Interview: Gewelt

Interview: Gewelt

Dat Gewelt een verdomde hoge dosis aan fingerspitzengefühl heeft, bewees het duo Niels & Niels (Kenis + Cosemans) in 2013 door de hoofdprijs weg te kapen tijdens het prestigieuze DJ Mania-concours. Meer ereprijzen werden intussen al in de wacht gesleept via onder meer passages op Pukkelpop en een residency in Limburgs hipste club Forty Five.

Gewelt stuitert van house naar techno en van disco naar funky. Het duo verzoent Dusky met PrinceJulio Bashmore met de discoplaten van de papa en voegt daar ook wel eens een stevige portie techno aan toe. Ze zijn al twee jaar stilaan naar de Belgische top aan het klauteren en wij vroeger ons af hoe ver ze na twee jaar staan!

Gewelt - Crossing Borders Mix

FUZZ – Jullie zijn nu twee jaar bezig als Gewelt en hebben al op de grootste festivals van België gedraaid. Lonkt het buitenland dit jaar voor jullie of is dat nog een jaartje te vroeg?

Niels+Niels: We hebben inderdaad op relatief korte termijn op zowel festivals als concepten mogen spelen waar we van droomden, maar we hebben ook nog een hele weg te gaan hebben in ons eigen land en dat is momenteel onze prioriteit. Er zijn al geregeld contacten geweest voor buitenlandse gigs, maar tot op het heden is er niets concreets uit de bus gekomen. Al dromen we wel degelijk van het buitenland, maar wie niet?

FUZZ – Wat is het leukste feestje of festival dat jullie in die twee jaar mochten meemaken?

N+N: Zeer cliché, maar echt alles is gewoon heel erg leuk om mee te maken. We steken veel moeite en tijd in Gewelt en dan is het leuk om te zien als we het publiek kunnen amuseren met anderhalf uur vertier door ons. Als we echt moeten kiezen: ongetwijfeld The Woods & Pukkelpop. The Woods is een onmenselijk gezellig feest op een privé-locatie in een fruitplantage te Sint-Truiden.

En Pukkelpop, daar zijn gewoon geen woorden voor. Een volle Boiler Room mogen openen met héél wat bekende gezichten in 't publiek, blijft ons echt de rest van ons leven bij.

Gewelt - Pukkelpop 2014

FUZZ - Wat is jullie leukste ervaring in de backstage?

N+N: Pukkelpop, zo zenuwachtig dat we ons echt een stuk in onze kraag hadden gedronken, waardoor een vriend ons backstage onder een koude douche heeft moeten steken om min of meer goed voor de dag te komen op de interviews na onze set.

FUZZ - Jullie draaien dit jaar op Extrema Outdoor Belgium op het Forty Five-podium. Perc staat ook op de line-up voor die avond. Hij staat bekend om zijn harde, industriële techno. Passen jullie jullie set aan of blijven jullie bij de eigen sound?

N+N: Elke set bij ons is anders, we houden dan ook rekening met veel factoren zoals het uur, de locatie, de grootte van het feest, de headliner, onze mood, de respons van het publiek, … Ons doel is om het publiek te amuseren en dan kan je niet gewoon één lijn volgen en er niet van afwijken. Durf buiten vakjes te kleuren! Sinds het begin gooien we ook wel wat techno in onze sets, maar niet zo donker als Perc. Wij proberen 'vrolijker' te draaien.

FUZZ - Jullie hebben de laatste twee jaar vooral gedraaid op feestjes. Hebben jullie ook werk gemaakt van producen? Zo ja, wat mogen we verwachten?

N+N: Naar de buitenwereld toe zijn we inderdaad vooral dj's. Maar we zijn achter de schermen al een een hele tijd bezig met producen. In 2013 dropten we ons eerste 'afgewerkte' product op het net, de remix van Breach met Jack, al vinden we die nu echt niet meer goed (lacht).

Sinds een jaar zijn we het producersverhaal wel serieuzer beginnen opvatten. Zo zijn we overgeschakeld op Ableton en Logic en hebben we op regelmatige basis zitten sparren met collega's. In plaats van lukraak aan de slag te gaan zoals vroeger, hebben we concreet naar een eerste release toegewerkt. Dat nieuwe werk zal nog voor de zomer uitkomen op een opkomend Limburgs label! We kijken er alleszins heel erg naar uit, we zijn zeer benieuwd welke dj's het zullen spelen.

Breach - Jack (Gewelt Remix)

FUZZ - Nu even luidop dromen: bij wie zouden jullie eens back-2-back willen draaien?

N+N: Dé grote Kim (Michael Midnight) van Ed&Kim en Goldfox waren al voorbeelden van ons toen we 15 waren. Op 2 YRS GEWELT hebben we spontaan na Breach back-2-back met deze twee heren de avond afgesloten, dat was dus al een droom. 

Moeilijk te kiezen, want niet elke dj speelt graag back-2-back, maar internationaal zouden we héél graag eens met DJ EZ eens willen spelen. Wat een skills heeft die kerel?! Daarnaast volgen we Kill Frenzy al van voor hij bekend was bij het grote publiek. Sindsdien is hij echt groot aan het worden doordat mr. Dirtybird (Claude Vonstroke) hem onder zijn vleugels heeft genomen. Enkele weken terug was Frenzy nog eens te gast in onze geliefde Forty Five en vielen we opnieuw in zwijm van zijn set. Ook hem zouden we dus graag een liefdesaanzoek willen doen om samen wat platen op te gooien. 

 

FUZZ - Bedankt voor het toffe gesprek heren!

Artiesten in dit artikel