Interview: Kölsch

Interview: Kölsch

Gedaanteverwisselingen genoeg op het cv van Rune Kölsch, maar met z'n achternaam lijkt ie nu definitief vertrokken. Dankzij een opmars van jewelste na debuutplaat 1977 had hij al een halve 'best of' bij elkaar. Met opvolger 1983 (onze review!) bevestigt de Deen enkel wat iedereen al wist: deze kerel kan best wat producewerk uit de mouwen schudden. Een interview!

FUZZ - Je nieuw album 1983 ligt in de rekken, en is daarmee de opvolger van 1977. Wat betekenen al die jaartallen?

Kölsch: Dat zijn jaartallen vanuit m’n jeugd. Deze plaat is een reisalbum geworden. In 1983 maakten m’n ouders en ik een autoreis van Kopenhagen naar het zuiden van Frankrijk. Ik heb nog veel herinneringen aan die rit. Dat we met z’n allen naar muziek luisterden in de wagen, terwijl Europa buiten voorbijflitste. Op latere reizen bracht ik wel m’n eigen walkman mee, zodat ik m’n eigen stuff kon opzetten.

FUZZ - Kan de luisteraar dan iets terughoren van Zuid-Frankrijk in dit album? Of is dat eerder voor jou persoonlijk?

Kölsch: (opgewonden) Het ís persoonlijk, want daarvan kwam mijn inspiratie. Het is niet echt een conceptalbum, maar op emotioneel vlak probeerde ik echt wel het gevoel van die reizen terug te halen. Herinneringen ophalen, uitzoeken naar welke muziek m’n ouders toen luisterden, …

FUZZ - Waarbij de cassettes van je vader een belangrijke rol speelden. Welke artiesten mochten er mee met de familie Kölsch?

Kölsch: Goh (lacht). Mijn pa luisterde naar Dire Straits, Steely Dan, George Harrison, Eurythmics, … Toentertijd distantieerde ik me volledig van dat rijtje artiesten, dat hoort nu eenmaal bij het tiener zijn. Vooral niet doen wat je ouders fijn vinden! Maar nu besef ik wel dat veel van die muziek impact op mij heeft gehad. Nu voel ik die muziek aan alsof ik ze zelf zou maken. In mijn walkman zat vooral electro, boogie en disco; Shannon en COD.

FUZZ - Herkennen je ouders dan iets van toen in dit, hedendaags, album?

Kölsch: Dat denk ik niet, aangezien het echt invloeden waren op mezelf. De referenties die ik nu opnoem, zouden ze toen nooit gedacht hebben. Mijn vader overleed ook tien jaar geleden, dus ik kon hem die vraag spijtig genoeg nooit stellen.

FUZZ - De plaat klinkt wel clubby genoeg met zo’n invloeden, tot haast trance toe.

Kölsch: Ik heb lang zitten nadenken welke richting ik nu exact uitwou met dit album. Vanuit Kompakt was er een volledige carte blanche. Tot ik besefte dat hetgeen ik het beste kan, techno maken is. Dat is echt mijn ding. Ik vind het eerste album zelfs meer clubby dan dit, daar stonden enkele, luidere hits op. Hier wou ik een meer analoog gevoel. Er staan meer strijkers en piano op, dat ik met een heus orkest heb zitten opnemen. Zo klinkt het meer… live!

FUZZ – Er komen ook gasten op bezoek: Gregor Schwellenbach en Tomas Høffding van WhoMadeWho. Wat brachten ze bij?

Kölsch: Wel, Gregor knapte veel werk op met het orkest en Tomas deed de vocals op Bloodline. Maar ook Michael Mayer van Kompakt hielp veel, al heel m’n carrière trouwens.

FUZZ - Is er nog steeds iets aanwezig van de frustratie die Kölsch aanvankelijk deed ontstaan? Je afkeer van “180 BPM ketamine house”?

Kölsch: Wel… (lacht). Mijn oorsprong ligt nu eenmaal in de techno van de jaren ‘90, met voorbeelden als Robert Hood en Underground Resistance. Toen was techno erg melodieus, dezer dagen is dat veel minder het geval. Wanneer ik nu sommige dj’s bezig hoor, erger ik me aan de focus op percussie en drums. Als luisteraar snap ik dat wel, maar ik heb toch echt graag wat meer melodie. Dat ketamine house-tijdperk is stilaan voorbij, maar mijn drang naar melodie nog niet (lacht).

Rune - Calabria

FUZZ - Velen kennen je ook als Rune, met de hit Calabria. Zou Kölsch nu bestaan zonder die hit?

Kölsch: Ik denk van niet. Achteraf gezien denk ik wel dat dat contrast nodig was. Toen leerde ik echt de commerciële kant van de business kennen, terwijl ik nu uit mijn roots kan putten – dankzij zo’n grote hit op het conto. Het was nooit de ambitie, en gebeurde pardoes. Die ervaring van iets te maken dat op wereldschaal bekend raakt, geeft me nu veel vrijheid om te doen wat ik wil.”

FUZZ - Zijn ook je andere alter egos begraven? Artificial Funk, Ink & Needle, …?

Kölsch: Die zijn allemaal op pensioen (lacht)! Ik heb nu een mooie balans gevonden tussen hetgene ik goed kan en graag doe. Nummers met strijkers en vocals of technostompers: niemand zal vreemd opkijken en dat is exact de plek waar ik wil zijn als artiest. Die andere projecten keren dus niet meer weer.

FUZZ – Lang leve Kölsch it is!

Artiesten in dit artikel
Tags