Interview: Jubei

Interview: Jubei

Dit weekend gaat er nieuwe editie van de Bredren invites-nachten door in de Brusselse club Fuse. Eerder waren hier al artiesten als LenzmanAlix Perez en Skeptical te gast. Deze keer is de headliner niemand minder dan de Brit Jubei.

Om dat te vieren worden er duotickets weggegeven! Geïnteresseerden hoeven enkel dit artikel op Facebook te liken, delen en een vriend die ze willen meenemen te taggen. Maar vergeet vooral ook niet te lezen!

FUZZ - Fuse heeft een haast mythische status in de technowereld, en ik vernam dat je vroeger ook een zware technofan was. Wat vind je van de weg die het genre opgaat? Tegenwoordig is het immers éen van de grootste elektronische genres die er zijn. 

Het klopt dat ik luisterde naar techno, ging raven op techno en techno mixte voor ik mij meer met Drum 'n' Bass en Jungle ging bezighouden. Ik ben nog altijd fan van het genre, zowel van het duistere werk als Blawan als van de zwaardere, industriële techno. Helaas volg ik niet meer heel goed op wat er in de technowereld gebeurt, dus vind ik het moeilijk om hier mijn mening over te geven. 

FUZZ - Dit weekend draai je samen met de heren van Bredren. Hoe leerde je hun kennen?

Ik kende hun muziek wel al een tijdje, maar ik denk niet dat we elkaar ooit al gesproken hadden. Het event in de Fuse was dus de voornaamste reden dat we meer contact zijn beginnen hebben. Ik heb al behoorlijk wat positieve zaken over hun events gehoord, ik kijk er dan ook naar uit!

FUZZ - Zowel jouw muziek als die van Bredren hebben een vrij specifieke sound. Gebeurt het nooit dat je naar de studio trekt om iets compleet anders te maken?

Niet echt! Ik heb weleens geprobeerd om andere studiosessies te doen maar het resultaat was telkens opnieuw dat ik tegen de muur liep en niet tevreden was met de muziek die ik gemaakt had. Studiosessies kunnen behoorlijk moeilijk zijn dus ik probeer hier niet teveel over na te denken en het mij gewoon te laten overkomen. Anders eindigt het ermee dat ik gefrustreerd geraak en mijn computer afzet.

FUZZ - Je werkt regelmatig samen met MC's, zoals Flowdan op Say Nothing, en ik las dat je van hip-hop houdt. Ben je meer fan van oldschool of is er ook moderne hip-hop die je graag hoort?

Ik had het grote geluk om op te groeien met de muziek van enkele van de beste hip-hopartiesten die er zijn geweest, in een periode waarin een paar klassiekers van albums gemaakt zijn. Ik heb weinig voeling met moderne hip-hop, velen mompelen maar een beetje en vaak zijn de teksten allesbehalve diepgaand. Ik ben wel een grote grime-fan, het genre is vanaf het begin altijd al hard en ruw geweest. Vandaar ook mijn samenwerking met Flowdan, hij is een grondlegger en er zit ontzettend veel karakter in zijn stem. Dat is voor mij belangrijk als ik met een vocalist samenwerk. 

FUZZ - Als je met eender welke rapper zou kunnen samenwerken, wie zou het zijn?

Moeilijke keuze! Voor volgende rappers in hun beste tijd zou ik meteen tekenen: Snoop DoggDr. DreIce CubeMethod ManNotorious BIG en Rakim. Ze hebben stuk voor stuk een opvallende stem en zijn ontzettend distinctief. Ze zijn ook verantwoordelijke voor enkele van mijn all-time favoriete hip-hop-albums. Als ik hip-hop zou moeten laten horen aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft dan zijn zij diegenen die ik zou opzetten. 

FUZZ - Je hebt al behoorlijk wat getourd. Zijn er plaatsen waar je zelf specifiek graag komt tijdens het touren?

Japan is zonder twijfel mijn favoriete land om te bezoeken. Ik heb er drie keer getourd en elke keer dat ik er kom houd ik meer van het land. Het eten en de cultuur zijn simpelweg verslavend. China is ook behoorlijk gestoord! Verder is Nieuw-Zeeland goed voor feestjes en tour ik ook graag door Amerika. 

FUZZ - Zijn er landen waarvan je merkt dat Drum 'n' Bass aan een opmars bezig is?

Dat is moeilijk te zeggen. Ik ben gewoon al blij dat ik het kan doen en dat mensen naar gigs komen om mij te zien draaien. Of het nu in een kleine club of een groot festival is, ik ben blij dat ik erbij betrokken ben. 

FUZZ - Twee jaar geleden overleed de legende Marcus Intalex. Hoe was het om met hem samen te werken?

Hij was ongelofelijk om mee samen te werken, zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen. Onze studiosessies waren altijd ontzettend grappig, eerlijk en hij heeft mij ontzettend veel beïnvloed. Ik beschouw hem als éen van de beste Drum 'n' Bass-producers aller tijden met enkele van de grootste tracks op zijn naam. Voor mij was hij simpelweg éen van de besten in de scene. 

FUZZ - Er komt tegenwoordig zoveel muziek uit dat het moeilijk is om alles bij te houden. Waar haal jij het meer underground werk voor je sets?

Er wordt inderdaad ontzettend veel muziek uitgebracht en het probleem is dat er behoorlijk wat rommel bij zit. Ik heb het geluk dat vrienden, labels en opkomende producers mij veel opsturen, dat is iets dat ik echt apprecieer en ik luister dan ook naar alles. Je weet immers nooit of er een knaller van formaat tussen zit. 

FUZZ - Amen!