Interview: Klingande

Interview: Klingande

Op 15 mei, exact drie weken geleden, konden we Klingande nog aan het werk zien in onze Ancienne Belgique en volgende maand speelt hij nog eens in ons land, op Tomorrowland. We hadden het met deze Franse DJ over zijn aankomende album en zijn live ervaringen. 

Fuzz: Hoe ben je in de melodische house scene terechtgekomen? 

Klingande: Mijn eerste kennismaking met muziek had ik toen ik als kind piano leerde spelen. De overgang naar house kwam er redelijk natuurlijk. Ik heb muziekproductie gestudeerd in Londen en bracht daar dus heel wat tijd door. Ik kan je wel zeggen, de muziekscene daar is veel en veel groter dan eender waar in Europa en zo kwam ik in contact met heel wat verschillende genres. Ik geraakte geïnteresseerd in pop folk, progressieve house en andere sterke melodiën. Mijn muziek is een mix van dat alles geworden. 

Fuzz: Net als elke andere muzikant heb je waarschijnlijk wel wat inspiratiebronnen, de welke? 

Klingande: Ik laat me inspireren door alles waar leeftijdsgenoten rondom mij naar luisteren. Van Nirvana en Red Hot Chili Peppers, over Coldplay, tot Avicii, Axwell en nog zoveel meer. Ik luister nog steeds naar heel veel verschillende genres en vind mezelf en mijn muziek op die manier voortdurend opnieuw uit. 

Fuzz: Je hebt onlangs, eindelijk, je aankomende debuutalbum aangekondigd. Dat komt uit later dit jaar. Waarom zo lang gewacht? En wat kunnen we verwachten? 

Klingande: Het voelt echt juist, het is tijd voor een album. Er is zit niet echt een stratiegie achter, het is meer iets wat ik echt wel wou en moest doen. Ik vergelijk het met een hoofdstuk dat ik wilde schrijven, om daarna enkele pagina's te kunnen omslaan. Ik wilde al heel lang een album schrijven, al was het maar omdat ik meer volwaardige liveshows wil gaan spelen, samen met mijn muzikanten.

Na mijn eerste songs, waaronder Jubel, waarmee ik opeens bekender werd, spendeerde ik zoveel tijd aan het touren dat ik nooit veel tijd had om me genoeg te focussen op het maken en opnemen van mijn muziek. Ik hou ook echt helemaal niet van haast, dus daarom besloot ik om het album dan maar even uit te stellen. Ik zat dus samen met mijn team en we namen de beslissing om vanaf vorig jaar wat minder shows aan te nemen. In april 2018 schreef ik de eerste noten van mijn album en ik ben heel blij om te zeggen dat het nu echt bijna af is. 

Fuzz: Stel, je mag jouw eigen stage hosten op een festival, wie zou je dan uitnodigen?

Klingande: Dat is een moeilijke vraag... Hangt ervan af of ik daar gewoon als bezoeker zou zijn of dat ik de stage zou afsluiten. Ik denk dat ik een funny line-up zou samenstellen en een hoop vrienden zou programmeren. Muzikanten met live muzikanten, zoals Goldfish, Bakermat, Autograf... 

Fuzz: Heb je een voorkeur, indoor of outdoor spelen?

Klingande: Neen, niet echt. Alles is anders, de sfeer, de warmte, lichten, zelfs de geur... Ik hou van outdoor sets omdat ik me dan heel erg vrij voel, dan ben ik in contact met alle elementen. Maar indoor vind ik even leuk, omdat ik dan echt de energie van het volk kan voelen, en hoe die groeit doorheen de show. 

Fuzz: En om af te sluiten, wat is het leukst dat je al hebt meegemaakt tijdens een show? 

Klingande: Ik kan met niet meteen meer iets specifieks herinneren, maar ik hou wel van de reactie die het publiek heeft op mijn muzikanten, Arnold en Renato. Zij nodigen altijd een aantal mensen uit op het podium om te komen dansen. Dat kan er soms wel wat messy aan toe gaan, maar ik hou echt van die momenten.

Op 28 juli speelt Klingande aan de Rose Garden van Tomorrowland, dat podium wordt die dag gecurreerd door Robin Schulz. Tickets voor het festival zijn, zoals elk jaar, al lang hopeloos uitverkocht.

Artiesten in dit artikel

Gerelateerd