Interview: Dj Charme

Interview: Dj Charme

Deze week kwam de tweede aflevering van Fuzz Radio uit, een programma waar wij elke maand een elektronisch genre aan de man brengen. Mei stond volledig in het kader van experimentele elektronische muziek, hoog tijd dus om een van de vaandeldragers in België eens aan de tand te voelen. Wij gingen op bezoek bij Dj Charme, vroeger gekend als Kassett, die samen met Samuelspaniel het Brusselse Midlife-label heeft opgericht. 

FUZZ - Proficiat met jouw eerste album Charme, vanwaar komt nu eigenlijk de naamsverandering van Kassett naar Dj Charme? 

Dj Charme - Ik wou gewoon een nieuwe start. Ik maakte al heel lang muziek onder het pseudoniem Kassett en had dan ook beetje het issue van niet meer op te treden en had precies een slechte naam voor mijzelf gemaakt en voila, terug opnieuw begonnen. 

FUZZ - Dus het zijn twee compleet afzonderlijke projecten?

Dj Charme - Het zijn alletwee solo-projecten van mij dus die zijn sowieso wel gelinkt, maar ik denk dat de muziek wel een nieuwe richting aan het uitgaan is hoewel er wel vaak soortgelijke synthesizers zijn gebruikt die heel herkenbaar zijn. 

FUZZ - Stel nu dat je een perfecte setting zou geven om jouw nieuwe album te beluisteren, wat zou deze zijn? 

Dj Charme - Het zou sowieso winter moeten zijn. Ik denk dat het album eigenlijk iets te laat uitgekomen is. Zo gaat dat he, dat mag geregeld, georganiseerd worden en ik wou er niet nog een jaar op wachten. Geografisch gezien misschien op een strand, iets dat tof is in de zomer maar niet op het moment dat je er bent (lacht). 

 

FUZZ - Is er een bepaald genre dat je op jouw album kan plakken? 

Dj Charme - Mijn vorige albums als Kassett waren ook altijd heel veel verschillende genres.
Nu, ik vind dat genre niet het belangrijkste is. Uiteindelijk is dat ook maar gedefiniëerd door een bepaald ritme of het gebruik van een instrument. Ik vind dat niet het belangrijkste wat muziek te bieden heeft. 

FUZZ - Zijn er bepaalde muzikale artiesten of labels die een bepaalde invloed op het album hebben gehad? 

Dj Charme - Ik heb veel naar het solo-project van Jimmy Tamborello (Dntel) van The Postal Service geluisterd. Ook ben ik wat terug aan het gaan naar de klassiekers van drum ‘n’ bass, jungle en en beetje IDM. 

 

 

FUZZ - Jij ontwerpt ook vaak jouw eigen artwork. Hoe belangrijk vind jij het visuele aspect bij jouw muziek? 

Dj Charme - Het visuele is nog altijd ondergeschikt aan de muziek, maar ik voel dat dat nog altijd heel belangrijk is in de zin dat je makkelijk twee keer hetzelfde album zou kunnen uitbrengen en dit totaal anders ontvangen kan worden afhankelijk van welke cover je er op kleeft. Ik had ook een heel kleurrijke albumcover kunnen kiezen en dan zou je misschien bij een heel ander publiek terechtkomen. Het internet, wat uiteindelijk de grootste manier is waarop mijn muziek zich verspreidt, is gewoon een visueel ding. Je ziet het voor je het beluistert. Meeste van de covers, en dus ook de mijne, van de albums op Midlife zijn ontworpen door Andreu Serra

FUZZ - Zijn er buiten het visuele nog andere invloeden geweest op jouw muziek?

Dj Charme - Ik weet dat ik meeste titels wel met reden heb gegeven. Zo zijn er onder andere mythologische verwijzingen en soms ook wel dingen afkomstig uit een schilderij dat op een mythe is gebaseerd. Ik ga dat ook niet 100% prijsgeven, dat moet je zelf maar ontdekken! 

FUZZ - Jij hebt ook jouw eigen muzieklabel Midlife. Hoe belangrijk vind jij het als artiest om complete controle te hebben over jouw eigen muziek? 

Dj Charme - Dat verschil heb ik eigenlijk nooit echt gemerkt omdat ik altijd mijn eigen muziek heb uitgebracht buiten een keer een vinylplaat die een re-issue was van materiaal op Midlife. Ik ben me er wel bewust van dat dat moeilijk kan zijn als je eenmaal met grotere labels begint samen te werken die hun eisen te stellen. Die mensen weten ook wel wat ze moeten doen. Uiteindelijk zal dat wel goed zijn, maar ik ben daar misschien iets te koppig voor om daar naar te luisteren. 

FUZZ - Zie je nog veel groeipotentieel in België en op het internet voor jezelf en jouw label?

Dj Charme - We gaan nu wat meer optredens en feestjes vanuit onszelf organiseren om meer dan een internet-platform te zijn. Ik ben als muzikaal artiest nog maar een baby, het beste moet nog komen.

FUZZ - Zijn er nog andere projecten waar je mee bezig bent of aspireert om te doen?

Dj Charme - Ik wil graag antiquair worden. 

FUZZ - Merci voor het gesprek!

Coverfoto door: Jill Verhaeghe
 

Artiesten in dit artikel

Gerelateerd