Interview: het triumviraat achter Tabulat

FloorFillers nieuwste avontuur

Interview: het triumviraat achter Tabulat

FloorFillers nieuwste avontuur

FloorFiller Music is ondertussen al gekend ver buiten de grenzen van Limburg. De laatste jaren representeerden ze Belgische en internationale tech-house op zijn best. Maar zoals elk ambitieus project is uitbreiden een gezonde impuls die ook FloorFiller niet kon laten liggen.

Tabulat, komende van het Latijnse Tabulatum oftewel vloer, werd in het leven geroepen. De focus wordt verlegd naar techno. Fuzz interviewde Jens Ooms, Youri De Coninck en Jeroen Meertens (vlnr op de foto), het triumviraat achter Tabulat

FUZZ - Wat zijn jullie individuele rollen bij Tabulat?

Jeroen: Het label wordt gerund door mezelf en door Jens. Wij beheren dus alle praktische taken. Youri heeft meer een supervising rol, hij werkt mee aan de uitwerking van de visie en de richting die we uitgaan met Tabulat. We komen wel altijd samen met ons drie om belangrijke beslissingen te nemen, maar het zijn Jens en ik die in de praktijk alle taken op ons nemen.

FUZZ - Hoe verschilt Tabulat van FloorFiller Music?

Youri: FloorFiller Music heeft altijd twee verschillende genres gehad en door daarin te evolueren en er veel mee bezig te zijn hebben we gemerkt dat er een tweede platform nodig was voor FloorFiller. We krijgen tegenwoordig ook veel meer demo’s binnen dan in het begin. Om die reden hebben we dus twee platforms gecreëerd, waarbij de ene volledig op techno is gericht en de andere op tech-house.

Jeroen: FloorFiller Music liep op zich wel goed en je ziet dat het ook werkt bij grotere labels, zoals Suara. Die combineren techno en tech-house. Maar we hadden het gevoel dat we ons beter konden profileren en een betere identiteit konden scheppen met twee verschillende platforms.

FUZZ - Hoe zou je het muzikale DNA van Tabulat omschrijven?

Jeroen: De releases zullen altijd een donkere en rauwe ondertoon hebben. De muziekstijl die we met Tabulat willen representeren is ook samen geschept met de artiesten die al bij FloorFiller zitten. Maar we zijn ook zeker op zoek naar externe en talentvolle artiesten die momenteel nog geen deel zijn van het FloorFiller-collectief.

FUZZ - Gaan jullie ook events organiseren voor Tabulat? Of houden jullie het bij stage-hosting?

Jens: We beginnen met onze Tabulat-stage op FloorFiller Festival, hiermee willen we de toon zetten om vervolgens onze eigen hostings te doen. Op die manier willen we de Tabulat-sound op verschillende clubs en events verspreiden. Het label is ook pas opgestart dus we focussen ons vooral op de releases voor het moment.

Jeroen: We willen voorlopig vooral een goede basis opbouwen voor Tabulat. De stage op FloorFiller Festival is dan de eerste grote stap in het event gebeuren. De headliners zijn daar Reinier Zonneveld, Luigi Madonna, Roberto Capuano en Enrico Sangiuliano. Daarmee willen we de toon zetten voor de richting van Tabulat.

FUZZ - De eerste EP op Tabulat komt van jou Jeroen. Onder de naam Jeroen Meertens, je eigen naam dus. Waarom niet onder Jerrymore?

Jeroen: Met Jerrymore heb ik me altijd gefocust op tech-house, ook wel met een beetje techno en minimal invloeden hier en daar. Ik had het gevoel dat ik met de identiteit van Jerrymore niet naar het stevigere werk kon gaan. Om mezelf meer vrijheid te geven daarin heb ik een nieuwe naam gekozen om te releasen op Tabulat. Ik heb er altijd heel veel ambitie voor gehad om een donkerdere sound te maken maar helaas kon ik het niet doen onder Jerrymore.

 

 

FUZZ - Ligt deze muziek ook dichter bij jullie?

Youri: Het staat niet per se dichter bij wat we doen, maar we hebben het wel gemist. Het missen merkte ik vooral door het label. Ik zag dat er nood was om tech-house en techno te splitsen op het label en ik vond dat als we vooruit wilden gaan met het label dat we we echt dat onderscheid moesten maken. Dat we vooruit moesten met één stijl. Dat extra platform is dus nodig voor de meer tegen techno aanleunende artiesten op FloorFiller.

Jens: Ik merk dat door met Tabulat bezig te zijn dat ik terug dichter bij de sound kom waardoor ik met muziek begonnen ben. Een terugkeer naar de roots als het ware.

FUZZ - Zakt de tech-house hype een beetje weg ten voordele van techno?

Jeroen: Het is niet te ontkennen dat techno de laatste jaren aan een serieuze opmars bezig is. In die zin is dat onafhankelijk techno-label opstarten heel interessant voor ons. Het is wel iets dat we al lang in gedachte hadden natuurlijk, maar nu pas vallen de stukjes voor ons op hun plaats. Sinds dat Jens aangesteld is bij FloorFiller heb ik ook een goede tweede man om het label op te starten.

Wat kunnen we verwachten voor de volgende releases van Tabulat?

Jeroen: Klaps en Unclesand nemen de volgende releases van Tabulat op zich. Ze worden beiden ook geremixt door twee topartiesten waarmee we later nog naar buiten komen. Ze passen ook beiden binnen de filosofie van Tabulat waarbij we goede artiesten met grote groeimogelijkheden willen tekenen.

 


De eerste release van Tabulat komt uit op 21 mei. Een EP met drie tracks van Jeroen Meertens, inclusief een remix van Deas. Die is momenteel getekend bij Second State, het label van Pan-Pot. Hou de Facebook-pagina in het oog!

*Bedankt aan Guy Houben voor de mooie hoofdfoto bij dit artikel!