Extrema Outdoor 2019 - Dag 2

Extrema Outdoor 2019 - Dag 2

Dag twee begon voor ons met een lichte hoofdpijn en de vrees dat de regen wel eens veel roet in het eten zou kunnen strooien. Extrema blijft nu eenmaal een vrij weergevoelig festival, bovendien was ook de wind behoorlijk komen opzetten, toch trokken wij met een stevig gevulde planning naar de wei voor dag twee.

Uiteraard konden wij niet anders dan aan het strand eens gaan piepen aan de stage die gehost werd door onze landgenote Amelie Lens. Wij vonden het knap van Lens dat ze zichzelf als eerste naam programmeerde, niet meteen het beste uur om als artiest te openen maar wel een kans voor artiesten die minder bekend zijn om op een beter uur te kunnen spelen. Ondanks het prille uur liet Lens er geen gras over groeien en ging ze gewoon voluit.

Door de dag heen werden hier en daar sets onderbroken door plotse en hevige regenbuien, waardoor bepaalde stages (met name de niet-overdekte stages) er vrij leeg bij stonden. Op die manier belanden wij bij Agents Of Time, die al een tijd bezig waren aan hun 12 uur durende liveset. Misschien waren wij op een minder moment gekomen, maar de heren konden ons minder overtuigen dan hun producties dat over het algemeen doen.

Na een tijdje Agents Of Time was het vervolgens tijd voor een artiest in hetzelfde genre: Recondite. Pluspunt was dat tijdens zijn liveset het zonnetje er definitief doorkwam. Dat en Recondite zijn bezwerende, melodische techno (zoals bijvoorbeeld het heerlijke Buteo) bezorgden ons de eerste energiepiek van de dag.

Helaas konden wij Recondite zijn set maar half meepikken omdat wij een afspraak hadden op het strand met niemand minder dan Airod en Farrago. Het contrast met de artiest die wij voor hun zagen was behoorlijk groot maar de heren leverden voor ons éen van de dikste sets van Extrema. Zo kregen wij onder andere Myler zijn explosieve remix voor Airod’s klassieker Universe Of Techno Parties te horen. Beste moment van de set was voor ons echter zonder twijfel het moment waarop ze het 90’s trancenummer Go van Avancada uit hun mouw toverden. De beat die (hieronder rond minuut 4 te vinden) gedropt werd blies alles en iedereen naar huis en het strand werd omgewoeld alsof er bulldozer overheen ging. Onze enige vraag na deze set is waarom dit duo niet afsloot.

Bij een ondergaand zonnetje begon Rodhad vervolgens aan zijn set. Ook hij draaide behoorlijk stevig, al lag het aantal beats per minuut wel net iets lager. Onder andere Synchro van Exium en Future van Echoplex passeerden de revue.

Ten slotte was het aan Duitser Chris Liebing om het strand af te sluiten. Zoals steeds kregen we een set betonnen techno van de puurste soort voorgeschoteld. Lang niet slecht, maar voor ons met momenten te eentonig. Daarom besloten wij nog de laatste minuten van Stephan Bodzin mee te gaan pikken, een keuze waar wij geen spijt van kregen. Wij kregen nog net zijn heerlijke remix van Pan-Pot’s Sleepless te horen alvorens af te zakken naar de camping voor de tweede afterparty.

Terwijl Simon en co hun dansbenen de vrije loop lieten gaan op het hardere werk, was Mattice heel de dag aan de andere kant van de plas te vinden in Distrikt 6. Hier stonden Peter Coolen, Gabriella Vergilov, Gerd Janson, DJ Fett Burger, DJ Tennis, Tom Trago en Baba Stiltz op de planning. Of Limburg klaar is voor een Distrikt als deze was dan ook het gespreksonderwerp in de auto richting het festival. Alleszins extra punten voor XO voor deze programmatie.

Arriveren deden we rond 15u, hier was Gerd Janson bezig voor een half gevulde tent met puristen die klaar waren om het komende anderhalf uur het beste van zichzelf te geven. De eerste 20 minuten vulde hij met in italo gedrenkte house tracks die volgens onze shazam "geen resultaat" opleverde. Op de dansvloer gaf het nochtans vonken. Volgens goede bron zaten er dan ook enkele unreleased nummers van zijn eigen label Running Back tussen. 

Verder schommelde Gerd zijn set van detroit techno naar chicago house aangevuld met feel good piano riffs, disco-samples en italo-baslijnen die ons een euforisch gevoel aansmeerden. Een leuk begin van de dag en aan de liefdevolle omhelzing tussen Gerd en DJ Fett Burger te zien, werd ook zijn gelukshormoon geprikkeld. Fett Burger zijn set was dan ook de perfecte aanvulling op Gerd. Van lo-fi en house naar techno en breaks. Een eclectische selectie waarvan we letterlijk zin kregen in een vettige burger.

Tijdens de set van DJ Tennis zijn we dan ook even onze behoeftes gaan laven en een korte sightseeing-trip rond het terrein gaan maken. Rond 21u stonden we terug op post bij Tom Trago, de 36-jarige Nederlander begon 21 jaar geleden met draaien in en rond coffee shops in Amsterdam. 15 jaar jaar geleden zag hij voor het eerst Theo Parrish aan het werk die naadloos soul, disco, house en techno aan elkaar naaiden. Een avond die naar eigen zeggen, een grote impact heeft gehad op zijn leven als artiest en dit ook hoorbaar is in zijn DJ-sets.

In het begin van zijn set waren het vooral house tracks waarvan de zwevende pads begeleid werden door het standaard 4x4-patroon. Het publiek stond er maar wat heupwiegelend en kopknikkend bij en wachtte duidelijk op iets meer. Een ervaren DJ als Tom wist natuurlijk wat hem te  doen stond, de volgende 45 minuten vulde hij gelijk alleen een echte selector dat kan. House tracks gevuld met opzwepende disco-samples, acid breaks en natuurlijk eigen nummers. Petje af voor een uitstekende selectie van Tom Trago

Klokslag 22u30 was het de beurt aan de 26-jarige Zweed: Baba Stiltz. Baba volgen we ondertussen al enkele jaren en we waren dan ook verrast dat hij Distrikt 6 moest afsluiten. Hij stond dan ook in ons lijstje van 6 must-see artiesten voor XO 2019. Zijn set begon veelbelovend voor een iets meer dan half gevulde tent maar geleidelijk aan begonnen mensen andere oorden op te zoeken. Natuurlijk geen geschenk als je als afsluiter op de timetable moet opboksen tegen zwaargewichten als Agents of Time, Chris Liebing en Stephan Bodzin.

Ongeacht de andere afsluiters bleven wij standvastig bij Baba dansen en kregen ook een knappe selectie (die wel lichtelijk aangepast was aan XO) voorgeschoteld met zowel released als unreleased materiaal van zichzelf. Conclusie van de avond? Een artiest die we in de toekomst sowieso nog eens opnieuw willen terugzien, maar dan misschien op een iets intiemere setting.