Interview: Julian Hival

Interview: Julian Hival

Julian Hival, oftewel het kersverse alias van Frederik Poisquet, heeft afgelopen vrijdag zijn eerste EP uitgebracht op het Duitse Traum Schallplatten. De EP bestaat uit 4 dromerige, melancholische tracks met elk hun eigen visual. Naar aanleiding hiervan vroegen wij naar het verhaal achter deze toch wel opmerkelijke en doordachte debuut EP.

FUZZ - Je EP draagt de naam Real Fiction. Wat is het verhaal erachter?

Real Fiction is de title track van de EP. Toen ik het nummer schreef, ondertussen al meer dan een jaar geleden, was ik bezig aan mijn thesis. Ik studeerde af als experimenteel filmmaker, dus het is in eerste instantie een verwijzing naar film. Ik hou van films waarbij je het onderscheid tussen fictie en realiteit niet kunt maken. Werelden waarin droom en realiteit door elkaar lopen. Zo’n soort schemerzones interesseren mij. Het moment dat je de cinemazaal uitstapt en de film nog aan het verteren is, het ontwaken uit een diepe slaap, het blauwe uur tijdens de overgang van dag naar nacht... 

FUZZ - Wie of wat heeft je geïnspireerd bij het maken van deze EP?

Beeld. Voor deze EP heb ik mij vooral laten inspireren door dromerige - in neon gedrenkte cinema in de stijl van Won Kar-Wai & Gaspar Noé. Ruimtefilms intrigeren mij ook altijd: 2001 A Space Oddysey en de meest recente film van Clair Denis: High Life. De meest intrigerende beelden die ik opsla in mijn hoofd, uit films maar ook uit de realiteit, zijn in mijn fantasie een eigen leven gaan leiden. Mijn muziek zie ik als de soundtrack voor de fantasiewereld die zich afspeelt in mijn hoofd.

FUZZ - Het totale plaatje verzorg je helemaal zelf. De prachtige visuals, het artwork en uiteraard ook de muziek. Is dit iets wat je echt wil en zal kunnen blijven doen?

Julian Hival is niet enkel een muziekproject, het is ook een vehikel voor mijn visueel werk. Ik heb van begin af aan besloten om zowel de muziek (schrijven, productie) als het visuele aspect in eigen handen te houden. Ik moet wel toegeven dat ik moeite heb met dingen uit handen te geven. Ik heb meestal een duidelijk idee van hoe iets moet klinken of eruit moet zien. Ik doe daarom alles zelf of met de hulp van goede vrienden. Mensen die ik goed ken en mij vertrouwen zijn makkelijker aan te sturen.

FUZZ - Je gaf aan dat je muziek maakt die toegankelijk en experimenteel tegelijk is. Hoe probeer je dit te bereiken?

De basisstructuur van mijn muziek is meestal heel minimaal. Als ik een nummer schrijf begin ik met drie uitgesproken elementen. Pas als dat marcheert bouw ik verder. Met een sterke minimale en toegankelijke basisstructuur heb je later meer speling voor experiment, zonder dat de ziel van het nummer verloren gaat. Daarnaast waardeer ik muziek die in populairdere circuits rondgaat - maar ook de obscuurdere, experimentele electronica. Ik word beïnvloed door beide.

FUZZ - Je speelde een tijdje geleden nog met Schaduwland. Zijn er dingen die je daaruit hebt meegenomen in je nieuw project?

Wat ik vooral meeneem is de live ervaring die ik met Schaduwland heb opgedaan. Met Schaduwland schreef ik louter popmuziek. Daar probeer ik nu afstand van te nemen, al valt mijn achtergrond in popmuziek nog wel te horen. Voor de rest heb ik besloten nog in bandformatie te spelen. Ook al is dit dansbare elektronica, een band op het podium vind ik nog steeds belangrijk.

FUZZ - De EP werd gereleased op Traum Schallplatten. Hoe ben je met hen in contact gekomen? 

Toen de EP af was heb ik wat onderzoek gedaan naar platenlabels. Ik las een interview van Applescal, een Nederlandse artiest die ook zijn eigen platenlabel, Atomnation, runt. In dat interview stond dat hij zijn eerste tracks gereleased heeft op Traum (Duits voor droom) Schallplatten. De naam op zich sprak mij al aan omdat ik zelf een grote interesse heb in dromen. Toen ik ontdekte dat onder anderen Max Cooper en Nathan Fake hier muziek op hebben uitgebracht, heb ik mijn muziek opgestuurd. Twee dagen later kreeg ik telefoon.

FUZZ - Je gaat ook liveshows geven. Wat mogen we hiervan verwachten?

Live speel ik met twee extra muzikanten: een gitarist en een toetsenist. We hebben uitgerekte live versies gemaakt van ieder nummer, met elementen die niet op de EP te horen zijn. De liveshow wordt een mix van de energie van een DJ-set in combinatie met de feeling van een liveband.

FUZZ - Om af te sluiten, hoe zie je de toekomst met Julian Hival? 

Oprechte muziek maken omringd door oprechte mensen. Voor de rest heb ik geen verwachtingen. Hard werken en zien wat er uit de bus komt vallen.

Julian Hival is alvast sterk begonnen, we zijn dan ook zeer benieuwd naar wat de toekomst voor hem brengt. Voorlopig kan je Real Fiction via deze link checken of hem live aan het werk zien op één (of meerdere) van deze data:

- 14.11.2019 Oefenbunker - Landgraaf (nl)
- 06.12.2019 Autumn Falls @ De Zwerver - Leffinge (be)
- 07.12.2019 Autumn Falls @ De Roma - Antwerpen (be)

 

Artiesten in dit artikel