Facebook loost valse en inactieve page likes van dj's

Facebook loost valse en inactieve page likes van dj's

De voorbije week zijn er op bepaalde Facebook-pagina's ettelijke page likes als sneeuw voor de zon verdwenen. Zo beslisten maar liefst 150.000 mensen van de ene dag op de andere - en dan nog eens allemaal tegelijk - dat ze niet langer fan waren van Deadmau5. Of wordt er eindelijk actie ondernomen tegen valse en inactieve page likes? Dat laatste is het meest aannemelijke. We gingen er even dieper op in en hielden ook wat Belgische dj-profielen in het oog.

Op 12 maart 2015 verwijderde Facebook een heel aantal inactieve profielen om zo minder ruis te hebben in het aantal page likes. De page likes die dus van niet langer actieve of gewoonweg onbestaande personen bleken te komen, verdwenen vervolgens automatisch van de betrokken Facebook-pagina's. Op die manier geeft Facebook in een klap gehoor aan de vele klachten en speculaties over valse page likes van of door clickfarms.

Page likes Tinie Tempah en Deadmau5

Tot nog toe konden eigenaars van Facebook-pagina's bewust of onbewust rekenen op pages likes van clickfarms. In die clickfarms, vaak gelegen in derdewereldlanden, werkt een grote groep mensen die een hele dag lang Facebook-pagina's liken onder verschillende namen. Aangezien die profielen bijna geen of helemaal geen andere activiteit op Facebook vertonen, kon het sociale medium deze page likes onderscheppen.

We maakten enkele screenshots voor en na die beruchte Facebook-zuivering. Om niet in stereotypen te vallen, hebben we een bondige selectie gemaakt van enkele EDM-, house-, techno- en trap-djs. De screenshots kan je her en der in dit artikel bekijken.

Page likes Armin van Buuren en Hardwell

Grote verliezers zijn Tinie Tempah, Deadmau5 en wat dichter bij huis Armin Van Buuren en Hardwell. Hun page likes gingen deze week de dieperik in, met een daling van maar liefst 72.000 tot 400.000 page likes. Ook de Belgen Wolfpack en Yves V deelden in de klappen.

En eerlijk is eerlijk, de dj's die de voorbije week geen pagina likes verloren, mogen ook genoemd worden. De aantallen van Martin Garrix, Diplo, Bingo PlayersJamie Jones en Carl Cox zijn alleen maar gestegen.

Hierbij moet echter nog een kanttekening gemaakt worden. Af en toe gebeurt het dat de valse Facebook-profielen extra pagina's liken dan enkel de pagina's waarvoor ze betaald werden. Dat doen ze vermoedelijk om echter te lijken en de verwijdering van het profiel tegen te gaan. Sommige Facebook-pagina's zullen dus ongewild valse likes krijgen, maar dat zullen er natuurlijk geen 400.000 zijn. Ook zullen tussen de verwijderde, inactieve profielen eveneens enkele profielen van overleden personen zitten, maar wederom geen 400.000.

Page likes Wolfpack en Yves V

Jammer dat deze Facebook-purge nog niet eerder gebeurde, want in de grote aantallen page likes die deze dj's tot op heden verzameld hebben, valt het aantal valse likes niet zo heel erg op. Nochtans is een absoluut verschil van bijvoorbeeld 200.000 page likes wel immens. 

Wij vrezen dat het laatste hier nog niet mee gezegd is. De aantallen van bepaalde dj's zijn inderdaad al serieus gedaald, maar als we het land van oorsprong van bepaalde page likes van dj-pagina's bekijken, durven we te insinueren dat die pagina's nog niet volledig vrij zijn van valse page likes. Ga vooral zelf eens aan de slag op deze handige website, en als de pagina likes van een artiest uit de Benelux en omstreken voor meer dan 20 procent uit Mexico, Indië of de Filipijnen komt, dan kan je daar zelf je idee wel over vormen.

Land van oorsprong van likes voor Yves V

TIP: beste dj's, als jullie aan Facebook-advertenties beslissen te doen, zorg er dan voor dat de targeting ervan specifiek genoeg is zodat de kansen op valse page likes kleiner is. Andere oplossingen: Custom Audiences, Lookalike Audiences of vrienden van fans targeten (al is die laatste moeilijker als je al heel wat valse likes tussen je bestaande fanbase hebt zitten). Het Belgische iProspect, een digital performance marketing agency, schreef er een interessant artikel over.