Interview: Casper Cox

Interview: Casper Cox

Afgelopen weekend spraken we met multi creatieveling en de man die zijn pizza "apprecieert", Casper Cox. We hadden het over het ontstaan van zijn passie voor fotografie, coolste ervaringen achter de lens en stiekeme droom om ooit op nummer één te staan op de RBE Awards.

FUZZ – Allereerst een dikke proficiat met je derde plaats op de RBE Awards, hoe voelde het?

Casper Cox – Merci. Ik had dat echt niet zien aankomen om eerlijk te zijn. Ik had enorm veel stress. Ik kon het zelf nog niet verwerken op dat moment. Ik checkte mijn gsm en zag allemaal berichten van homies. Op voorhand was ik al erg tevreden met mijn nominatie, maar derde worden geeft toch wel een speciaal gevoel.

FUZZ – Als we even terug in de tijd gaan, hoe ben jij in het nachtleven gerold?

Casper Cox – Ik denk zoals elke fotograaf die er op jonge leeftijd mee start. Ik ben samen begonnen met Ruben Vanderijn, beter gekend als Vancos. Hij fixte mij op evenementen en omgekeerd. In het begin waren het vooral lokale fuiven waar we ons ding moesten doen.

Uiteindelijk groeiden we samen naar grotere dingen, hij deed het goed op DJ-Mania en ik ging buiten Limburg fotograferen.

FUZZ - En hoe ben je geëvolueerd tot de fotograaf die je nu bent?

C.C. – Echt heel veel experimenteren, ik ben begonnen met de camera van mijn vader. Ik denk dat ik op elk evenement wel 1000 foto’s nam om zo te kijken wat werkte. Vooral ook met flitsen, nabewerkingen en veel dingen rondom mij te beheersen, ben ik tot mijn stijl gekomen.

Ook haal ik veel inspiratie uit andere nachtleven-fotografen. Vooral hoe ze te werk gaan of wat hun drijft, zijn mijn inspiraties.

FUZZ – Hoe heb jij je passie voor fotografie ontdekt?

C.C. – Vijf à zes jaar geleden was het net uit met mijn eerste lief. Om het verlies te verwerken had ik samen met mijn tweelingsbroer Kobe een nachtje doorgedaan in het atelier van ons vader.

Daar had ik dan zijn camera gevonden en sindsdien is deze nooit ver weg geweest. Tot op de dag van vandaag gebruik ik die camera. Misschien is het wel is tijd voor vernieuwing. (lacht)

FUZZ – Waarin ben jij anders dan je collega fotografen?

C.C. – Goh, “anders” is natuurlijk een groot woord. Ik ben vrij expressief in mijn documentatie van het nachtleven. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik een andere kijk had dan mijn collega fotografen binnen Limburg. Ik bekijk een avond fotograferen graag als een verhaal dat je vertelt met een reeks beelden. Zo zoek ik een balans tussen sfeerbeelden, portretten en mijn eigen ervaring van de avond.

Plus de body van mijn camera is twaalf jaar oud. Dus geloof me maar als ik zeg dat ik het meeste uit dat ding haal. (lacht) De meeste fotografen zullen zeggen dat dit nadelig is, iets waar ik hen absoluut in snap. Maar ik denk dat dit mij ook authentiek maakt. Het is nogal een tweestrijd met mezelf of ik er al dan niet blij mee ben.

FUZZ – Wat is het coolste feestje waar je al foto’s hebt moeten nemen?

C.C. – Eigenlijk alles wat ik buiten Limburg heb mogen doen, vond ik een kleine reis op zich. Maar feesten die hiphop gericht zijn, vind ik altijd fijner om te fotograferen. Jewels heeft ooit twee feestjes geven in Klub Goud. Daar foto’s nemen, is altijd wel een heel avontuur.

FUZZ – En festival?

C.C – Sowieso WooHah festival, de editie met A$AP Rocky, A$AP Ferg en Tyler The Creator. Ik heb daar foto’s gemaakt voordat het festival ook echt naamsbekendheid begon te krijgen hier in België. Tyler The Creator die op twee meter van mij een perzik uitspuwt op de box. Dat was écht vet. Alhoewel ik denk dat hij het niet zo had op fotografen. (lacht)

FUZZ – Is het je droom om ooit op nummer één te staan?

C.C. – Ergens wel ja. Alleen moet ik nog zien hoe ik dat ga doen. We zijn zeker een land met veel sterke fotografen die het nachtleven fotograferen. Ik denk dat ik gewoon mijn ding ga blijven doen en ga zien waar het me brengt, net zoals voordien.

FUZZ – Na enige tijd mensen achter de booth te hebben gefotografeerd ben je er zelf ook achter gekropen. Vertel hier eens iets over.

C.C – Ja, dat is waar, toen ik ging studeren in Gent had ik een kot dichtbij de Charlatan en Club 69. Hier ben ik in contact gekomen met de hip-hop scene, die in die tijd nog niet doorgebroken was in Limburg. Hierdoor werd ik geïnspireerd om ook in dat genre te experimenteren met muziek.

Het vervelende is dat mensen verwachten dat je een fotograaf bent en niet een dj. Het is niet makkelijk om je te positioneren als je al gekend staat voor iets. Dus alle homies die hun multicreativiteit willen uiten, go for it!

FUZZ – Wat is het coolste feestje waar je al gedraaid hebt?

C.C. – Blockparty, hier zijn we resident met Vandalen en zit ik zelf ook bij de organisatie. We proberen altijd net iets meer uit een clubavond te halen en dat maakt het ook een aangenaam concept om voor te spelen.

De vorige editie was zuiders getint en was écht gezellig. Genk is een plaats waar ik altijd graag naartoe ga om te draaien.

FUZZ – Naast fotografie ben je ook bezig met tal van andere projecten. Kan je iets meer over Klub Kasjmir vertellen?

C.C – Vorige zomer wandelde ik gehaast naar de stationsbuurt in Hasselt om mijn bus te halen. Tot mijn verrassing hoorde ik dat iemand mijn naam riep, het was Asli. Zij had de aanzet gegeven om het concept te starten. Zij was er al een poosje mee bezig samen met een aantal anderen.

Ze vroeg of ik even binnen wou komen en heeft me toen het hele concept uitgelegd. Een aantal weken later zat ik er zelf bij. Klub Kasjmir is echt een creatief project waar een groep diverse jongeren concerten, expo’s en clubavonden organiseren voor mensen die een alternatieve cultuur missen in Hasselt.

FUZZ – Als je een onbeperkt budget zou hebben, wie zou er op je line-up staan?

C.C – De meeste mensen zouden een antwoord als Kaytranada geven of een andere grote jongen verwachten. Ik zou "lokaler" gaan kijken: Jarreau Vandal en Jaël

Ik had Jaël dit jaar geboekt voor Release Festival en het was écht een man naar m’n hart. Ook zou ik voor Faisal en Eagl gaan. Dat hoopje artiesten zouden voor een zeer geslaagde avond zorgen denk ik.

FUZZ -  Hoe bevalt je pizza Bolognese?

C.C. –  Ik apprecieer hem enorm. Geef me nu maar de kans om hem op mijn gemak op te eten aub. (lacht)