Interview: Dour

Interview: Dour

10 tot 14 juli. Fervente festivalgangers hebben deze vijf dagen al even  in hun agenda omcirkeld, want dan vindt de zesentwintigste editie van Dour Festival plaats. Wij hadden het met Alex Stevens en Matthieu Fonsny, de bookers van het festival, over de aankomende editie en hun verwachtingen.

Fuzz: 26 jaar, dat is al een hele tijd. Hoe zijn jullie ooit op het idee van Dour gekomen?

Alex Stevens (links): De originele bedenker van Dour Festival is Carlo Di Antinio (momenteel burgemeester van het dorp Dour). In 1988 organiseerden zijn broers en hijzelf een hongerstaking en een festival tegen de sluiting van de mijnen. Dit kreeg toen heel veel aandacht van de media. Ikzelf werk dit jaar voor de twintigste keer mee aan het festival. Ik ben dus vrij vroeg begonnen met werken, toen ik achttien was. Ik heb het festival echt zien veranderen van rock, over hiphop tot elektronische muziek. We vinden het fijn om het festival jaar na jaar opnieuw uit te vinden, met als grootste voorbeeld de vernieuwing van het terrein vorig jaar.

Fuzz: Wat zijn jullie verwachtingen voor dit jaar?

Matthieu Fonsny (rechts): Vorig jaar hebben we het terrein dus volledig vernieuwd, naar mijn verwachting zal het publiek die vernieuwing dit jaar helemaal gewoon worden, waar het vorig jaar nog sterk wennen was. We zijn na deze verandering weer vertrokken voor twintig jaar en blijven dit nieuwe terrein nog elk jaar verbeteren, we houden het fris en up to date voor iedereens comfort. 

A.S.: Ik verwacht dat iedereen luidkeels meezingt tijdens Damso

Fuzz: Vorig jaar was het enorm warm en was er heel weinig schaduw te bespeuren. Hoe gaan jullie dat dit jaar verbeteren?

M.F.: We hebben alle positieve en negatieve commentaar van vorig jaar uiteraard meegenomen naar deze editie. Het positieve was dat er veel meer plaats was, meer camping, meer parking... Het negatieve was dan weer dat er te weinig schaduw te vinden was. Het was simpelweg veel en veel te warm. Hier hebben we een oplossing voor bedacht: Shelters. Dat zijn overkoepelingen op het terrein, die voor schaduw of schuilplek voor de regen kunnen zorgen. Ook is het vanaf dit jaar toegelaten een lege drinkbus mee te nemen naar het festivalterrein en hebben we zoals altijd drinkbaar water aan de toiletten. Verder hebben we dit jaar vier bomen gepland, ook deze zullen voor extra schaduw zorgen. 

Fuzz: Zijn er nog andere nieuwigheden? 

M.F.: De Caverne, waarin we de voorbije jaren vooral metalacts programmeerden, dopen we vanaf dit jaar om tot La Salle Polyvalente. We hebben ervoor gekozen om de metalacts samen te brengen op één dag, zodat La Caverne niet meer zou worden gezien als die donkere tent. In La Salle Polyvalente kunnen we nu ook heel wat andere genres zetten, zoals de nieuwe Franse popmuziek, underground hiphop met Salut C'est Cool. Een andere verandering is dat de Balzaal en de Dub Corner van plaats veranderen. Dit hebben we gedaan zodat de Rockamadour genoeg plaats zou kunnen krijgen, aangezien die vanaf dit jaar een volwaardige stage is. 

A.S.: Op woensdag hebben we dit jaar vier artiesten een podium gegeven. Roméo Elvis, Salut C'est Cool, Amelie Lens en Bonobo artiesten die al even meedraaien met het festival en het dus heel goed kennen. Samen met hen de openingsdag samenstellen, was een fijne ervaring. 

Fuzz: Verder merkten we ook op dat drum and bass niet langer op één dag is geconcentreerd. Vanwaar die keuze? 

M.F.: Vorig jaar was die muziek inderdaad geconcentreerd op donderdag in de Balzaal. Dit jaar hebben we het meer verspreid. Op donderdag vind je nog steeds de klassieke drum and bass (Bredren, Wilkinson, Sub Focus) terug aan de Redbull Elektropedia Balzaal en op zaterdag vind je er de hardere jump-up met onder andere SASASAS. We hebben dus zeker geluisterd naar de feedback van de festivalgangers.

Fuzz: Hebben jullie aanraders voor ons?

A.S.: Ik hou heel erg van Boy Pablo, je zou hem de nieuwe Mac DeMarco kunnen noemen. Hij komt uit Noorwegen en heeft Chileense roots. Hij maakt heel erg frisse, zonnige indiepop en staat op zondag 14 juli in Le Labo. Ook Namdose is een aanrader. Het project is een samenwerking tussen BRNS en Ropoporose en ze brengen Franse indierock. Hen kan je ook in Le Labo vinden, op vrijdag 12 juli. Onze kleinste tent heeft heel wat aanraders, want ook Moonshine speelt er op zondag. Zij zijn een collectief uit Montréal met Congolese origine. Daar heb je tijdens de volle maan altijd supergrote feestjes en die sfeer willen ze dit jaar overbrengen naar Dour. Mijn laatste aanrader is Moka Boka, hij speelt op vrijdag in de Boombox. We waren erg onder de indruk van zijn laatste album Pas de pluie, pas de fleurs en zijn heel erg tevreden hem te kunnen programmeren. 

M.F.: Ik raad Venlo aan, een Luikse rapper. Hij zou normaal vorig jaar al spelen op Dour, maar moest toen afzeggen, we zijn dus blij dat hij dit jaar wel terug op de affiche staat, op 10 juli in de Boombox. Ook Rare Akuma is een aanrader, een Vlaming die heel erg chille hiphop maakt. Op 11 juli staat hij in La Salle Polyvalente. Verder ook Martha Da'Ro. Superleuk dat we haar kunnen programmeren, want zij kan alles. Ze brengt een mix van elektronische muziek, urban, wereld en zingt dan nog eens zowel in het Frans als in het Engels. Op 12 juli staat ze in Le Labo. Als laatste raad ik Commander Spoon aan, je zou het de Franse tegenhanger van STUFF. kunnen noemen en je kan ze zelfs horen op de nieuwe compilatie van Lefto. Zij openen op 14 juli La Petite Maison

Fuzz: Van verwachtingen naar herinneringen. Wat is jullie van de voorbije edities het meest bijgebleven? 

A.S.: Er zijn er ontzettend veel, maar mijn favoriete herinnering is die van Flying Lotus en Flume die in 2013 samen in een tent stonden. Heel die tent werd toen gek. Voor Flume was het zijn eerste keer op een groot festival. Ook de eerste show van Damso was ongelooflijk, daarom kijk ik er echt naar uit om hem dit jaar opnieuw aan het werk te zien. Een andere mooie herinnering was de show van Selah Sue in 2009. Toen speelde ze enkel met een akoestische gitaar voor een publiek van tienduizend man. Ze zetten en lagen zich even neer in het gras tijdens de show, een magisch moment dat ik niet snel zal vergeten. 

M.F.: Ik heb een hele leuke anekdote over Lomepal. Enkele jaren geleden speelde hij op Dour, rond de middag, hij was dus helemaal nog niet zo bekend als nu. Een paar dagen later hadden we te maken met een annulatie. Echt verschrikkelijk nieuws, want waar gingen we op zo'n korte tijd een vervanger vinden. Gelukkig hadden we eerder die dag Lomepal nog zien rondlopen op de camping, heb ik hem even aangesproken en gevraagd of hij die dag nog een show wilde geven. Grappig verhaal en een leuke herinnering. 

Fuzz: Wat kunnen jullie ons al verklappen in verband met surprise acts?

A.S.: Net als vorig jaar hebben we dit jaar ook weer plaats gemaakt voor Kiosk Radio en de Rockamadour. Vorig jaar hebben we daar enkele fijne sets kunnen programmeren. Zo hebben 2manydjs toen gespeeld voor een kleine twintig man, net als Ross From Friends. Dit jaar doen we dit opnieuw en de namen worden telkens 's ochtends aangekondigd, zij het wel in een vagere vorm. 

Zelf de surprise en headliner acts ontdekken en Dour live meemaken? Het festival vindt plaats van 10 tot en met 14 juli 2019, tickets zijn nog verkrijgbaar via de website van het festival