Interview: CLUB WIT

Interview: CLUB WIT

Het Gentse nachtleven is een uitlaatklep rijker met CLUB WIT. Wij spraken met Tim Synaeve en Dominique Brion over hun visie, uniekheid en natte droom om Gilles Peterson b2b MCDE te booken. 

Fuzz - Hoe komen jullie bij de naam "CLUB WIT"?

Tim Synaeve - De locatie in zijn geheel heet ZWARTWIT. Opgesplitst in twee delen: restaurant ZWART en zaal WIT. Het was dan ook voor de hand liggend om 's nachts de zaal om te toveren tot "CLUB WIT". De naam heeft ook een internationale uitstraling en we kunnen er typografisch veel mee doen. 

Dominique Brion - Het bekt ook lekker: “CLUB WIT”. Het moet niet altijd vergezocht zijn. (lacht)

Fuzz - Wat is de visie van Club Wit?

T.S -  We programmeren grotendeels vanuit onze eigen smaak en kijken wat hiervan zou kunnen aanslaan. De programmatie ligt tussen opkomende dj's en gevestigde waarden in. We mikken vooral op meevallers in toerschema’s of atypische b2b’s. Dit om het interessant te houden. 

We laten ook veel andere dj’s hosten en staan open voor externe concepten.  Met "CLUB WIT" willen we een verbinding aanleggen tussen verschillende communities en genres. Dit van disco, house en italo tot de urban cultuur. 

Bij "CLUB WIT" hechten we ook enorm veel belang aan het geluid, de akoestiek in de zaal en beleving in het algemeen. Maar al zeggen we het zelf, die zit al vrij goed.

Fuzz - Is er een bepaalde leegte in Gent die jullie met "CLUB WIT" willen opvullen?

T.S. - Een leegte niet meteen. Maar het is inderdaad belangrijk om een uniek uitgangspunt te vinden: een reden waarom ze tot bij jou willen komen. We hebben verschillende focuspunten. Namelijk een specifieke programmatie die past bij een medium grote zaal, de totaalervaring ter plekke, ons geluidssysteem, etc.

D.B. - Naar mijn mening is "leegte" een groot woord. Tuurlijk heeft Gent wat verlies geleden de laatste jaren door de sluiting van Culture Club en Decadance. Maar kijk naar die unieke "micro-club" cultuur in het centrum met Club 69, Millie Vanillie, IIII (Vier), AM Club, etc. En uiteraard heb je dan nog Charlatan en de gigant Kompass. Veel in te vullen is er naar mijn mening dus niet. Maar we proberen zoals Tim zegt origineel te programmeren. Dingen waarvan je zegt: “awel ja!”. 

Fuzz - Club Wit is een deel van ZWARTWIT, is er een verband tussen het restaurant en de club?

T.S. - In het restaurant is hetzelfde geluidssysteem voorzien als in de zaal, met dj booth-aansluiting. Op termijn kunnen we daar een tweede zaaltje installeren bij grote club nights. Voorlopig gebruiken we het vooral als backstage en wordt het na de openingsuren verhuurd voor verjaardagen, etc. Ook gaan we kijken bij specifieke feesten of we er geen aperitief of dinnerformule aan kunnen verbinden. Een beetje zoals het vroeger was, een totaalvenue creëeren.

D.B. - De zomers worden ook zalig met dat terras voor de deur! DJ op de achtergrond, niks te ingewikkeld, karaf sangria op tafel, … Looking forward to it!

Fuzz - Gaan jullie genre gebonden werken of mogen we vanalles verwachten?

T.S. - In onze eigen programmatie doen we een crossover tussen house, disco, Italo, hiphop en urban. Soms wat meer afgelijnd onderling maar wel die richting. Bij externe concepten is de vereiste: kwaliteit. Hier gaan we wel niet meteen cureren in genres aangezien we echt elk spectrum willen gaan beslaan.

D.B. - Ik denk dat dat net de sterkte zal zijn van CLUB WIT, die diversiteit. Het doel is om uiteindelijk urban lovers zo ver te krijgen om toch af te komen als er een grotere house naam op de affiche staat en vice versa. 

Fuzz - Als jullie niet naar het budget moesten kijken, welke line-up zou dan de identiteit van CLUB WIT weerspiegelen?

T.S. - Ik laat iedereen van Temporary Secretary b2b draaien op vrijdag en op zaterdag iedereen van Soulection. Fun & family, daar ga ik voor. (lacht) Op donderdag brengt Kraftwerk een J Dilla tribute. 

D.B. - Als er geen budgetrestricties zouden zijn, maken we er meteen een weekender van: vrijdag Gilles Peterson B2B Motor City Drum Ensemble all night long. Zaterdag gaan we overdag voor een 6u set van Peggy Gou. Met in de avond Kaytranada en Jarreau Vandal b2b met een intermezzo van FKJ die Masego nummers live speelt - en waar Masego uiteraard op performt. 

Fuzz - Jullie hebben gekozen voor een kleine capaciteit van max 400 personen, waarom?

T.S. - Omwille van de locatie allereerst, de zaal is gewoon niet groter dan dat. Wat wel cool is, is dat we de dj booth op twee posities kunnen inpluggen en de ruimte kleiner kunnen maken. Zo hoeven de bookings niet altijd gericht te zijn naar 400 personen maar kunnen we ook gezelliger gaan, met dezelfde beleving en geluid. 400 Personen is ook net niet te groot maar groot genoeg om toch bepaalde dj’s vast te leggen.

D.B. - En ook al zou er een keuze zijn, lijkt een capaciteit van 400 me een perfecte grootte voor een club in Gent. Niet te groot, niet te klein, just right. 

Fuzz - Was een club managen altijd één van jullie dromen?

T.S. - Op zich niet, dat is het gelukkig ook niet op dit moment. De tijden om een echte club uit de grond te stampen zijn zeer onzeker. Dat was dus een val waar we niet meteen in wilden lopen. Daarom kiezen we  voor een multifunctionele zaal voor overdag, die ’s nachts als club kan gebruikt worden.

Vooral in sound- en lichtdesign was de uitdaging dat je overdag niet in een lege club staat en ’s nachts niet in een veredelde evenementenzaal. Daar zijn onze partners en leveranciers goed in geslaagd. 

D.B. - Niet direct. Ik heb enkele jaren geleden drie jaar aan een stuk clubnachten georganiseerd onder het Marriott hotel tijdens de Gentse Feesten. Leuk, maar héél vermoeiend. Nu zijn het gelukkig geen 10 dagen op rij. (lacht)

Laten we stellen dat CLUB WIT zijn start zeker niet gemist heeft. Deze middag kondigde ze al enkele namen aan die we in de komende maanden mogen verwachten. Onder andere internationale artiesten als Gerd Janson, Jeremy Underground en Sassy J komen naar Gent.

Tags