Experimenteren op Meakusma: onze elektronische aanraders

Experimenteren op Meakusma: onze elektronische aanraders

Toen The Guardian begin april hun lijst met de tien beste festivals in Europa vrijgaf, zat er voor velen een nog onbekend Belgisch festival bij: Meakusma. Geen schande, aangezien het festival vorig jaar nog maar voor de eerste keer plaatsvond te Eupen. 

De naam Meakusma gaat wel al langer mee, het gelijknamige label brengt al sedert 2008 onderbelichte releases uit en evenementen van hun hand gaan zelfs terug naar 2004. Een niche-label met een brede waaier aan invloeden, genres en artiesten. Bij het opereren als label kwam dus vorig jaar ook hun eigen Meakusma Festival erbij. De rurale, niet voor de hand liggende setting van Eupen laat het evenement toe om de festivalsganger helemaal in het vreemde onder te dompelen. Ekster's Hiele, ssaliva en Nosedrip zorgden vorig jaar reeds dat ons gastland zelf niet onvertegenwoordigd bleef. 

Internationaal gelauwerde artiesten met als koploper Ben UFO kregen op de eerste editie eveneens een platform om met hun mondiaal muzikaal geweld België te laten sidderen. Gekke artiesten met vaak minstens even gekke namen, onder andere Dj Nigga Fox (een echte aanrader, beloofd) en zijn club-gerichte sound, elektro guzzi of MM/KM (samenwerking van Kassem Mosse Mix Mup) kwamen aan bod. 

Met een succesvolle eerste editie achter de rug, heeft Meakusma de ambitie ontwikkeld om een blijvend festival te creëren dat baanbrekende artiesten die futuristische club- en experimentele muziek maken naar Eupen te halen. De tweede editie gaat komend weekend door van 8 tot 10 september in het Alter Schlachthof te Eupen. 

De Friedenskirche, een kerk in Eupen, zal twee orgel-concerten toelaten voor het "Touch Presents..."-programma en een live-optreden door Philip Jeck, electronica-veteraan sinds de 80's die bekend staat om zijn soundtracks.

Ook Ben UFO keert dit jaar terug en krijgt carte blanche om zijn eigen stage samen te stellen met reeds gekende namen in de vorm van Dj Stingray en Electric Indigo die een speciale liveset zal brengen voor doorgewinterde clubbers. 

Eveneens is er plaats zat voor legendarische figuren zowel uit België als buitenland zoals de Belgische Dominique Lawalrée die sinds 1976 meer dan 450 werken uitbracht. Een genre op zijn materiaal plakken zou de man geen eer aandoen, maar een pionier kunnen we hem gerust noemen. Ter ere van zijn compilatie op het Catch Wave-label zal de man samen met zijn ensemble optreden. 

 The Jon Gibson ensemble, een groep samengesteld rond Gibson zelf. Deze man speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de Amerikaanse avant-garde muziek en richtte mee The Philip Glass Ensemble op. Minimalistische muziek geserveerd door een van de 'founding fathers', wat wilt u nog meer?

Voor meer informatie omtrent accommodatie en tickets kan je terecht op de website van Meakusma Festival