Interview: Iris Menza

Interview: Iris Menza

Iris Menza is geen vreemde naam meer in de Belgische minimal-scene en zelfs in het buitenland. We spraken met haar over haar groeiproces als artiest, de minimal-scene die enorm leeft in Nederland en haar natte droom om ooit op een feest te draaien in het midden van de natuur met artiesten als onder andere Mr G, Silverlining, John Dimas en Leo Pol.

Fuzz - Hoe ben je in het nachtleven terecht gekomen? En hoe heb je je passie voor elektronische muziek ontdekt?

Iris Menza - Als tiener ben ik in het nachtleven terechtgekomen door oudere vrienden die me meenamen naar feestjes. Bij het uitgaan zelf begon het nog niet te kriebelen om te beginnen draaien. Dit gevoel kwam pas enkele jaren later nadat ik op mijn 24e twee Technics draaitafels had gekocht.

Fuzz - Als artiest groei je natuurlijk in wat je doet, hoe heb jij dit proces ervaren?

I.M - Dat klopt! Ik heb nu een heel andere sound dan 8 jaar geleden. Toen wist ik niet goed wat ik wilde spelen omdat ik zoveel graag luisterde. Nu is dat anders en let ik op veel meer aspecten bij het kopen van mijn muziek. Smaak verandert nu eenmaal met de jaren, dit houdt het natuurlijk ook boeiend.

Fuzz - Hoe zou je je muzikale identiteit zelf omschrijven? 

I.M - Deep-house/minimal maar met altijd een fijne groove en soms een housy kantje.

Fuzz - Leeft het genre dat je speelt momenteel meer in Nederland dan in België?

I.M - Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Maar ik heb het gevoel van wel. Het aanbod van dit soort feestjes is gewoon een stuk groter dan bij ons, maar ik zie dit in de toekomst wel in de positieve zin evolueren. Alé, dat hoop ik toch. 

Fuzz - Je bent sinds vorige maand deel van PIV in Amsterdam met ondere andere DJ Steaw, Locklead, Chris Stussy en Prunk. Hoe ben je hier terecht gekomen?

I.M - Via sociale media. Een tijd geleden volgden we elkaar op Instagram en kreeg ik positieve reacties op filmpjes die ik gepost had. Wat later speelden we toevallig samen op Deep in You in Duitsland. Toen is de bal echt aan het rollen gegaan. Het klikt enorm goed, only good vibes. (lacht)

Fuzz - Onlangs bracht je je track “Trip Talk” naar buiten via PIV. Mogen we in de toekomst nog meer muziek van je verwachten?

I.M - Zeker en vast. In juni release ik op het Duitse Muna Music. Dit op hun 10e compilatie die zowel digitaal als op vinyl zal uitkomen.

Fuzz  - Als je onbeperkt budget zou hebben, wie verschijnt er dan op je line-up?

I.M - Om er een paar op te noemen: Mr.G, Silverlining, John Dimas, Leo Pol, Voightmann en S.A.M.

Fuzz - Wat is een droom van jezelf als DJ? Waar zou je echt eens willen spelen?

Natuur en muziek zijn twee dingen in mijn leven waar ik enorm veel belang aan hecht. Een gig in het midden van de natuur zou ik dus enorm cool vinden. 

Artiesten in dit artikel