Interview: DJ Okawari

Interview: DJ Okawari

Recentelijk nog schreven wij een artikel getiteld '3 Japanse beatmakers die je moet kennen'. Éen van die drie producers was DJ Okawari, die afkomstig is uit Shizuoka. In zijn muziek laat hij hip-hop beats en pianodeuntjes samensmelten tot een emotioneel geheel en zijn tracks hebben vaak iets melancholisch en opgewekt tegelijkertijd. Hij is ondertussen aan zijn vijfde studio-album toe en zijn muziek doet het waanzinnig goed op YouTube. Wij kregen de man te pakken voor een korte babbel!

FUZZ - In quasi al je tracks horen we de piano als voornaamste instrument, en vaak lijkt het niet om makkelijke stukken te gaan. Speel je alles zelf in?

Jazeker, ik speel alles zelf in. Nadat ik iets heb ingespeeld knip ik er samples uit die ik dan verwerk tot iets geheel nieuw. De piano is speciaal voor mij, ik beschouw het als meer dan een instrument. Voor mij is het meer een soort van element dat harmonie creëert in mijn tracks. 

FUZZ - In je muziek zitten duidelijke hip-hop-elementen. Door welke artiesten ben je zelf beïnvloed?

Ik haal mijn inspiratie grotendeels uit films en vanuit landschappen en gebeurtenissen die ik rondom mij zie en ervaar. Ook de expressies en gevoelens die ik heb ten opzichte van de mensen rondom hebben een grote invloed op mijn werk. Ik denk dat dit eerder mijn invloeden zijn dan éen specifieke artiest. Ik vind het altijd geweldig als ik nieuwe dingen kan creëeren door het ontdekken van mij onbekende muziekgenres of muziek van uit andere landen en culturen. Dit kan een sterk effect hebben op mijn manier van producen, omdat het mij op een andere manier laat kijken naar de zaken die ik zelf geleerd heb en als normaal beschouw. 

FUZZ - Elektronische beats zoals die artiesten als Pretty Lights, Gramatik en The Geek x VRV zijn vrij populair in het Westen. Hoe evolueert het beat-genre volgens jou in Japan en in andere delen van Azië?

Uiteraard ken ik niet alle landen even goed, dus ik kan niet met zekerheid zeggen hoe het genre het doet in andere delen van Azië. In Japan is het beat-genre vrij populair aan het worden en er is een vrij groot publiek voor, de mensen geraken er steeds meer vertrouwd mee. Tegenwoordig hoor je het genre muziek dat ik maak bijvoorbeeld ook in winkels, restaurants en bars. 

FUZZ - Op YouTube kon ik weinig livemateriaal van je vinden, doe je vaak live-optredens?

Recentelijk heb ik wel een aantal optredens gedaan, onder andere in China, Taiwan en in mijn eigen land, Japan. Ik vind live-optredens zeer leuk om te doen, het is voor mij een goede manier om mijn enthousiasme in de muziek over te brengen naar andere mensen. 

FUZZ - Het zal ongetwijfeld niet de eerste keer zijn dat je deze vergelijking hoort, maar je muziek doet mij sterk denken aan die van Nujabes. Heb je hem ooit ontmoet?

Helaas heb ik nooit de kans gehad om hem te ontmoeten, ik beschouw Nujabes wel zonder twijfel als éen van de grootste beatmakers die er zijn en heb veel respect voor zijn werk. 

FUZZ - Ik heb het gevoel dat hier in het Westen veel goede muziek niet ontdekt wordt simpelweg omdat deze ons nooit bereikt. Welke Japanse artiesten kan jij ons aanraden?

Wel, het is niet echt een producer, maar er is een pianiste die ik zeker aan iedereen zou willen aanraden. Haar naam is Lee Ayur en naast muzikante is ze ook componist en danseres. Ik heb met haar samengewerkt op mijn laatste album, Perfect BlueWe hebben overigens samen een video gemaakt voor het nummer Altair, waarin ze een prachtige dansperformance geeft.

FUZZ - Bedankt voor het interview, DJ Okawari!