Interview: Louisahhh!!! & Maelstrom over nieuw label RAAR

Interview: Louisahhh!!! & Maelstrom over nieuw label RAAR

Recent maakten we nog bekend dat Louisahhh!!! en Maelstrom samen een label hebben opgestart. RAAR, een technolabel voor punkrockers, of een punkrocklabel voor technoliefhebbers. Dat was de alleszeggende baseline waarop beiden verdergingen. Voor ons was de eerste release, beluisteren kan, een schot in de roos en meteen een goede reden om beide technorotten eens aan de tand te voelen rond het hebben en houden van een eigen label.

FUZZ - Van wie kwam het idee om een nieuw label te starten?

Louisahhh!!!: Dat was Maelstrom, hij zag meteen een leuke opportuniteit erin. Voor mij was het eerder een project dat binnen dit en vijf jaar wel zou gebeuren. Ik apprecieer de waarom-nu-niet-houding, dat werkt voor ons heel inspirerend. We kunnen nu eindelijk zeggen dat we iets van onszelf hebben. 

Maelstrom: We hadden op een gegeven moment door dat we erg veel gemeen hebben. We delen dezelfde visies en liefde voor muziek. We hadden al de energie, ideeën en vooral de wil om het te doen. Dus waarom wachten? We hebben er ongeveer 6 tot 10 maanden over gepraat en na die tijd hadden we iets van… Let’s do it!

FUZZ - Dat is een mooie basis om mee te beginnen, maar hoe zijn jullie op de naam RAAR gekomen?

Louisahhh!!!: Eerst hadden we er een andere naam voor. We probeerden verschillende woorden in combinatie met de vertaling ervan. Dat is net waarom we voor het unieke RAAR gekozen hebben. Het voelde zeer goed aan omdat RAAR in het Frans zeldzaam betekent en het klinkt als gebrul. Elke keer als ik het vertaal op mijn computer, kom ik op brullen uit, wat ik wel vrij cool vind. In het Nederlands betekent het hetzelfde dus ik denk zeker dat het de warrior-taal spreekt van het label. En ook omdat Resident Advisor ons geen review of bespreking wilde geven. (lacht)

FUZZ - Even iets totaal anders, hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Louisahhh!!!: Goeie vraag. Onze ontmoeting was precies opgezet spel, vergelijk het met een uithuwelijking. (lacht) Ik was toen bezig aan mijn eerste EP voor Bromance Records, Transcend. Dus ik pakte letterlijk al mijn spullen bij elkaar en regelde een Airbnb in Parijs waar Maelstrom woont. De dag erna werd ik gedropt in het station en ging ik naar Parijs in het putje van de winter. 

"Een paar weken later hadden we al een afgewerkte tune. De muzikale synergie die we samen creëren heb ik zelden gevoeld, en zal ik ook niet vlug voelen bij iemand anders. In tegenstelling. Ik besefte totaal niet hoe magisch en sterk deze samenwerking was. Het leek zelfs te vanzelfsprekend soms!" - Louisahhh!!!

Maelstrom: Ik heb nog niet veel met andere mensen samengewerkt. Ik deed het vooral op mezelf. Daarnaast wist ik ook niet wat te verwachten, omdat we elkaar nog nooit ontmoet hadden. Het uiteindelijke gevoel was echt fantastisch. We hebben meteen gekke dingen klaargekregen. Onze eerste tunes waren na 3 à 4 dagen helemaal af.

FUZZ - Nemen jullie samen de leiding over het schematiseren en plannen van de releases of verdelen jullie de taken?

Louisahhh!!!: Beiden doen we de A&R en het artworkgedeelte. Maelstrom is veel beter met de Franse administratieve taken. We vragen ook aan vrienden en familie hulp als dat nodig is. Het is eigenlijk een familiezaak, een werkje van liefde. Echt waar!

Maelstrom: We zijn dus beiden baas over alles. Dat wil zeggen dat we vaak met elkaar erover communiceren en elke beslissing omtrent het label maken we dan ook samen. Dat kan dan gaan over de keuze van muziek, grafische keuzes qua design op de website of over de distributie.

FUZZ - Jullie hebben allebei al gereleased op Bromance Records en andere hoogaangeschreven labels. Is er iets dat gaat veranderen in dat opzicht of gaan jullie enkel nog releasen op jullie eigen label? 

Maelstrom: Klopt, we hebben een zeer goede relatie met Bromance, Zone, Turbo en andere labels waar we mee samenwerken. We zullen hierop muziek blijven releasen, maar enkel natuurlijk als het voor ons goed aanvoelt.

FUZZ -  Bovendien hebben jullie samen al meerdere succesvolle collabs achter de rug. Mag ik dit samenvatten met de woorden ‘afgesproken huwelijk’?

Louisahhh!!!: Haha, ik denk dat het zoveel meer is dan dat. We brengen samen iets dat we alleen niet zouden kunnen. Het is iets uniek en kostbaar. Zeker wanneer we samen live spelen, dan worden we een fysieke machine!

Maelstrom: Meestal geef ik de voorkeur om alleen in de studio te zitten. Met Louisahhh!!! is dat anders, het voelt aan alsof we dezelfde ambities hebben.

"We willen dezelfde doelen bereiken met onze muziek en ons label. Tegelijkertijd willen we ons eigen verleden en roots blijven behouden. Dat is net wat ik zo interessant vind aan onze samenwerking." - Maelstrom

FUZZ - Hoe ver staan jullie met de komende releases op RAAR?

Maelstrom: Releases 002 tot 004 zijn al klaar. We zullen werk van nieuwkomers, Franse hardcore scene-helden, midi hackers en footworkexperimentalisten uitbrengen. We hebben niet echt een strak schema in gedachten. Ik ben van de mening dat te ver vooruit plannen niet zo goed is. We zullen nieuwe platen releasen als we het verlangen ernaar hebben. Het moet echt als noodzakelijk aanvoelen.

Louisahhh!!!: We willen elke aparte release de nodige tijd en energie geven, maar we zijn wel vurig en opgewonden om het werk uit te brengen waarvan wij denken dat het belangrijk is.

FUZZ - Hoe zijn jullie op de samenwerking met Roijacker gekomen voor de eerste EP op RAAR? We wisten dat Mr. Jones en Dave Clarke vroeger al samenwerkten, maar nu komt Black Asteroid daar nog eens bij!

Louisahhh!!!: Dat was iets waar zij zelf al mee bezig waren. We vroegen ons af of zij muziek hadden die bij de beschrijving van ons label paste. Deze gasten zijn echte muziekhelden, dat is wat ze alvast voor ons betekenen. We zijn dan ook erg blij dat ze aan boord treden van RAAR.

Maelstrom: Ik kwam zelfs te weten dat de naam Roijacker afkomstig is van een ongereleased album van Depeche Mode, gewoon even ter informatie. Ik wijk soms af wat van jullie vragen (lacht).

FUZZ - Persoonlijk vinden we de Unsubscribe remix van Out Of The Lights zeer sterk op de eerste EP via RAAR. Hebben ze zelf voorgesteld om die remix te doen?

Maelstrom: Ja, opnieuw, dat idee kwam van de mannen zelf en het is inderdaad een monster van een remix.

FUZZ - Alles komt als een puzzel bij elkaar bij jullie nieuwe label. Was dat meant-to-be of hebben jullie heel wat moeilijkheden ondervonden tijdens het vervolledigen van deze puzzel?

Maelstrom: Inderdaad. Het werd allemaal veel duidelijker toen we beslisten om het zelf te doen en de punkrock-manier om muziek te releasen te combineren met kunst. Eigenlijk kwam alles vanzelf bij elkaar. Artwork, en de wil om de klassieke digitale distributiekanalen te gebruiken.

Louisahhh!!!: Het voelde aan alsof elk obstakel het perfecte pad mee vormde. Elke keer als we een ‘neen’ kregen veranderde die tot onze verbazing vaak in een, ‘wacht, het wordt beter’. En dan dachten we: "Wacht, niemand moet dit goed vinden. We kunnen namelijk doen wat we willen! Het is aan ons om dit waar maken? Ok, let’s go!"

FUZZ - Even gewoon worden dat jullie je eigen baas zijn met andere woorden?

Maelstrom: Inderdaad, meer werk, maar ook meer vrijheid en dat is het helemaal waard.

FUZZ - En meer voldoening veronderstellen we?

Maelstrom: Het is gewoon anders, ik hou er ook van om met andere labels te werken. De feedback die je krijgt van de A&R van andere labels is natuurlijk waardevolle informatie. Dit is gewoon een andere uitdaging.

FUZZ - Hoe selecteren jullie het toekomstige artwork, foto’s of gedichten? 

Louisahhh!!!: Het is super leuk om aan vrienden te vragen of hetgeen waar we aan werken, kan passen bij hun creatieve nood en daar vervolgens het resultaat van zien.

Maelstrom: Hopelijk wordt het een relatie en dialoog tussen de muziek, het artwork en elk ander aspect van elke release.

FUZZ - Wanneer zouden jullie kunnen spreken van een succes?

Maelstrom: Het is al een succes. Onze eigen muziek uitbrengen op vinyl, muziek die daarna verscheept wordt naar platenlabels over gans de wereld.

FUZZ - Oké, maar er zijn geen specifieke doelen die jullie willen bereiken, los van het delen van jullie visie van muziek en de vrijheid om die te releasen?

Louisahhh!!!: We hebben geen goedkeuring nodig van buitenaf. Het gaat erom dat het project in alle vrijheid kan bestaan. "Geen Goden, geen meesters", zoals ze hier vaak zeggen.

Maelstrom: Ik vind dat elke EP een succes op zichzelf is. We kunnen de muziek die we goed vinden delen met een publiek.

"We geven een extra dimensie aan de manier waarop het publiek de muziek beleeft. Er moet een soort van ontdekking bestaan, een zoektocht. Dat wil zeggen dat degene die onze muziek koopt een gevoel moet krijgen dat hij of zij iets nieuws heeft ontdekt, dat hij of zij voet zet op onbekend terrein." - Maelstrom

FUZZ - Jullie hebben de eerste EP gevierd met een geweldig feest in Nantes. Zijn jullie van plan dit vaker te doen of is dit een ‘one-time-thing’?

Maelstrom: We hadden geluk dat we beide helden, Dave Clarke en Mr. Jones, konden strikken voor de releaseparty. Ze kwamen speciaal vanuit Amsterdam om ons te vergezellen. Maar er is meer, we werken momenteel aan enkele RAAR-evenementen in Parijs en Lyon, en hopelijk volgend jaar ook buiten Frankrijk!

FUZZ - Dat klinkt alvast veelbelovend. Bedankt Louisahhh!!! en Maelstrom voor dit interessante gesprek. We wensen jullie veel succes met de volgende releases. We houden jullie zeker in het oog!