Dekmantel Festival 2015: dit mag je niet missen

Dekmantel Festival 2015: dit mag je niet missen

Beats, disco, house en techno. Wie dit jaar volledig uit de bol wil gaan tijdens het eerste weekend van augustus hoeft het niet zo ver van huis te zoeken. Zo'n drie uurtjes in de auto en je bent getuige van één van de briljantste festivals ooit. Dekmantel Festival werd voor het tweede jaar op rij geprezen door Resident Advisor. Ze werden bekroond tot nummer één festival van de maand augustus, wereldwijd! Een hele prestatie als je weet dat ze nog maar aan hun derde festivaleditie bezig zijn.

Dekmantel Festival houdt de elektronische scene met hun internationaal bejubelde label, clubevents en eigen festival springlevend. Elk jaar wordt hun programma indrukwekkender en ook de nachtelijke festiviteiten blijven zich uitbreiden. Dat de jongens achter Dekmantel weten waar ze mee bezig zijn, is ons al lang duidelijk.

Wie nu nog geen kaartje heeft, zal er dit jaar niet bij zijn. Het dagfestival is volledig uitverkocht en zal ongeveer 30.000 man ontvangen. Voor vrijdagnacht en zondagnacht zijn er wel nog tickets te verkrijgen, al zullen deze eens zo snel de deur uit gaan. 

Ø (PHASE)

Eentje die je zeker moet gezien hebben! Bewijsstuk A: Zijn naam staat op bijna de helft van de Token-releases. Bewijsstuk B: Binary Opposition, dé plaat van 2012 waar Ø (Phase) ook wereldwijd mee doorbrak. Een producer die alle denkbare vormen van techno en bass gierend en glitchend door de hele wei zal bouncen. Gewoon luisteren. Meer hoeven we hier niet over te zeggen.

ANTHONY NAPLES

Met nog maar een paar releases op zijn naam, wordt hij al de wereld in geprezen door Four Tet en consorten. Dit is zo'n talent dat je nu kan bewonderen en dat over een paar jaar stadia vult zoals Kieran Hebden het nu doet. Acid, house en disco: je krijgt het hier allemaal voorgeschoteld.

ANSWER CODE REQUEST (LIVE)

Iemand die techno en IDM perfect weet de combineren. Answer Code Request is niet alleen resident van de Berlijnse technotempel Berghain, hij is ook beste maatjes met Marcel Dettmann voor wiens label hij regelmatig plaatjes in elkaar steekt. Live is deze man een streling voor onze oren. Yes, dit wordt een topact. 

TRIPEO

Upcoming man in de Nederlandse technoscene, al zat hij daar met zijn alter ego Darko Esser al even in. Zijn liveproject Tripeo is een van de spraakmakende techno-acts van de laatste tijd. Hij stond niet voor niets op Time Warp en in het Berlijnse Berghain. In april kwam zijn langverwachte eerste album uit vol trippende -snap je 'm- en stevige techno. Het is ook dit album dat hij komt voorstellen op Dekmantel

TALISMANN

Nog zo'n talent van onze noorderburen. Over Talismann weten we niet veel, alleen dat hij vette technoplaten maakt en deze zomer op heel wat festivals is geboekt. Hij werd zelfs nu al door THUMP gekozen als één van de revelaties van het festivalseizoen van 2015. Zeker iemand om in de gaten te houden dus! 

SIRIUSMODESELEKTOR (LIVE)                                                                      

Dit is het nieuwe project van Modeselektor en de Duitse producer Siriusmo. De mannen van Dekmantel probeerden Modeselektor al sinds het begin te strikken. Telkens weigerden ze omdat ze naar eigen zeggen al andere dingen te doen hadden. Siriusmo daarentegen roept al jaren van de daken dat hij gaat stoppen, maar ondertussen blijft hij de meest geniale platen aan mekaar rijgen. Benieuwd wat dat samen gaat geven. 

GESLOTEN CIRKEL (LIVE)

Wie denkt een artiest van Nederlandse bodem voor zich te krijgen, krijgt het deksel dubbel en dik op de neus. Gesloten Cirkel is een Rus in optima forma. Zijn album Submit X kreeg de gouden plak voor beste album van 2014 en wordt nu aan woekerprijzen op het internet verhandeld. Binnenkort is Poetin niet meer de eerste waar je aan denkt als je Rusland hoort, dan is dat deze man. 

RROSE

Eén van de meest interessante producers op de affiche. Ze bracht al ettelijke platen uit op Sandwell District, het iconische technolabel dat in 2011 op zijn absolute hoogtepunt de boeken dicht deed. Nu doet ze vooral haar ding op haar eigen label Eaux. Steevast in haar playlist? Blawan, Lucy en DVS1. Haal je beste marcheermoves al maar boven want je zal het nodig hebben. 

SURGEON

Wie er vorig jaar bij was, was getuige van één van de beste livesets in de Dekmantel-geschiedenis. Surgeon, die meer analoge toestellen bijheeft dan je op twee handen kan tellen, wordt met de keer dat we hem aan het werk zien beter. Het lijkt soms alsof hij onder invloed is van een pilletje zoals in de film Limitless. Hij tast constant zijn grenzen af en weet die ook altijd weer te overtreffen. Probeer niet de hele tijd met je mond open te staren alsjeblieft. 

CYRILLIC

Het nieuwe project van KinK, maar Cyrillic is precies het tegenovergestelde. Ook als het aankomt op geluid, het is pure techno. We zullen geen bestaande tracks horen, maar geluiden die speciaal voor dit project gemaakt zijn - hieronder in de video zie je hoe. Vergeet het maar om die ene vette plaat te shazammen want dat zal je niet lukken. 
 
Na het schrijven van dit artikel is onze goesting alleen maar toegenomen. Wat een fantastische line-up! Wij kijken enorm uit naar dat eerste weekend van augustus en hebben nu al slapeloze nachten als we denken aan wie we hier allemaal aan het werk gaan zien.
 
Er stonden nog heel wat namen op onze bucketlist, maar met deze line-up kan de helft daarvan al worden geschrapt. Begin alvast te sparen voor je ticket voor 2016 want dit festival moet je ooit eens meegemaakt hebben!