Interview: Laetho

Interview: Laetho

Op een druilerige dinsdag trok Fuzz Magazine naar het hinterland van het zeetje om één van de rijzende sterren in het elektronische, muzikale landschap eens stevig aan de tand te voelen. Helaas is Laetho momenteel nog geen sant in eigen land, maar daar gaat ongetwijfeld snel verandering in komen. De excellente, elektronische mozaïeken, die Laetho uit zijn apparatuur laat braken, worden op de voet gevolgd door Plastician, Zack The Lad (het alias van Trolley Snatcha), GANZ en Joker. Twee koffies in Brugge en een uurtje later stond het aangename gesprek op band en gingen we elk onze eigen weg. Hieronder het relaas van een rondje vraag en antwoord!

FUZZ - Wanneer werd je gebeten door het muziekvirus?

Laetho: Vanaf mijn zesde ben ik notenleer beginnen volgen omdat mijn ouders destijds op vroege leeftijd al vonden dat ik een goed gevoel voor ritme had. Vervolgens ben ik op mijn tiende gaan drummen. Op mijn twaalfde ben ik net zoals alle andere drummers van die leeftijd in een rockgroepje verzeild geraakt. Ik geloof dat ik ongeveer vijftien was toen ik dubstep leerde kennen en elektronische muziek pas echt ben beginnen appreciëren. Wanneer ik er nu op terugkijk is deze evolutie best grappig, omdat ik vroeger elektronische muziek maar iets zielloos en artificieel vond. (lacht)

FUZZ - Is er voor jou een groot verschil op het vlak van producties tussen Laetho en jouw ander alter ego AstmetiC?

L: De producties onder Astmetic gingen vooral op zoek naar de donkere en atmosferische kant van dubstep. Terwijl Laetho de zweverige akkoorden en de feelgoodvibe draait.

FUZZ - Waarom heb je de dubstepproducties ingeruild voor meer future bass?

L: Ik had gewoon de behoefte aan een nieuwe start. Als producer had ik doorheen de jaren voldoende kennis opgedaan zodat het ook mogelijk was voor me om een volledig nieuwe richting uit te gaan.

FUZZ - Hoe voelt het om als relatieve kleine garnaal gevolgd te worden door Plastican, GANZ en Trolley Snatcha?

L: Geweldig! Momenteel werk ik samen met Trolley Snatcha aan een nieuw nummer voor zijn alias Zack The Lad. Hopelijk kan ik in de toekomst ook met GANZ aan de slag gaan.(lacht)

FUZZ - Mogen we ons nog aan andere samenwerkingen verwachten?

L: Zeker! Ook met de Britse producer Kyle Cook werk ik momenteel samen. Daarnaast staan er samenwerkingen met Opal City, Maxx Baer en Abu Simbel op het programma, maar er zijn nog geen concrete plannen. Ik zou echter eerst drie à vier nieuwe nummers willen maken zodat er op termijn een EP kan uitgebracht worden.

FUZZ - Je tracks worden door Plastician steeds in zijn legendarische Rinse FM-mixen opgenomen en jouw nummer Leli maakte deel uit van zijn Skinflint Selekkio. Hoe is hij bij je muziek terechtgekomen?

L: Ik stuurde hem elke keer nieuwe nummers door via SoundCloud. Aanvankelijk zonder succes totdat hij positieve feedback gaf op Leli. Dat gaf me een positieve boost, zeker wanneer hij het nummer later opnam in zijn radioshow.

FUZZ - Je nummer Oriental Colours wordt momenteel grijs gedraaid. Wanneer verschijnt die als single?

L: Het nummer kan binnenkort gratis gedownload worden op Terrorrhythm, het label van Plastician. Ook Perception, een samenwerking met gouwgenoot Abu Simbel, verschijnt dan. Een voordelige package deal dus! (lacht)

FUZZ - Elke artiest heeft zijn Abraham. Waar haal jij je mosterd vandaan?

L: Goh, het is enorm moeilijk om daar één artiest of genre op te plakken. Als ik toch enkele namen moet noemen dan zijn Hudson Mohawke, Rustie, Ganz, Lido en Joker producers waar ik echt naar op kijk.

FUZZ - Op welke podia mogen de lezers van Fuzz Magazine jou nog verwachten deze zomer?

L: Geen! (lacht) Voor oktober liggen er wel al enkele data vast.

FUZZ - Als je ooit naar een waarzegster zou gaan voor een toekomstsvoorspelling. Wat zou je dan graag willen horen?

L: Dat ik beter geworden ben in wat ik graag doe en dat ik er nog steeds plezier aan beleef. Een optreden op een groot festival zou ik natuurlijk ook wel zien zitten in de toekomst!