Duploc.com viert vijfde verjaardag met compilatie

Het Belgische dubstep platform

Duploc.com viert vijfde verjaardag met compilatie

Het Belgische dubstep platform

Duploc.com is als onafhankelijk platform een referentie binnen de internationale dubstepwereld. Het Belgische platform viert dit jaar zijn 5de verjaardag en daarom brengen ze op 2 oktober een allereerste compilatie uit. Wij kregen exclusief te horen welke 15 tracks daarop zullen verschijnen. We spraken af met Pieter Grauwels, stichter van Duploc.com!

FUZZ - Welke kanalen of middelen zet Duploc.com in om hun community van muziek te voorzien?

Pieter: In het begin gebruikte ik alleen mijn YouTube-kanaal om de nieuwste muziek van artiesten te promoten. Momenteel zet ik zo goed als elke première op YouTube en SoundCloud. Die worden dan ook voorzien van een kort artikel/review op onze website.

Na enkele jaren connecties te leggen, sta ik nu in contact met zo goed als elk dubstep gerelateerd label (groot én klein), en zo vormt onze website een mooie collectie van de meest relevante dubstep releases.

Naast deze online promotie probeer(de) ik ook zoveel mogelijk aanwezig te zijn op live evenementen. Tot eind 2015 liep dit zeer vlot en organiseerde ik verschillende "duploc.com takeovers" in binnen- en buitenland waar ik dan verschillende van de artiesten van het platform bookte. Spijtig genoeg heb ik het laatste jaar minder tijd gehad en gemaakt om dat te organiseren, maar hier ga ik zeker tegen het einde van het jaar terug werk van maken. Dubstep is en blijft uiteindelijk nog altijd live muziek.

Daarnaast krijg ik wel met een zekere regelmaat eens een booking om zelf te draaien als 'DUPLOC', zonder dat ik me echt profileer als een 'dj'. Op sommige momenten heb ik het wat drukker met bookings, andere momenten is het wat rustiger, maar daar heb ik nooit echt de nadruk op gelegd. Het is altijd wel een goede manier om de nieuwste dubplates eens uit te testen!

FUZZ - Hoe zie je de toekomst van Duploc.com binnen pakweg 5 of 10 jaar?

PG: Gedurende 5 jaar ben ik al alleen bezig aan het platform duploc.com. Sinds dag 1 ben ik voortdurend in de weer met het opzetten van nieuwe projecten, ontdekken van nieuwe artiesten, leggen van nieuwe connecties, enzovoorts. Dat enthousiasme zal zeker zo blijven de komende jaren!

Het is niet omdat het genre niet populair is in België - en het vaak zelfs een negatieve bijklank heeft gekregen - dat dit betekent dat ik het niet graag doe. Het is voor mij een passie om nieuwe luisteraars warm te maken voor de authentieke kant van het genre. Ook al besef ik maar al te goed dat dit een beperkter publiek is.

Er zullen altijd bepaalde periodes zijn waarin bepaalde genres opnieuw populairder worden en andere genres afzwakken. Daar zijn wij ook een beetje afhankelijk van, maar ik maak me zeker geen zorgen. Ik amuseer me gewoon oprecht (lacht)!

De komende jaren ga ik voor ons platform zelf nog meer inzetten op het label. Ik zou graag de komende releases allemaal of grotendeels op vinyl laten persen. Verder heb ik nog heel veel andere projecten in m'n hoofd, maar de focus moet vooral blijven op het promoten van relevante dubstepreleases van grote én kleine, opkomende artiesten.

FUZZ - Je bent zelf van Hasselt. Leeft dubstep binnen België op dit moment?

PG: Zelf woon ik in Rummen, maar Hasselt is één van de dichtstbijzijnde grotere steden. Ik probeer zelf alle dubstep gerelateerde initiatieven binnen België op te volgen. Enkele organisaties waar ik mee samenwerkte zijn Skankerz (Brugge), Quake (Antwerpen) en Breakdown (Hasselt). Zij brengen een mix van wat hardere dubstep met een iets diepere/authentieke/underground variant.

Er waren nog verschillende andere initiatieven in de jaren rond 2010. Denk maar aan Daily Dubstep, Untitled!, .., maar samen met de laatste twee zijn ze allemaal niet meer actief als dubstepevenement. Het was altijd heel tof om met deze mensen samen te werken. Verder zijn er nog enkele evenementen die sporadisch iets organiseren. Als je echte authentieke dubstep live wilt beleven, dan kan je binnen onze landsgrenzen momenteel alleen terecht bij Rotation in Gent. Bij onze noorderburen heb je wel een groter aanbod van dergelijke initiatieven!

FUZZ - Duploc.com staat niet zomaar voor dubstep, maar wel voor een bepaalde stijl van het genre. Hoe bepaal je zelf of iets past bij Duploc.com?

PG: We staan inderdaad bekend voor het promoten van een iets diepere/underground kant van het genre, weg van de zwaardere, meer commerciële kant van dubstep. We proberen gewoon echte authentieke dubstep te promoten en daarom is het ook niet zo moeilijk om te bepalen of iets erbij past of niet.

Hierbij denk ik meteen aan de quote 'dubstep is not dead'. Als we héél kritisch zijn is het gewoon zo dat 'dubstep was never alive', want de authentieke dubstep is nooit écht gekend geweest bij het grotere publiek. De meer commerciële kant van het dubstepgenre was dat wel.

Om terug te komen op wat bij ons platform past: kortweg zowat al het materiaal waar bass de bovenhand heeft op een tempo rond 140bpm. En daarbinnen zoeken we gewoon naar nieuwe artiesten en promoten we de relevante releases. Voor het label gaan we in diezelfde lijn te werk en willen we gewoon originele dubstep uitbrengen. Vaak zijn de artiesten de we signen al een verschillend aantal keren gepasseerd op ons platform.

FUZZ - Je mag eender welke producer of dj signen op je label. Wie zou je meteen strikken?

PG: Om eerlijk te zijn ben ik heel tevreden met de artiesten die we momenteel op ons label hebben! Als ik carte blanche zou hebben, zou het heel leuk zijn om enkele dubplates van Kahn en/of Commodo uit te brengen, maar daar ligt eigenlijk niet de prioriteit. 

Er zijn er nog zoveel artiesten die we in de spotlight willen zetten en daarom is ons album (met 16 artiesten) een leuke mogelijkheid om al enkele nieuwe artiesten voor te stellen. Maar ik kan nog tientallen EPs vullen met alle artiesten die we al eens ergens op het kanaal hebben gepromoot! Er is momenteel écht enorm veel kwaliteit en er zijn ook een heleboel andere platenlabels die elk met hun artiesten het heel goed doen. Dat is natuurlijk iets wat ik alleen maar kan aanmoedigen.

FUZZ - Over jullie allereerste compilatie dan. Waar ben je zelf erg trots op?

PG: Eerst en vooral ben ik echt heel tevreden dat ARtroniks er opnieuw bij is. Na twee EP's (DUPLOC005 en DUPLOC012) was hij heel enthousiast om op ons debuutcompilatie een track uit te brengen. Dit was de eerste track die we eind 2016 hebben gesigned voor het album. ARtroniks is echt een topproducer én goede kameraad!

Verder ben ik heel fier dat ENiGMA Dubz er eveneens bij is. We hebben hem al zo vaak gepromoot gedurende deze vijf jaren, dat het een evidentie was om ook deel uit te maken van deze compilatie. Eén van de eerste uploads op het kanaal was zelfs van ENiGMA Dubz. We spreken elkaar nog regelmatig en hij staat altijd als eerste klaar voor te helpen waar hij kan!

FUZZ - Klinkt alvast veelbelovend, Pieter!


We kregen exclusief de volledige tracklist te pakken van Duploc.coms eerste compilatie. 15 tracks en dat zijn de volgende:

01. ENiGMA Dubz - Dirty South
02. LOST - Turmoil
03. Bukez Finezt - Real 2 Real
04. Requake - Fear
05. ARtroniks - Extinction
06. SubFiltronik - Wrong Line
07. Taiko - Gremlin
08. Rygby - Golden Age Of Capitalism
09. Noclu - Antidote
10. Kloudmen - HuH
11. Fill Spectre - Wastoid Whip
12. Hebbe - Hebbe's Sound
13. Saule - Ottoia
14. Arkwright & Mr. K - Boxcut
15. Sepia - Empathy

Wat zouden we zijn zonder de échte muziek waarover het ons te doen is? Niet veel! Daarom kregen we ook opnieuw exclusief alle previews door van de compilatie. In het volgende YouTube-filmpje werden ze alle 15 verwerkt. Have fun!

De allereerste compilatie kan je alvast pre-orderen, zodat je echt zeker bent dat je er eentje hebt! Deze dubstepcompilatie zal zowel digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar zijn.