Interview: Marcel Fengler

Interview: Marcel Fengler

De Duitser Marcel Fengler mag gerust tot de grote jongens van de technowereld gerekend worden. Hij draaide als resident al meer in Berghain dan hij zich zelf kan herinneren, is een oude vriend van Marcel Dettmann, is regelmatig te gast op Dave Clarke's stages op festivals als Tomorrowland en Mysteryland en heeft inmiddels ook een eigen label, Index Marcel Fengler.

Dit weekend draait hij op Extrema Outdoor Belgium, een festival met een speciale betekenis voor hem. Reden genoeg om hem eens stevig aan de tand te voelen! 

FUZZ - Je bent dit jaar opnieuw van de partij op Extrema Outdoor Belgium, kijk je ernaar uit?

MF: Zeker en vast! Ik heb een behoorlijk sterke band met dit festival, aangezien ik mijn vriendin hier twee jaar geleden ontmoet heb. Dat maakt het voor mij extra leuk om terug te komen. Ik ken ook een aantal van de organisatoren en er draaien een aantal vrienden, dat maakt het zoveel meer dan gewoon een plek om te gaan draaien.

Het is fijn om iedereen terug te zien en ons samen te amuseren. De line-up is bovendien één van de sterkste die ik in lange tijd heb gezien. Het maakt mij echt blij om te zien hoe sterk dit evenement evolueert.

FUZZ - Marcel Dettmann en Ben Klock spelen erna in Kompass Klub in Gent, mogen we jou hier ook verwachten?

MF: Ik denk van wel! Twee jaar geleden moest ik de afterparty missen omdat ik die avond ook nog op een ander evenement moest draaien. Het is een tijdje geleden dat ik Marcel en Ben, beiden oude vrienden van mij, zag draaien. Ik kijk er echt naar uit om hun terug te zien en nog eens samen te feesten.

FUZZ - Ken je Kompass Klub zelf?

MF: Jazeker! Het is een superinteressante locatie, ik ken de organisatoren ook al even via mijn oude agency. Ik zou er graag eens spelen want ik heb er al een pak positieve zaken over gehoord van andere dj’s. België in het algemeen is sowieso een geweldig land op vlak van techno. Zo heb je bijvoorbeeld ook Fuse in Brussel, simpelweg een legendarische club, al sinds de 90’s. Dit soort plaatsen zijn erg belangrijk voor het voortbestaan van de scene. Recenter zijn er echter meerdere hotspots voor het genre ontstaan, zoals Gent, Hasselt en Antwerpen. En alles zo dicht bij elkaar!

FUZZ - Wat brengt het festivalseizoen voor jou?

MF: Ik heb in Nederland een behoorlijk aantal gigs, ze hebben een echte festivalcultuur en het is geschift hoeveel grote evenementen er daar plaatsvinden. Ik zal ook op Mysteryland op de Dave Clarke-stage spelen. Eerder heb ik al een aantal keer op zijn stage op Tomorrowland gespeeld, dus ik ben zeker benieuwd naar deze.

Dan is er nog een hele goed festival in Parijs, Area 217, georganiseerd door een aantal goede vrienden van mij uit Bordeaux. Op Sonar in Barcelona zal ik op Scuba's Hotflush Party ook een b2b-set spelen met Markus Suckut. Verder ga ik touren in Azië, Noord- en  Zuid-Amerika. Gek om te zien hoe techno het wereldwijd zo goed doet als je erover nadenkt. Na de zomer wil ik mij tenslotte terug even meer op mijn label, Index Marcel Fengler, concentreren.

FUZZ - Wat staat er nog zoal gepland op IMF?

MF: In de herfst breng ik een compilatie uit, waarbij ook een remix-package hoort. De bedoeling is om hiermee een soort van 360°-perspectief op mijn label te bieden. De namen van de artiesten die erop zullen komen kan ik helaas nog niet prijsgeven, contractueel gezien is trouwens ook nog niet alles in orde. De artiesten die voor de remixes zullen instaan kan ik wel al bekendmaken. Zo zullen onder andere Luke Slater, Alva NotoScuba en Shed met een remix op dit album staan.

FUZZ - Een tijdje geleden hoorde ik Sheds nieuwe album, wat vond jij ervan?

MF: Ik vind het echt geweldig! Ik denk dat het door sommige mensen niet opgepikt wordt omdat het een beetje meer naar ambient toeneigt, terwijl ik de indruk heb dat veel mensen zich meer aan de hardere breaks verwacht hadden. Productiegewijs vind ik dit echter wel een topalbum.

FUZZ - Zoals je zei is techno aan een sterke opmars bezig de laatste jaren. Waar denk je dat dit het genre uiteindelijk naartoe zal brengen?

MF: Techno is altijd al in golven gekomen, maar de laatste tijd kent het wereldwijd een populariteit zoals het nog nooit gekend heeft. Er is natuurlijk ook een keerzijde aan deze medaille, eens mensen beseffen dat er geld mee te verdienen valt, heeft het de neiging om allemaal een beetje te georganiseerd te worden. Ik heb liever dat het allemaal niet té serieus genomen wordt, techno moet niet door een strak gerund bedrijf gemaakt worden.

FUZZ – Hoe sta je tegenover de big room techno die tegenwoordig her en der uitkomt?

MF: Ik wil dit soort techno zeker niet demoniseren. Als je een connectie met je publiek krijgt en 7000 mensen zijn mee met hetgeen je draait is dat echt met niets te vergelijken. Als artiest groeide ik in kleinere, underground clubs, ik wil de connectie met dit soort locaties zeker niet verliezen. Anderzijds zou ik het ook vreemd vinden om grotere events te weigeren enkel en alleen omdat het een groot event is en dat je er een andere manier van draaien op moet nahouden, ik behoud graag de balans.

FUZZ – Je zei hiernet al dat je op de Dave Clarke-stage op Tomorrowland speelde. Onlangs nog releasete je een remix voor zijn track The Wolf, een behoorlijk oude track. Vanwaar deze keuze?

MF: Grappig dat je dat vraagt! Twee jaar geleden speelde ik op Extrema Outdoor voor Dave Clarke, ik had toen net The Wolf herontdekt en speelde het tijdens mijn set. Kort daarna zag ik Dave nog eens en hij moet het op een of andere manier onthouden hebben want we zijn toen over een remix beginnen nadenken.

Het was geen makkelijke remix want ik wou de track niet te veel ‘kapotmaken’. Ik wou wat dichter bij het origineel blijven dan ik dat normaal doe als ik een track remix. Ik heb onlangs trouwens ook een remix voor Luke Slater gemaakt waarbij ik een compleet andere benadering gebruikte, bij deze remix is er bijna niets meer van het origineel te horen.

FUZZ – Zitten er nog andere remixes aan te komen?

MF: Momenteel ben ik nog bezig aan een remix voor Marco Bailey. Bovendien speel ik binnenkort op een Materia-event van hem. Voor Slam ben ik ook nog bezig aan een remix, die uit zal komen op Soma, om het vijfentwintigjarig bestaan van het label te vieren.

Verder willen Efdemin (Philip Sollmann) en ik ook nog een track als DIN voor mijn compilatie maken. Philip en ik begonnen twee jaar geleden in feite aan een album, maar doordat het in onze privé wat druk werd hebben we dit nooit echt afgewerkt. Dat staat dus ook nog op het programma. Bovendien wil ik graag terug aan een solo-album beginnen, maar dat is dan voor begin volgend jaar.

FUZZ – Laatste vraagje, welke artiest verdient volgens jou meer erkenning?

MF: Ik heb de laatste jaren zoveel getalenteerde mensen ontmoet. Ik moet ook niet ver gaan zoeken, aangezien sommigen op mijn label staan. Thomas Hessler is hiervan een goed voorbeeld. Ik werk nu al een aantal jaar met hem en hij is echt een ongelofelijk gepassioneerde dj en producer. Recenter had ik ook de eer om AVION te mogen verwelkomen op mijn label.

Verder denk ik ook aan Sandrien, een Nederlandse artieste die regelmatig feestjes gaf in Trouw in Amsterdam, voor de sluiting ervan. Ik heb reeds een aantal b2b-sets met haar gespeeld het blijft mij verbazen hoe goed ze het publiek met elke track meekrijgt. Maar ik zei het al, er is zoveel talent actief, het is moeilijk om er zomaar een aantal uit te pikken. Ik ga het bij deze drie houden!

FUZZ - Bedankt voor het interview, Marcel Fengler!