Interview: +10 jaar Bug Klinik en Rave Alert

Interview: +10 jaar Bug Klinik en Rave Alert

Het Belgische label Bug Klinik Records bestaat al meer dan 10 jaar. Bovendien organiseren ze ook het evenement Rave Alert. Dat ondertussen even lang al meedraait. Binnenkort passeert het evenement in Gent, Brussel en Parijs. We spraken af met Kenny Vandaele, ook gekend als X&trick en eigenaar van het label, om het eens te hebben over het verleden, het heden - en misschien nog belangrijker - de toekomst.

FUZZ - Hoe is Bug Klinik ooit begonnen?

Kenny Vandaele: Bug Klinik is meer dan 10 jaar geleden begonnen omdat er toen veel vraag was naar 'experimentele' elektronische muziek. In België was op dat moment de electronica scene behoorlijk groot. Het was dan ook een logische stap om mijn muziek en die van bevriende artiesten op plaat te zetten. 

Ik heb een hekel aan vakjesdenken en wil hier met Bug Klinik een statement tegen maken. Het muzieklandschap lijkt me verzadigd met eenheidsworst. Muziek moet volgens mij net iets te veel 'klinken als' om aanvaard te worden. Muzikanten die hier niet in passen, kunnen bij ons terecht.

FUZZ - De meest recente release op Bug Klinik komt van de hand van Acidulant. Hoe kennen jullie hem?

KVD: Ik heb de muziek van Neil ontdekt via het internet. Toen we aan de praat raakten, bleek er onmiddellijk een ‘klik’ te zijn. Ik heb hem dan geboekt voor onze Dionysus rave in Roeselare en zo zijn we vrienden geworden. Ik vond zijn set zo sterk dat ik het logisch vond dat hij op Retro Acid moest spelen. Dat is dan ook gebeurd (lacht).

FUZZ - Staan er al komende releases gepland?

KVD: Jazeker, we gaan opnieuw terugvallen op fysieke releases: een split-EP van de Nederlandse Drvg Cvltvre en mezelf (X&trick) op vinyl. Een cd-album van Repeat-Eater, een alias van de Franse breakcore producer Stazma The Junglechrist. Daarnaast is de nieuwe Bugs On Acid net klaar en komt er ook nog werk van Red Eyes, Casper Hastings, Jaquarius, etc.. aan. 

FUZZ - Wat is het idee juist achter dat Bugs On Acid-concept?

KVD: Wij zijn altijd al grote fans geweest van alles wat TB-303 related is. Met de Bugs On Acid series willen we onze passie voor ‘the silver box’ samenbrengen met de openminded filosofie van ons label. Op iedere release vind je dus acid tracks terug, maar telkens van een andere artiest, en met hun eigen twist. Een Bugs On Acid release bevat meestal wat dansvloermateriaal, maar je vind er ook luistermuziek op terug.

FUZZ - Als X&trick, ben je zelf ook producer en dj binnen het label. De stijl die je brengt wordt omschreven als Neorave. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

KVD: Ik vind vele vormen van dansmuziek leuk en vind dan ook dat ‘rave’ een brede noemer is. Zo heb ik het als producer en dj ook altijd opgevat: mijn producties en dj-sets zijn meestal zeer eclectisch.

Ik heb bijvoorbeeld releases uitgebracht op Rebelscum, een major hardcorelabel uit de UK. Maar je vindt mijn tracks ook terug op Touched Music, wat dan weer een electronicalabel is waar je ook Aphex Twin op vindt. Neorave is voor mij een samenvatting voor alles wat je gewoon lekker kan doen raven op de dansvloer!

FUZZ - Jullie bestaan nu meer dan 10 jaar, nog wilde plannen voor de toekomst?

KVD: Niet echt, gewoon doorgaan zoals we bezig zijn. 2017 was ons meest productieve jaar tot nu toe. Ik denk dat we rond de 10 releases zullen uitkomen en ben daar heel tevreden mee.

Volgend jaar bestaat mijn alias X&trick 20 jaar. Daar ga ik mee op tour en ik heb al enkele heel leuke boekingen hier voor. Rave Alert wordt momenteel omgevormd tot een sublabel van Bug Klinik. Dus daarmee zullen we naast onze feestjes ook muziek gaan uitbrengen die zich echt focust op de dansvloer.

FUZZ - Binnenkort organiseren jullie drie events in Gent, Brussel en Parijs. Wat is de aanleiding daarvoor?

KVD: Naast Bug Klinik Records organiseren we al sinds 1999 events, voornamelijk rave parties. De meest gekende is Rave Alert, die nu ook al bijna 10 jaar bestaat. Daar trek ik de filosofie van ons label door: alles kan, niets moet.

Rave Alert is een beetje ons stokpaardje omdat alle edities tot nu toe lekker vol zaten en omdat we er ook heel wat extra’s aan toevoegen (denk aan dresscode, game corners,..) en altijd met een stevige wink naar de 80’s 90’s rave era. Niet enkel door de specifieke inkleding, maar ook via de muziek: zo komt er bij ons New Beat en Retro Trance aan bod, naast hedendaagse Acid en Techno. Rave is plots een hip woord geworden, maar wij zijn hier al jaren mee bezig. Vandaar dat de vraag kwam uit verschillende steden om iets te doen.

FUZZ - Waarom deze steden en wat is net de invulling van elke avond van het drieluik?

KVD: In Frankrijk is er een grote ravescene en ons concept past volledig binnen dat plaatje. Jongeren staan er open voor nieuwe muziek, zolang ze maar lekker kunnen dansen.

In Brussel pakken we uit we met onze headliner Bogdan Raczynksi, die we uit Canada overvliegen. We boekten hem eerder al in 2006. Dat was toen een memorabele avond en we wilden dit graag nog eens opnieuw beleven. Daarnaast is Chris Moss Acid, die recent een EP uitbracht op ons label, ook van de partij met een live acid set.

Het laatste event is tijdens nieuwjaarsavond. We organiseren dan een Rave Alert Megarave in Gent waar we een heel sterke line-up klaargestoomd hebben. Jammer genoeg kan ik hier voorlopig nog weinig over loslaten. 

FUZZ - Bedankt voor je tijd Kenny! Keep on ravin'.


Rave Alert predikt acid op volgende momenten:

20 oktober @ Parijs / Batofar

21 oktober @ Brussel / Black Buddah

31 december @ Gent / ?