Interview: 3 Years Trillers

Interview: 3 Years Trillers

Komende zaterdag zal Trillers zijn derde verjaardag vieren in de Vooruit te Gent. Ondertussen zijn er al meer dan 20 edities geweest, maar toch blijft Trillers een succesverhaal. Reden genoeg om oprichter Eagl eens aan de tand te voelen.

Fuzz - Eerst en vooral, hoe is Trillers begonnen?

Eagl: Lang verhaal, ik ging veel uit in Gent als jonge gast maar er miste iets. Techno sloeg toen overal de klok en hiphop was een beetje faded away. Op SoundCloud begon ik dan artiesten zoals Mr. Carmack en Stwo te ontdekken, maar vooral Falcons heeft me er wat ingebracht. Die vibe vond ik zalig. Zoiets wou ik ook in Gent en dat was er gewoon helemaal niet.

Ik heb mijn kans gegrepen en een eerste editie in de Charlatan gegeven, met een budget van 250 euro. Started from the bottom. Gewoon proberen hype te creëren. Ik overtuigde mensen één per één voor maanden lang. Ik draaide zelf de helft van de nacht om de kosten te drukken. Het concept sloeg aan want we hadden altijd een vol kot en mensen vonden het een leuke vibe. Zeer low key en klein begonnen dus!

Fuzz - Wat zijn zo de hoogtepunten in de drie jaren Trillers?

Eagl: Een eerste hoogtepunt was Trillers #7, omdat ik toen voor het allereerst een echt grote naam, Falcons, kon booken. Dat was ook de eerste keer dat ik zelf besefte dat de dingen goed aan het lopen waren.

Bij 1 jaar Trillers kwam dan Mr. Carmack op bezoek. De Charlatan stond op ontploffen. Tickets waren direct uitverkocht, buiten een beperkt aantal aan de deur. Klokslag 21u en er stond een gigantische rij om de laatste tickets te bemachtigen.

2 jaar Trillers vond plaats in de Vooruit, echt een jongensdroom die uitkwam. De concertzaal stond vol met topartiesten en toen Hucci Ball So Hard draaide en ik duizend man volledig turnt zag gaan, voelde ik me enorm dankbaar. Je doet het misschien wel alleen, maar zonder je supporters ben je niemand.

Fuzz - Ondertussen heb je al tal van grote namen geboekt, welke artiesten staan nog op jouw wishlist?

Eagl: Eerlijk, ik heb er best al wat gehad. Baauer, Esta, Sam Gellaitry, Gravez, Carmack, Ekali en zoveel andere homies zijn allemaal reeds langs geweest. Wie ik echt nog graag wil boeken, is Kaytranada. Een moeilijke opdracht natuurlijk. Ik zou het supercool vinden om iets uniek te doen zoals bijvoorbeeld een b2b set met Cashmere Cat en Sango. Dat zou echt interessant zijn.

Graag wat meer live-acts zoals FKJ vorig jaar ook. Livemuziek en elektronische beats zijn enorm hard naar elkaar toe gegroeid.

Fuzz - Welke opkomende producers hebben zoal het potentieel om groot te worden?

Eagl: In het binnenland zijn het vooral Roshima, Mav, Corrupted, Mastah William & Unos volgens mij. Sorry aan alle homeboys en homegirls die ik hier vergeet! Faisal heeft wel wat materiaal online staan, maar dat is niets in vergelijking met waar hij mee bezig is. Het moment dat hij iets serieus gaat droppen, gaat dat meteen internationaal gaan. Daar verwed ik de negende vinger van mijn 12-vingerige darm voor.

Fuzz - Jullie hebben ook een podium mogen verzorgen met knallers zoals Wiley, Roméo Elvis en Jarreau Vandal op het nieuwe Fire Is Gold-festival.

Eagl: Inderdaad, daar ben ik echt heel blij mee. Wiley, Hamza, Roméo Elvis, Woodie Smalls, Jarreau Vandal en Brodinski, stuk voor stuk toppers.  Die laatste zijn recente werk is echt hard, onder andere een knappe instrumental voor 21 Savage. En dat album van Wiley is lowkey voor mij het beste dat dit jaar uitkwam.

Fuzz - In februari gaf je in de Belgica, de kleine zaal in de Charlatan, de kans aan een klein initiatief. Is het belangrijk voor jou en Trillers om opkomend talent en events te steunen?

Eagl: Het is vooral belangrijk om vernieuwende dingen te steunen. Zaken die volledig anders zijn dan wat nu populair en gaande is. Anders kom je nooit tot nieuwe dingen en sta je eigenlijk stil. Ik heb vroeger ook de kans gekregen om in Charlatan mijn stijl te brengen die toen nog volledig onbekend was. Nu is het aan mij om dat te doen.

Fuzz - In Gent heb je Trillers, in Leuven Shuttle en in Hasselt Grensloos, jullie zijn ook allemaal goede vrienden van elkaar. Zit er niet stilaan een gigantische samenwerking aan te komen?

Eagl: Met Faisal, Grover en Jewels draaien we vaak op elkaars concepten en het is wel duidelijk dat dat opvalt en het is zeker wel een idee. We zijn in de eerste plaats ook gewoon goede vrienden en niet per se dj-collega’s. Op de vorige Shuttle-editie bestond de line-up enkel uit ons vier en dat feest ging echt hard. De volgende Grensloos van hetzelfde. Een soort fam night ofzo (lacht).

Fuzz - Laatste vraag, enige tips voor beginnende events?

Eagl: Als event is het vrij simpel. Lees Holy Trinity Events van Peter Decuypere.

Fuzz - Dit boek is de bijbel voor het evenement?

Eagl: Niet per se, ik ben bijvoorbeeld begonnen uit mijn buikgevoel en toen ik het boek las, besefte ik dat ik het eigenlijk ook zo deed! Dat boek geeft je echt een goed referentiekader en startpunt van hoe events zouden moeten zijn. Dit boek geeft je de structuur, de creativiteit is aan de lezer.

Wat maakt Trillers zo uniek? Het genre, maar ook de visie en de promotie errond. Trillers is duidelijk een visueel merk. Be different en denk vanuit doelgroep naar het concept. Verplaats je letterlijk in een dertigtal verschillende mensen die je persoonlijk kent en denk wat voor hen de doorslaggevende factor zou zijn om naar je feest te komen. Vanuit dat idee kan je al heel veel doen.

Je grootste reclame is en zal altijd mond aan mond reclame zijn. Begin klein maar zorg ervoor dat het steengoed is, zodat mensen terug willen komen en hun vrienden vertellen hoe leuk je feest was. De kleinste dingen kunnen je reputatie ernstig schaden, dus behandel iedereen altijd met het respect dat je zelf graag krijgt.

Fuzz - Merci voor het aangename interview!

Artiesten in dit artikel