Fuzz on tour: de beste optredens van 2016!

Fuzz on tour: de beste optredens van 2016!

Overdaad schaadt, maar daar trekken we ons bij Fuzz Magazine weinig van aan. Na de semi-obligate eindejaarslijstjes zoals daar zijn de beste platen en beste albums van het jaar, volgt nu de relatief relevante lijst der beste concerten. Onze redacteurs gingen dit jaar weer selectief kritisch de feesttoer op en kwam naar huis met - alweer - ’t beste concert van mijn leven! Een alfabetisch geordende bloemlezing uit Fuzz on tour: de beste sets van het jaar!

Andy Stott @ Botanique

Als de connectie tussen act en PA niet volledig botert, is het moeilijk om nog iets te maken van je set, laat staan dit eindejaarslijstje te halen. Andy Stott slaagde daar ondanks de eenmalig bedenkelijke geluidskwaliteit in Botanique met kop en schouders in. De experimentele Brit verblijdde ons dit jaar al met een slaapverwekkende - in positieve zin - set op het Antwerpse stadsfestival Over Tijd maar het was pas in Brussel dat de man ons volledig kon betoveren. Andy Stott masseerde zeemzoete tonen in onze oren en prikte venijnige beats als een wesp in ons gezicht. Een man van contrasten, die het van begin tot eind interessant hield.

Lees alles over Andy Stott in Botanique

 

Bicep @ Hideout Festival

In tegenstelling tot het algemene gebruik ervan betekent ‘concert’ zoveel als ‘artistieke uitvoering’. Een dj-set is per definitie dus ook een ‘concert’. Het hoeft dan ook niet gezegd dat er wel enkele zullen opduiken in een best-of van electronica-nerds. We zijn Bicep dit jaar verschillende keren tegen het lijf gelopen. Maar we moesten er helemaal voor naar Kroatië om hem het beste van zichzelf te zien geven op het Zrce Beach van Hideout Festival, waar het bekendere Sonus ook z’n thuishaven kent. Na vijf dagen festival misschien wel de beste afsluiter ooit in het teken van Biceps zomerhit Higher Level.

Lees alles over Bicep op Hideout Festival

 

Bonobo @ Outlier Festival

Bonobo moet één van de meest geliefde producers zijn voor liefhebbers van elektronische muziek en voor niet-liefhebbers van elektronische muziek. Dat geldt dus ook voor ons. Op zijn eigen gecureerde Outlier Festival in Londen gaf Simon Green drie uur lang het beste van zichzelf in een gevarieerde set die aan Jamie xxWerchter-passage (haalde dit lijstje net niet) deed denken. Maar dan net dat tikkeltje veel beter. Een stampvolle zaal in alle staten versterkte de euforie van het moment en zorgde er mede voor dat Bonobo in dit lijstje pronkt. En het was niet eens goed gemixt.

Lees alles over Bonobo op Outlier Festival

 

Clap! Clap! @ Pukkelpop

Naast het Verenigd Koninkrijk en Kroatië schuimde onze redactie uiteraard ook de binnenlandse festivals af. Het enorm geliefde Pukkelpop haalt deze lijst maar liefst twee keer en met Clap! Clap! presenteerde het misschien wel het allerbeste middagconcert van het jaar. De Italiaanse producer had visitekaartjes Ashiko en Kuj Yato niet eens nodig om het publiek - en zichzelf! - in een soort van tribale volksdans te krijgen, maar hij gebruikte ze lekker toch wel. Castello stond in brand.

Lees alles over Clap! Clap! op Pukkelpop

 

deadmau5 vs. Prydz @ Tomorrowland

Op onze redactie geen kwaad woord over Tomorrowland te bespeuren. Terecht ook, want het wereldberoemde dancefestival pakte dit jaar uit met het door deadmau5 en Eric Prydz gecureerde mau5strap vs Pryda-podium. Wie de podia van Tomorrowland zo’n beetje kent, viel wellicht van zijn dansbenen toen bleek dat het voor deadmau5 en Prydz ‘niet genoeg’ was. Speciaal voor deze unieke collab werd de Opera volledig omgebouwd tot de natuurlijke habitat van de wereldsterren: een audiovisuele liveshow om sire tegen te zeggen.

Lees alles over deadmau5 vs. Prydz op Tomorrowland

 

Floating Points @ Dour Festival

De unieke sfeer van Dour Festival werpt ook elk jaar zijn vruchten af op onze redactie. De absolute blikvanger dit jaar was de fenomenale liveband rond Floating Points. Openen met misschien wel je beste plaat ooit - Silhouettes - om het concert daarna steeds beter en beter en beter en beter te laten worden, dat moet enkel Floating Points gegeven zijn. Epische jazz, bombastische postrock en subtiele soundtracks, deze band heeft ons op Dour verwend met ongetwijfeld het meest intensieve en emotionele concert van het jaar. Genialiteit in zijn puurste vorm.

Lees alles over Floating Points op Dour Festival

 

Harted @ Moodfamily Open Air

De ideale thuismatch was het voor Harted op de gezellige Open Air ter ere van het tweejarig bestaan van Moodfamily. Om drie uur in de middag al mocht de man op zijn trouwe fans rekenen om het festivalletje in gang te zetten. Harted zorgde met zijn Wander EP voor vroege hoogtepunten op de Kristallijn en met een lang uitgesponnen versie van Tone Deaf - zowaar de soundtrack van de laatste Fuzz-party - at het Gentse publiek uit zijn handpalm. 

Lees alles over Harted op Moodfamily Open Air

 

Jean-Michel Jarre @ Palais 12

2016 was het jaar van Jean-Michel Jarre en zijn Electronica World Tour. Toen de Franse pionier der elektronische muziek halt hield in Brussel was onze redactie getuige van een audiovisueel spektakel dat zo sterk was dat het wellicht bovenaan deze lijst zou staan, moest die niet alfabetisch geordend zijn. Jarre en zijn liveband brachten in een dynamische lichtshow een mix van klassiekers en recenter werk dat uit collabs van onder andere Pet Shop Boys, Depeche Mode, Boys Noize, M83 en Tangerine Dream bestond. Veertig jaar muziekgeschiedenis in één concert. Waaw.

Lees alles over Jean-Michel Jarre in Palais 12

 

Job Jobse @ KleinHouse

Er werd dit jaar ook weer heel wat afgeclubt door onze redactie. De beste club van ons land Ampere - getuige de laatste Red Bull Elektropedia Awards - werd dan ook door ons platgelopen het afgelopen jaar. Wanneer de club in zee ging met KleinHouse en Job Jobse naar Antwerpen haalde, stonden we uiteraard weer op de eerste rij. We zagen de man dit jaar ook aan het werk in zijn thuishaven Trouw, op DGTL Amsterdam en op Pukkelpop maar hij ontbond pas echt zijn duivels op KleinHouse. Met veel plezier leerden wij de hardere kant kennen van de ondertussen legendarische Amsterdammer.

Lees alles over Job Jobse op KleinHouse in Ampere

 

Joel Hemmen @ Lust Outdoor

Tussen het nachtraven en concertgaan door was er dit jaar bij Fuzz ook weer tijd om rustig een pintje te drinken op het lokale festivalletje. De allereerste editie van Lust Outdoor in het Limburgse was meteen een schot in de roos. Daar zat de komst van Joel Hemmen - alweer een Nederlandse deejay - vermoedelijk voor iets tussen. De man had z’n zwart goud in de vorm van Chicago house en jazzy dansplaatjes meegebracht en dat heeft heel Sint-Truiden blijkbaar gehoord, want bij het aanvangen van zijn set was het festival opeens uitverkocht.

Lees alles over Joel Hemmen op Lust Outdoor

 

Kaytranada @ Botanique

Gezien zijn kersverse langspeler 99,9% wereldwijd als één van de beste platen van het voorbije jaar aanschouwd wordt, kan de Brusselse première van deze plaat uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. Kaytranada was heer en meester in Botanique en zelfs na het vele aandringen van het publiek besliste enkel hij wanneer het tijd was voor de grootste bommetjes. Na heel veel getease en geplaag lanceerde de Haïtiaanse Canadees een fenomenaal slotoffensief in de vorm van zowat elke hit die we van de man kunnen opnoemen.

Lees alles over Kaytranada in Botanique

 

Kiasmos @ Paradise City Festival

Al jaren hevige fan zijn we bij Fuzz van Kiasmos. Onlangs gaf het IJslandse duo nog eens het beste van zichzelf op EDGE maar op Paradise City Festival kwam, zag en overwon Kiasmos simpelweg. Het is bijna onevenaarbaar hoe heren Ólafur Arnalds en Janus Rasmussen hun publiek meehadden en hoe ze keer op keer voor kippenvelmomenten zorgden met onder andere pareltjes zoals Looped en Bent.

Lees alles over Kiasmos op Paradise City Festival

 

LCD Soundsystem @ Pukkelpop

Yeah yeah yeah, yeah yeah yeah yeah yeah! Complexer dan dat hoeft het voor ons niet te worden. De zogenoemde Crass version van LCD Soundsystems Yeah was er eigenhandig verantwoordelijk voor om van dit concert misschien wel het beste van heel Pukkelpop te maken. De Main Stage stond te daveren in de regen tijdens de passage van James Murphy en de zijnen. Een band die op zich al steengoede muziek op een podium nog meer tot zijn recht kan laten komen scoort bij ons altijd goed. Een geweldig concert van een niet voor de hand liggende headliner. Goed gedaan, Pukkelpop.

Lees alles over LCD Soundsystem op Pukkelpop

 

Moodymann @ Dekmantel

Niks dan levende legendes op het alweer fenomenale Dekmantel Festival dit jaar. De Detroit-legende die we kennen als Kenny Dixon Jr. en Moodymann heeft de reputatie om een bad mood te hebben - heb je ‘m? - maar op Dekmantel was de man bijzonder goed in vorm. Het internationale publiek at uit de Amerikaanse grootmeester zijn hand en na aanstekelijke disco- en houseplaten verbaasde de man iedereen met Jimi HendrixPurple Haze. Absoluut één van de hoogtepunten op het Nederlandse festival dit jaar.

Lees alles over Moodymann op Dekmantel

 

Nico Morano @ Helder

Eén van de revelaties van het clubleven het voorbije jaar was de pop-up Klub Goud in de Antwerpse A-Tower. Er werd menig gefeest en geswingd daar hoog en droog in de toren in 2016 maar de opkomende zon en Nico Morano op de allereerste editie van Helder schoot de hoofdvogel af. Op zowat elk zelfrespecterend housepartijtje kwam je de man tegen in 2016 en je wist altijd wat te verwachten, namelijk een strakke meeslepende en melodieuze houseset die iedereen aan het dansen krijgt. Wij willen graag meer zien van Morano in 2017.

Lees alles over Nico Morano op Helder in Klub Goud

 

Palms Trax @ KleinHouse Open Air

KleinHouse deed ons niet enkel zweten in duistere clubs dit jaar maar scoorde ook erg hoog op hun zomerse Open Air in en buiten Magiq Spiegeltent. Headliner van dienst - Palms Trax - leverde een monsterset af onder een stralende zon. De Brit nam onze redactie mee op een zomerse trip doorheen tropische house en gezapige disco om wat steviger af te sluiten met een rasechte R&S -klassieker van Outlander. De brave Belgjes wat uit mijn hand laten eten, dacht ‘ie.

Lees alles over Palms Trax op KleinHouse Open Air

 

Schwarzmann @ Awakenings Festival

Henrik Schwarz en Frank Wiedemann, de halve trouwboek van zowel Âme als Howling, zijn solo al namen om extatisch van te worden. Laat staan wanneer ze samen in zee gaan voor een liveset onder de bangelijke noemer Schwarzmann! Het Duitse duo opende met succes de trap naar de zevende hemel, die door het publiek op eigen risico gebruikt kon worden. Ongetwijfeld de beste set van Nederlands meest prestigieuze underground-festival.

Lees alles over Schwarzmann op Awakenigs Festival

 

Thundercat @ Les Ardentes

Les Ardentes kreeg dit jaar te kampen met veel annulaties en wansmakelijke (Vlaamse) berichtgeving. Dat weerhield het Luikse festival er niet van om een kwalitatief festival op poten te zetten met nog steeds topartiesten. Stephen Bruner of Thundercat, was daar alvast één van. Het hoeven niet steeds knallende beats te zijn. Thundercat haalde prachtige composities uit zijn zessnarige basgitaar en zijn begeleidingsband maakte het plaatje volledig af. Funk op en top.

Lees alles over Thundercat op Les Ardentes

 

Worakls @ DGTL Festival

Eén van onze vele tripjes over onze noordergrens bracht ons het afgelopen jaar ook weer op DGTL Festival, dat aan de haal ging met de prijs voor het duurzaamste festival op de Amsterdam Dance Event Awards. Het was in één van de serres van het festival dat de Franse Worakls heel zijn gewicht nodig had om de duistere tonen in From Now On uit zijn keyboard te krijgen. Sowieso al epische muziek zorgde dan ook voor een epische liveset.

Lees alles over Worakls op DGTL Festival Amsterdam