf als tenten om hun podia in te richten. Eén podium bleef vorig jaar niet gespaard van de felle regen en werd opgesplitst in een linker-en rechteroever. We zijn er weliswaar zeker van dat de ijverige organisatie het dit jaar niet zo ver laat komen.

 

 • NDSM-wat?

DGTL gaat door op de NDSM-werf aan de rivier het Ij en de wind speelt vaak een grote rol. Wegwijzers zijn op het festivalterrein rijkelijk aanwezig en loodsen je naar jouw favoriete artiesten of een verse hap. Wees dus zeker niet bang om er eens alleen op uit te trekken. Zo ontdek je vaak ook artiesten die daarvoor niet op je radar stonden.

 

 • Waarom DGTL?

Eerst en vooral is er de geheelbeleving. Je wordt ondergedompeld in een gezellige sfeer waar zo goed als alles eco of bio is, maar natuurlijk is de muziek ook een heel belangrijke factor. Jaar na jaar slaagt DGTL erin om een steengoede line-up samen te stellen waar veel aspecten van house en techno aan bod komen. Zweven op een heerlijk melodietje of in trance geraken door beukende beats, het kan allemaal. Je kan er ook terecht voor ideeën in de keuken. Innovatieve vegetarische gerechten met zelfgekweekte biologische groenten worden vers bereid en met liefde geserveerd. Ooit al eens algen gegeten? Dit is je kans.

 

 • Start van het festivalseizoen

Doordat DGTL Amsterdam in de paasvakantie valt, is het een van de eerste festivals van het seizoen. Het breekt het voorjaar en zet de aanloop naar de zomer in. Waarom start je het nieuwe seizoen best in het buitenland? Het geeft je goesting en moed om het ook in de zomer iets verder te gaan zoeken. Krijg je er echt niet genoeg van? Dan kan je in augustus in Barcelona terecht voor, jawel, DGTL Barcelona!

 

 • Addertjes onder het gras

Een uitstap als deze is zelden enkel peis en vree. Omdat je in een onbekende omgeving zit kom je soms voor onverwachte omstandigheden te staan. Zo waarschuwen we voor ‘het pontje’, dat schippert over het Ij tussen Amsterdam-Noord en de binnenstad. Als je in de binnenstad logeert mag het pontje geen geheimen meer hebben voor jou. Je zou niet de eerste zijn die vastzit in Amsterdam-Noord, of een uur moet staan wachten op het volgende pontje. Check ook waar je camping is en houd rekening met eventuele pendelbussen. Op Google Maps kan je een gebied downloaden dat je offline ook kan bekijken, zo geraak je nooit het noorden kwijt.

 

 • Concreet

DGTL biedt twee dagen en één avond feest. Vrijdagavond 14 april gaat de preparty door en de twee volgende dagen staat het echte festival op het programma. Let goed op wanneer je je tickets bestelt, want er zijn verschillende formules voor handen. De tickets zijn momenteel schaars, dus wacht niet te lang als je wil gaan. Houd de Facebook-pagina van DGTL en dgtl.nl in de gaten voor mogelijke acties en updates over het festival. Is DGTL Amsterdam een aanrader? Absoluut! Herlees zeker onze reviews van vorig jaar via deze link

 

Foto’s copyright DGTL