Interview: hoe overleefde de organisatie van Afslag de bootrazzia?

Interview: hoe overleefde de organisatie van Afslag de bootrazzia?

Zaterdag 19 november stond Afslag op het programma in feestboot de Westhinder te Rupelmonde. Omstreeks 1u ’s nachts vallen er plots 36 politieagenten binnen en leggen het feest meteen stil. Zo’n 200 mensen zijn op dat moment aanwezig op de Westhinder en worden gecontroleerd op drugs en zwartwerk. De grootschalige actie komt in de media en de organisatoren van Afslag blijven verbouwereerd achter. Wat gebeurde er juist, hoe gaan ze hiermee om en hoe zien ze de toekomst? Fuzz Magazine laat Afslag aan het woord om hun kant van het verhaal te doen.

Sylvester, Joey, Tanguy en Jens zijn vier vrienden die Afslag uit de grond stampten. Met onder andere Spacid en Chantal op de line-up en een volle zaal beloofde deze Afslag een knaller te worden.

FUZZ - Bij de vorige editie op de Westhinder was er nog geen vuiltje aan de lucht?

Afslag: Klopt, we hebben ondertussen een goede band opgebouwd met de uitbater en met de buren zijn er absoluut geen problemen. Het publiek was enthousiast en het was vanzelfsprekend dat we hier een vervolg aan zouden breien. Qua papierwerk is voor ons alles op dezelfde manier verlopen. Wij waren niet op de hoogte van vergunningen die al dan niet in orde waren. We trekken hier uiteraard een les uit voor de volgende keren.

Spacid: Het was de eerste keer dat ik op Afslag kwam draaien. Chantal had de zaal goed opgewarmd en er hing een positieve vibe in de boot. Als ik een award voor beste locatie van het jaar zou mogen uitreiken, dan ging die zonder twijfel naar de Westhinder.

FUZZ - Waar liep het deze keer mis volgens jullie?

Afslag: Toen de eerste agenten binnenliepen wisten we meteen dat dit het einde van het feest zou zijn. Chantal had net haar set afgesloten en de knoppen doorgegeven aan Spacid toen alles stilviel. Iedereen moest in een rij gaan staan en werd gecheckt door een drugshond, waarbij nog geen 5% van de aanwezigen werd betrapt op het bezit van drugs. Dat valt niet goed te praten, maar de media maakte van een vlieg meteen een olifant.

Het machtsvertoon van de politie was best indrukwekkend. Naast het schip lagen twee boten van de scheepvaartpolitie en er werd bijstand geleverd door naburige politiekorpsen. De razzia was duidelijk al maanden op voorhand gepland. Wij hadden gewoon de pech dat het op dat moment net aan ons was. De actie werd opgezet om de Westhinder op te doeken, en dit was blijkbaar het geknipte moment.

FUZZ - Welke gevolgen heeft de razzia voor jullie imago?

Afslag: Onze reputatie krijgt uiteraard een flinke deuk. Desalniettemin worden we overspoeld door steunbetuigingen en begripvolle reacties. Het is al lang geen geheim meer dat drugs en dansmuziek samengaan, maar iedereen tracht zoveel mogelijk te sensibiliseren en te werken aan preventie. Wanneer we iemand daadwerkelijk betrappen op drugs wordt hij of zij onmiddellijk verwijderd van het feest. De keerzijde van de medaille is dat we niet iedereen kunnen of mogen fouilleren.

Spacid: Ik had net m’n tweede plaat opgelegd en het feest zag er veelbelovend uit. Hoewel een razzia voor mij niks nieuws is, was ik verbaasd toen er plots een agent naast me stond. Ik kom met veel plezier terug voor een volgende editie, al zal dat allicht niet meer op deze fantastische locatie zijn.

FUZZ - Hoe moet het nu verder?

Afslag: Eerst en vooral willen we de verloren uurtjes inhalen. In de eerste plaats voor het gedupeerde feestvolk, maar ook voor onszelf. We broeden op een gratis feest, met dezelfde dj’s. Voor meer informatie houd je best onze Facebook-pagina in de gaten. Het doel blijft hetzelfde: een leuk feest geven met kwalitatieve muziek. De kleine venues waar we onze feesten organiseren dragen bij aan een gezellige sfeer, en dus ook aan ons streefdoel.

FUZZ - Is er nog iets dat jullie kwijt willen?

Afslag: Onze bezoekers hebben zich, in onze ogen, voorbeeldig gedragen tijdens de actie. Dat had anders kunnen uitdraaien. Je betaalt inkom voor een hele nacht, koopt drankbonnetjes voor een hele nacht en dan loopt alles anders dan gehoopt. De uitbater van de Westhinder willen we tenslotte nog een hart onder de riem steken.

Coverfoto copyright Otto Vosveld.

Artiesten in dit artikel