Interview: Francisco Allendes op Tomorrowland

Interview: Francisco Allendes op Tomorrowland

Tomorrowland is ondertussen al een maand geleden. Voor Francisco Allendes was dit geen gewone editie, het was namelijk de eerste keer dat hij zelf achter de knoppen mocht staan en dit op de ANTS-stage op zondag 30 juli. Allendes is een Chilleense dj met een liefde voor techhouse. Voor hij dj werd, speelde hij in een band, waar hij koos voor viool en synthesizer. Hoe hij uiteindelijk achter de knoppen terecht gekomen is? Leest u vooral verder.

Fuzz: Jouw Tirana EP is vorige maand uitgekomen. Hoe was het om samen te werken met Matt Tolfrey?

Heel erg fijn. Het album is een mix van het heden en het verleden, mijn vroegere werk wordt gemixt met mijn huidige. Je kan verschillende geluiden horen op het album, van percussie tot sirenegeluiden. Het is echt mijn favoriete release in jaren, omdat het zeer energieke en tegelijkertijd ook duistere muziek is.

 

Fuzz: Je speelde ook op Tomorrowland. Hoe was dat? Is het niet heel erg speciaal om te mogen draaien op het grootste dance festival ter wereld?

Ik was zeker heel tevreden, ik vind Belgische festivals altijd heel erg fijn. Ik voelde me ook wel wat nerveus, maar dat hoort er natuurlijk bij. Enkele van mijn vrienden uit Chili zijn meegereisd dus dat zorgde er al voor dat ik me wat meer op mijn gemak voelde. Ik was vooral blij met het goede tijdslot dat ik toegewezen had gekregen.

Fuzz: Ben je zelf naar enkele DJ-sets gaan kijken?

EDM is niet zo echt mijn stijl, dus veel sets heb ik niet bijgewoond. Wel heb ik wat rondgehangen aan de ANTS-stage, waar Andrea Oliva en Kölsch draaiden, naast mezelf.

Fuzz: Heb je zelf een favoriete DJ?

Ik heb niet één favoriete DJ, maar als ik echt een naam moet zeggen, dan zeg ik Ricardo Villalobos. Ik heb hem nu al enkele keren live zien draaien, en hij verbluft me elke keer! Ik zou hem graag nog eens aan het werk zien. Dit jaar heeft hij niet op Tomorrowland gedraaid, maar zit hij de hele zomer op Ibiza, misschien ga ik nog eens langs.

Fuzz: Hoe voelt het om vaste DJ te zijn bij Ushaïa, een van de bekendste clubs op Ibiza?

Supergoed! Mijn carrière heeft er vanzelfsprekend een enorme boost van gekregen en ik krijg de kans om de beste feestjes mee te maken of zelf te maken. Door dit werk heb ik ook al de hele wereld kunnen rondreizen en ik verdien er ook genoeg geld mee. Tot op de dag van vandaag is Ushuaïa mijn favoriete club om te spelen, ik ben altijd blij om er terug te spelen na lang weg te zijn geweest.

 

Fuzz: Je bent je muziekcarrière begonnen met viool, om daarna over te schakelen op synthesizer en nog later naar techno dj, maar waarom koos je voor dit genre?

Ik speelde inderdaad eerst in een band, in het begin was het heel erg fijn om dat te doen, maar je weet hoe het gaat. Mensen groeien uit elkaar en dat is ook wat er met ons gebeurd is. We hadden allemaal te weinig tijd om vaak samen te komen en gingen onze eigen weg. Ik heb gekozen voor techno omdat mijn oudere broer me vaak meenam naar feestjes en clubs. Zo ben ik op een dag eens naar een fuif gegaan waar ik op een bepaald moment de dj ontdekte en ik raakte er echt gefascineerd door. Dat was wat ik ook wilde doen! Een paar maanden later werkte ik al aan mijn eigen muziek.

Ik heb voor techno gekozen omdat ik door mijn broer al wat mensen kende in dit genre. Doordat ik nu zelf ook mijn eigen muziek maakte, ging ik zelf ook meer mensen ontmoeten. Eén van eerste mensen die ik trouwens leerde kennen, was Trentemøller. En hoe meer mensen je in een genre kent, hoe leuker het is natuurlijk.

Fuzz: Naast Tomorrowland speelde je deze zomer ook op Floorfiller Festival, wat vond je daarvan?

Het was echt een zeer mooie ervaring, had het helemaal niet verwacht. Enkele van mijn vrienden speelden daar ook en ondanks de regen was het echt een leuke dag. Toen ik aankwam was er al erg veel volk. Ik was echt tevreden over de organisatie en het publiek was super.

Fuzz: Wat vind je van België?

Ik vind het leuk dat er zoveel leuke steden zijn. Antwerpen en Brussel, om er twee te noemen, zijn echt fijne plaatsen om te komen. Er hangt een positieve energie in jullie land, vriendelijke mensen en ik heb er altijd een leuke tijd. En niet te vergeten, de Duvel is geweldig.

Fuzz: We schotelen je nu enkele dilemma’s voor: Tomorrowland of Floorfiller?

Tomorrowland. Floorfiller was een toffe ervaring maar niets kan Tomorrowland toppen.

Fuzz: Belgisch bier of Belgische frietjes?

Bier! Zoals ik al zei, ik zou Duvel niet kunnen missen.

Fuzz: Zuid-Amerikaanse of Europese muziek?

Europese muziek, omdat ik anders helemaal geen dj had kunnen worden. Wel met een Zuid-Amerikaans kantje, want ik vind dat ik in mijn muziek mijn roots moet laten doorschijnen.

Herbekijk hieronder de set van Franciso Allendes: