Interview: Emotions en De Hut

Interview: Emotions en De Hut

Vorige week spraken we met de organisatie van Emotions en hun handlangers van De Hut. We hadden het over de betrokkenheid van de Bilzerse jeugd bij de organisatie van het festival, hun gevarieerde programmatie en samenwerking met het kersvers Bilzers collectief: De Hut. Wie zijn ze? Wat voeren ze in hun schild? Wij gingen op onderzoek uit.

Fuzz - Hoe is Emotions ooit ontstaan?

Dieter Arbijn - Emotions is begonnen als een sociaal cultureel project. We wilden een podium creëren voor muzikanten, dansers, DJ’s en kunstenaars uit de buurt. Na enkele jaren is dit uitgegroeid tot een gewoon festival.

Regine Op den Camp - Het sociaal-artistieke is wel altijd gebleven, maar telkens op een andere manier ingevuld. Voor ons 10-jarig bestaan werkten we bijvoorbeeld samen met Soep. Dit was een collectief van Bilzenaren dat zich volledig op de in- en aankleding van het festival focusten.

Twee jaar geleden hebben we beslist dat we weer meer willen inzetten op het sociale gegeven. We willen Emotions terug op kaart zetten als een festival “voor en door jongeren”.

Fuzz - Dit jaar startten jullie de organisatie van het festival met een Plug & Pizza, hier boden jullie de Bilzerse jongeren gratis pizza aan in ruil voor hun mening over de volgende editie. Was dit een productieve sessie?

R.O.C. – Ik vind van wel, er waren een 30 à 35 jongeren aanwezig die zich vrij organisch verspreidde over verschillende tafels met elk een eigen punt dat besproken moest worden: inkleding, communicatie en line-up. Hieruit is een werkgroep ontstaan waarmee we nu het festival organiseren. Zo zijn de jongens van De Hut mee op de kar gesprongen. We kunnen dus wel van een productieve sessie spreken.

Een knap resultaat van deze werkgroep is bijvoorbeeld de muur aan het station in Bilzen die door Lindert Steegen (deel van De Hut) bespoten is in onze huisstijl. Voor degene die het nog niet gezien hebben, ga het eens checken. t’Is echt vet!

Fuzz - Jullie kiezen voor een erg gevarieerde programmatie verspreid over drie podia, waarom?

D.A. – Tot twee jaar geleden bookten we een grote headliner. Hier zijn we sinds vorig jaar vanaf gestapt en hebben we gekozen voor drie podia met elk hun eigen genre en headliner. Zo spreken we natuurlijk ook een breder publiek aan.

In de zaal staan Milo Meskens en Raketkanon op de affiche. Op ons elektronisch podium is het Belgische techno-veteraan Peter Van Hoesen die naar Bilzen afzakt. De Bilding wordt gehost door de jongens van De Hut: zij hebben onder andere K1D, DVTCH NORRIS en Faisal uitgenodigd. Voor ieder wat wils.

Fuzz - Er staat ook veel lokaal talent op de line-up dit jaar, willen jullie hiermee de muzikale zielen een push geven?

R.O.C. – Het is een taak van de diensten om een oog te hebben voor wat er leeft in de stad, dus ook voor jonge talenten. Het bestuur biedt hen graag een podium. Op deze manier wordt Emotions ook deels een plek voor mensen die kansen willen krijgen, of grijpen, in de muziekindustrie. De helft van onze line-up bestaat uit Bilzers bloed. Ik denk dat we daar fier op mogen zijn.

Fuzz - Emotions positioneerde zich in het verleden als een echt jongeren festival, maar hier zijn jullie vanaf gestapt? Kan je hier iets meer over vertellen?

D.A. – Vroeger werd het inderdaad gezien als een “kinderfestival”. Maar sinds drie jaar geleden hebben we er een 15+ label opgeplakt. Het is en blijft een festival,  die imago-switch begint wel duidelijk te worden. Zeker als je naar onze line-up kijkt.

Fuzz – Jullie steken elk jaar erg veel tijd in aankleding, hoe gaan jullie dat dit jaar aanpakken?

R.O.C – De aankleding komt dit jaar volledig uit de werkgroep. Er is gebrainstormd over een uniek concept, weer totaal anders dan vorig jaar. Er wordt veel meer ingezet op techniek, het is wel nog even puzzelen hoe we dat gaan aanpakken. De huisstijl wordt ook doorgetrokken over heel het terrein. Het gaat héél cool worden, degene die niet komen gaan iets missen. (lacht)

Fuzz - Hebben jullie ambitie om groter te worden?

D.A. -  Nee eigenlijk niet, we zijn nog één van de weinige gratis festivals in Limburg. Als we op deze wijze verder blijven werken zie ik het project kwalitatief alleen maar sterker worden.

Fuzz - Als jullie een onbeperkt budget hadden, wie zou er dan in de grote zaal spelen?

D.A. – Goose, sowieso! We blijven dromen. (lacht)

R.O.C. – Ik had ooit heel graag The Opposites naar Bilzen willen halen. Maar die zijn jammer genoeg gestopt. Misschien volgend jaar een come back op Emotions.

Fuzz - Een opvallende nieuwkomer is “De Hut”. Zij zullen dit jaar de Bilding hosten, hoe zijn jullie met hen in contact gekomen?

R.O.C. – De Hut heeft ons benaderd toen wij bezig waren met het op poten zetten van een werkgroep. Wij hadden hen uitgenodigd voor een gesprek waar ze hun project konden komen pitchen en waren onmiddellijk mee met hun verhaal. Met als gevolg dat ze nu deel van onze werkgroep zijn en 26 april volledig hun ding kunnen doen in De Bilding. Wat ze precies gaan doen, daar geven ze best zelf een woordje uitleg over.

Fuzz - Er is afgelopen weken veel commotie rond jullie nieuw project “De Hut” geweest, maar wat is “De Hut” nu eigenlijk?

Jord Lindelauf - De Hut is een multi-creatief project van zeven jonge Bilzenaren met een focus op muziek. (lachen) Er zijn de afgelopen weken veel vragen gekomen rond wat we nu eigenlijk precies doen. En dat is het effect wat we wilden creëren.

Voor alle curieuze neuzen: met De Hut willen we een extra stimulans geven aan de creativiteit in Bilzen en omstreken, die btw zeker al aanwezig is met projecten als de Buurman en Urlaub onder andere. De Hut zal zijn focus altijd op muziek leggen, maar dan met verschillende invalshoeken. Zo zijn we een dj-collectief, blog en evenementenorganisatie onder één dak.

Lindert Steegen - Als DJ-collectief maakten we eind maart ons debuut op een livestream van Chase. De mannen van Powerbox omschreven het alvast “anders op alle gebied: zowel de inkleding, kijkcijfers, hoeveelheid volk als de muziek”. Er hing ook echt een apart sfeertje voor een livestream op een doorsnee maandagavond. We hopen dat we dit kunnen doortrekken naar De Bilding op 26 april waar we onze eerste stage zullen hosten.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DVTCH NORRIS #DeHut⁣ -⁣ Credits @squared_second

Een bericht gedeeld door DE HUT (@de_hut_) op 12 Mrt 2019 om 11:12 (PDT)

 

Fuzz - Hoe zijn jullie er allemaal in betrokken geraakt?

Stijn Hermans - We zijn al lange tijd een vriendengroep met éénzelfde passie: muziek en feesten. De Hut is daar nu een weerspiegeling van. In de afgelopen jaren heeft elk lid zijn eigen interesseveld ontdekt en verruimd. Zo heeft iedereen ook zijn eigen taak binnen het team: Jord en Lindert verzorgen bijvoorbeeld het visuele aspect achter De Hut terwijl Kristof samen met Mattice verantwoordelijk is voor onze marketing.

Dat is ook de sterkte van ons project. Ieder heeft zijn eigen taak en kan zich daar volledig op focussen. Zo kunnen we een enorm cool geheel creëren. Zowel op vlak van muziek, inkleding, communicatie, etc.

Fuzz - Wat mogen we precies van het DJ-collectief verwachten?

Bram Martens - Sebastiaan, Mattice en ik hebben in het verleden al redelijk vaak samen gespeeld. In de afgelopen jaren hebben we alle drie individueel ook erg veel geleerd: wat werkt in het nachtleven maar óók vooral wat niet werkt. (lacht) De Hut is als DJ-collectief een product van trial en error. Wat we nu doen, daar staan we alle drie als één blok achter.

Op muzikaal vlak werken we volgens het principe: als het maar dansbaar is. Zo gaan we van funk naar hip-hop én weer helemaal terug. Het draait gewoon om vrienden die plezier maken achter de draaitafel en hoogstwaarschijnlijk harder feesten dan het publiek. (lachen)

Fuzz - Wat mogen we in de toekomst verwachten?

Sebastiaan Weytjens - Veel! Nu zijn we volop bezig voor onze stage op Emotions 2019 met Faisal, K1D, DVTCH NORRIS en Makar. Hier willen we qua inkleding en beleving onmiddellijk onze stempel drukken. Wie niet komt, gaat echt iets missen. Ook voor deze zomer zit er een evenement in de pijplijn, maar daar komt binnenkort meer informatie over.

Met onze blog gaan we vanaf begin mei van start. Wat we precies gaan doen, gaan we nog niet prijs geven. Maar redenen genoeg om ons in het oog te houden denk ik.

Fuzz - Wat willen jullie bereiken met De Hut?

Kristof Mangelschots - De Hut draait om veel meer dan alleen een DJ-collectief of evenementenorganisatie. We willen een community en platform creëren aangevuld met goede muziek voor de jongeren uit de streek. Mensen willen deel zijn van iets unieks en dat gaan wij met De Hut proberen te brengen.

Het ideaal scenario is dat we vanaf volgende zomer ergens een fysieke hut hebben staan en daar drie keer in de zomer een feest geven op een zondag namiddag. Gezellig samenkomen in het zonnetje, goed boiten met nog betere muziek. Wat wilt een mens nog meer? (lachen)

Twee organisaties met een overlappend doel: van Bilzen, de stad van de creatievelingen maken. Wij kunnen alvast niet wachten tot Emotions 2019 op vrijdag 26 april in De Kimpel. Aan de jongens van De Hut: we houden jullie in de gaten.