Funkerman kiest zijn 5 favoriete disco samples

Funkerman kiest zijn 5 favoriete disco samples

De Nederlandse dj en producer Funkerman brengt op 3 mei zijn nieuwe plaat uit: Another Version Of Me. Dat mag je vrij letterlijk nemen, want hij laat hiermee een heel andere kant van zichzelf zien. Disco, maar ook soul en funk, zijn de belangrijkste kernwoorden voor dit album. We klampten Ardie van Beek aan om zijn 5 favoriete discosamples eens aan ons voor te stellen!

Funkadelic - One Nation Under A Groove

"Ik heb heel goede herinneringen aan dit nummer en kies daarom uit de enorme catalogus van Funkadelic. Misschien kies ik ook net voor deze omdat ik de lyrics in deze tijd wel weer erg toepasselijk vindt."

Sampled in: o.a. LL Cool J - All We Got Left Is The Beat, Snoop Dogg - Gangsta Move, Janet Jackson - Go Deep, Totally Enormous Extinct Dinosaurs - Tapes & Money, En Vogue - Strange.

James Brown - My Thang

"Ook James Brown mag niet zonder vermelding natuurlijk. Funky Drummer heeft als track een enorme impact gehad op de hele hiphop-cultuur. Deze vind ik als origineel net wat minder bekend, maar zeker niet minder relevant."

Sampled in: Gotta Have It van Jay Z en Kanye West (2011)

Eddie Johns - More Spell On You

"Een heel leuk nummer, met als bekendste afgeleide One More Time van Daft Punk, een van mijn all time favourites. Super cool gebruik gemaakt door deze samplemeesters!"

Chic - Good Times

"Dit nummer heeft een enorme invloed gehad op moderne popmuziek, maar voor mij nog meer het vermelden waard vanwege de mix en de mate waarin die vooruitstrevend was. Wanneer mensen nog niet bekend zijn met deze legende is het voor de technische nerds onder ons zeker de moeite waard om Bob Clearmountain te checken."

Sampled in: o.a. Sugarhill Gang - Rapper's Delight, Shakira - She Wolf, LL Cool J - Rock The Bells, Will Smith - It's All Good, De La Soul - Leave Your Cares Behind

Mel Torme - Comin' Home Baby

"Een eervolle vermelding voor dit prachtnummer, dat kan ik niet laten schieten. Met deze mooie ingrediënten heb ik twee jaar geleden nog mijn eigen track mogen releasen. Geheel in overeenstemming met de familie en rechthebbenden uiteraard (lacht)."

Sampled in: Funkerman - Coming Home


Dit belooft in ieder geval al veel goeds voor het nieuwe album van Funkerman. Als we hem vragen wat nu de enige echte oorzaak was van die disco- en funkmotivatie: "Na een zoektocht door mijn vinylcollectie van tienduizenden platen en al mijn tapes en CD's van vroeger, kwam ik erachter dat al mijn muzikale periodes terugverwijzen naar funk, soul en disco. Het resultaat is een authentiek album op de traditionele manier, een kloppend verhaal van begin tot eind."

Op zijn Facebook-pagina kan je al enkele kleine video's bekijken waarin de labelbaas van Flamingo Recordings meer uitleg geeft over die andere versie van zichzelf:

Artiesten in dit artikel