Interview: Jan Vercauteren

Interview: Jan Vercauteren

Het gaat de laatste maanden hard voor Jan Vercauteren. Slechts negentien is de Brusselaar, maar in de wereld van de industrial, harde en snelle techno is hij stilaan zijn plaats aan het innemen. Ondertussen werd zijn muziek al ontdekt door artiesten als AnDRegal en Endlec en werd zijn track Love Sensation zelfs gedraaid tijdens de Boiler Room van SPFDJ (die recentelijk ook op Rimbu en Horst te zien was). Wij kregen hem vast voor een interview!

FUZZ - Je bracht onlangs muziek uit op KTK Records, hoe ben je bij hun terecht gekomen?

Chris, éen van de mensen bij KTK heeft mij zelf gecontacteerd om een EP uit te brengen. Ik kon het amper geloven want KTK is een label waarvan ik letterlijk elke release volg. Ik stuur niet zoveel muziek naar mensen op dus ik vermoed dat ze mij gewoon via SoundCloud tegengekomen zijn. Ik post nog niet zo lang muziek, ik ben nog maar twee jaar bezig met producen en uiteraard duurt het even voor je dan iets maakt dat je echt kan posten. Sinds dit jaar merk ik dat ik meer en meer respons krijg en vooral de laatste maanden krijg ik ook veel requests van labels. Ik denk dat het wat begonnen is toen SPFDJ een track van mij in haar Boiler Room-set draaide. Onlangs heeft Jaelos ook een nummer van mij gepost en zo hebben artiesten als Regal en AnD mijn muziek ook ontdekt én ook al gedraaid.   

FUZZ - Door welke labels ben je bijvoorbeeld al gecontacteerd?

Hard Vision heeft mij onlangs gecontacteerd, ik heb spijtig genoeg nee moeten zeggen omdat ik ook nog een EP ga maken voor The Meaning Of Rave, waarvoor Veronique misschien ook een remix zal maken.  Daarnet nog heb ik ook telefoon gekregen van Rave Alert, ik zou een nummer mogen uitbrengen op een compilatie van hun. Voor mij is het echt ongelofelijk om op zo een label te mogen releasen, bovendien ga ik ook bij hun agency gaan. Rave Alert doet altijd zalige feestjes en ze hebben altijd een geschifte line up. 

FUZZ - Niet slecht! Zijn er labels die je zelf voor ogen hebt naar de toekomst toe?

Voor mij is dat zonder twijfel Grounded, voor mij heb je het gemaakt als je daarop kan releasen. Zowat elke artiest waar ik fan van ben bracht uit bij hun. Hopelijk krijg ik naar de toekomst toe ook de kans!

FUZZ - Heb je regelmatig gigs in het buitenland?

Nog niet veel, ik ga wel binnenkort voor de tweede keer naar  Polen om te draaien. Ik sta volgende week, vrij last minute doordat een andere artiest cancelde, op een feestje waar DYEN en NTBR ook draaien. Vrij gek als je bedenkt dat ik eigenlijk hoopte om NTBR eens live aan het werk te kunnen zien, en ik nu gewoon samen met hem op de line up sta.

FUZZ - Is industrial populair in Polen?

Jazeker, je kan zelfs zeggen dat ze op dat vlak een stuk verder staan dan België. Je hebt in Polen vrij veel industrial en hardcore feestjes, veel meer dan hier. Ik moet wel zeggen dat ik merk dat er in België ook meer en meer feestjes komen met de hardere underground namen, al is het natuurlijk nog niet zoals in Parijs of Polen.

FUZZ - Van welke events in België ben je zelf bijvoorbeeld fan?

In Brussel is er binnenkort een event dat Bass Culture heet, met 909 Junkies en Ayahuasca, zeker een aanrader! Daarnaast vind ik Nachtschade een goed concept, zij doen binnenkort een nieuwe editie dacht ik. Dan zijn er natuurlijk Rave Alert en Hard, Harder, Hardst, zij doen in november een allnighter met Headstrong in Club Vaag. De absolute top voor mij is echter Rimbu en Repossession, sowieso probeer ik altijd te gaan en ik ben letterlijk de zondag nadat ik naar een editie van Repossession was geweest beginnen producen. Zij zijn voor mij echt de rechtstreekse aanleiding geweest om muziek te beginnen maken. 

FUZZ - Heb je ooit al met het idee gespeeld om zelf iets te organiseren?

Ik heb hier wel al aan gedacht maar eerlijk gezegd denk ik niet dat ik hier de nodige kennis voor heb. Ik weet welke artiesten ik zou boeken, zo zou ik bijvoorbeeld heel graag VCL eens naar België halen, maar voor de rest weet ik totaal niet hoe ik aan de organisatie van zo’n event zou moeten beginnen. Er is in Brussel wel nog plaats voor een event met hardere techno volgens mij, we hebben wel Fuse en C12 maar daar hoor je minder industrial en echt zware techno.

FUZZ - Ondertussen zijn er wel wat bekende industrial namen, zoals bijvoorbeeld Dax J, Paula Temple en Perc. Wie is er voor jou op dit moment de grootste naam van het genre?

Het is misschien wat cliché, maar voor mij is dat toch I Hate Models. Als je weet dat hij nog maar 24 jaar oud is dan is het gewoon ongelofelijk wat hij allemaal al bereikt heeft. Voor mij is hij zeker een voorbeeld, hij past qua genre ook het meest bij mij.

FUZZ - Je producties zitten qua niveau al behoorlijk sterk, er zit veel leven in je nummers, investeer je veel tijd in producen?

Ik ben er echt constant mee bezig. Ik moet maar drie dagen in de week naar school waardoor ik enorm veel tijd heb, die ik dan ook allemaal in mijn muziek steek. Ik ben op zich wel tevreden want ik ben nog maar negentien, ik heb dus nog veel tijd om mijzelf te verbeteren. Ik moet wel zeggen dat ik een enorm trage producer ben, ik doe makkelijk een twee maand over een track. Als ik aan een nummer begin dan stop ik niet tot het helemaal is zoals ik het wil en ik laat nooit een project open staan. Ik vind het echt belangrijk om door te zetten bij producen, ook al lijk je vast te lopen of lukt het niet, er is áltijd een manier om verder te geraken en je track af te krijgen. Als je telkens nieuwe projecten start is het resultaat dat je uiteindelijk niets volledig afwerkt.

FUZZ - Produce je aan de hand van hardware of doe je alles op de PC?

Ik produce momenteel puur op de PC, hardware is nog wat te duur voor mij op dit moment. Ik maakte vroeger mijn muziek met FL Studio maar ik ben een tijd geleden overgeschakeld op Ableton. Het was geen makkelijke stap aangezien ik compleet opnieuw moest leren werken met de software, maar achteraf gezien ben ik wel echt tevreden. Op zich denk ik niet dat FL slechter is, ik ben er zeker van dat je het zelfde resultaat kan bereiken met beide programma’s, maar ik vind Ableton iets gebruiksvriendelijker.

FUZZ - De muziek die je draait en maakt is ver van subtiel, heb je nooit de behoefte om naar kalmere muziek te luisteren?

Eigenlijk niet, ik luister altijd en overal naar harde techno. Het is de enige soort muziek die mij in elke gemoedstoestand toch terug blij kan maken. Ik mag nog moe zijn en net opstaan, techno mag je voor mij op eender welk moment opzetten.

FUZZ - Wat zijn jouw drie favoriete nummers op dit moment?

Geen makkelijke vraag! Ciuciek met It’s Like That, luister ik veel de laatste tijd, het is een acidnummer met een actieve trance-bass. Dan is er nog Weyner.Vanke met Gravitational Rave en tenslotte uiteraard nog VCL met Pure Madness, dat is misschien mijn all time favoriet. Ik ben altijd al grote fan van VCL geweest en hij kent nu ook mijn muziek, ik stuur hem soms tracks door die hij ook draait.