Interview: Marco Faraone

Interview: Marco Faraone

Naar aanleiding van zijn laatste Restrictions EP hadden wij een uitgebreide babbel met Marco Faraone. Met een stevige, Italiaanse tongval legde hij ons uit hoe hij zijn muziek in elkaar steekt, wanneer zijn nieuw label eraan komt en waarom hij de meeste livesets maar niets vindt.

FUZZ - Zoals we in je biografie kunnen lezen begon je met dj'en toen je nog maar 14 jaar was. Hoe kijk je nu terug op deze periode?

Marco: Alles verliep stap voor stap. Ik begon met plaatjes te draaien in mijn thuisstad Lucca (Toscane) waar ik de muziek verzorgde op feestjes georganiseerd door vrienden. Ik had er op dat moment echt geen flauw benul van dat ik enkele jaren later overal in Europa en zelfs in de hele wereld zou spelen.

FUZZ - Welke muziek speelde je toen?

M: Ik speelde heel andere muziek dan wat ik nu graag speel. Hip hop was toen mijn lievelingsmuziek, en dan speel je dat toch gewoon.

"Het mixen van hip hop, wat niet altijd even vanzelfsprekend is, leerde mij trouwens heel wat bij over hoe je muziek op een goede manier mixt." - Marco Faraone

Daarna wou ik muziek spelen die iets sneller was, waar wat meer groove in zat, en zo evolueerde ik dan weer naar drum 'n' bass. 

Nog wat later begon ik met het mixen van house en techno. Zo was ik bijvoorbeeld een grote fan van het Amerikaanse houseduo Masters At Work en luisterde dan ook vaak naar hun platen. Ondanks mijn leeftijd ben ik toch al door een lange, muzikale ontwikkelingsperiode gegaan. En dat speelt zeker in mijn voordeel omdat ik op een zeer brede muzikale achtergrond kan rekenen, wat mijn sets alleen maar ten goede komt.

Dat is ook waarom mijn sets zo eclectisch zijn. Ik speel zowat alles: techno, house en occasioneel zelfs een streepje drum 'n' bass. Het belangrijkste voor mij is om het juiste nummer op het juiste moment te spelen, en dan maakt het eigenlijk niets uit of dat techno, house of iets volledig anders is. Een set moet als een golf zijn, je gaat wat omhoog, je gaat wat omlaag, maar bovenal probeer je een solide sfeer te creëren.

FUZZ - Met welke programma's en hardware producete je je eerste nummers?

M: In het prille begin was ik nog vrij jong (17) en beschikte ik over zero kapitaal. Ik had ook geen benul van het bestaan van programma's als Ableton, dus begon ik te producen met het eerste programma dat ik in mijn handen kreeg, Reason 2 genaamd.

"Terwijl mijn vrienden alles aan flarden schoten op hun PlayStation was ik met mijn muziekprogramma's aan het spelen, 'pure fun'." - Marco Faraone

Qua stijl begon ik met het producen van minimal techno, voornamelijk omdat dat dé muziek was toen ik begon met producen (2007, red.). Daarna, net zoals dat ook bij het dj'en gegaan was, ontdekte ik nieuwe stijlen en programma's om van daaruit mijn eigen stijl te ontwikkelen.

FUZZ - Je zegt dat je begon met minimal techno, heeft die stijl nog altijd invloed op je recente werk?

M: Niet echt, mijn stijl nu ligt mijlenver van minimal. Ik kan mijn muziek niet echt categoriseren. Je kan dit ook zien aan al de verschillende labels waar ik mijn werk op uitbreng. Zo passeerde ik bijvoorbeeld op Drumcode, Desolat, Be As One, maar evengoed op Get Physical. Al die labels hebben hun eigen typische stijl. Ik hou ervan om op al deze verschillende labels te releasen omdat ze perfect reflecteren wat ik in mijn sets breng.

FUZZ - Als je er eentje moest kiezen, wat is je favoriete studiohardware?

M: Mijn favoriete instrument is zonder twijfel mijn Roland 909, een klassieker. Ik gebruik de 909 bijna nooit puur, maar zet er altijd een compressor en een saturator op. Daarnaast heb ik ook een voorkeur voor mijn Moog Voyager en Roland TB-303.

FUZZ - Muziek is jouw leven, of op zijn minst een groot deel van je leven. Heb je het gevoel dat je bepaalde zaken gemist hebt doordat je muziek zoveel tijd in beslag nam?

M: Ik heb niet het gevoel dat ik iets gemist heb, aangezien muziek altijd al mijn eerste passie is geweest. Ik maak geen muziek omdat iemand dat mij vraagt, maar omdat het mijn hobby is. Het producen en touren neemt uiteraard veel tijd in beslag en brengt me ver weg van thuis, waardoor ik mijn familie en vrienden niet meer zoveel zie als vroeger. Maar op het einde van de rit zie ik het nog altijd als een geluk dat ik van mijn passie mijn beroep kon maken. Je zult me niet horen klagen!

FUZZ - Waar haal je inspiratie voor nieuwe nummers?

M: Alles wat er rond mij gebeurt kan een inspiratie zijn. Ook mijn gemoedstoestand beïnvloedt wat ik maak. Meestal begin ik met een idee, met dat idee bouw ik dan aan een groove, een sfeer, een arrangement en al de andere dingen die een track nodig hebben. Ik probeer iets speciaal in ieder nummer te stoppen. Dit kan een speciale baslijn zijn, een vocal, een synth of een melodie. 

FUZZ - Hoe zou je je nieuwe Restrictions EP beschrijven in vergelijking met je vorig werk?

M: Deze Constructions EP is zonder twijfel een overgang tussen mijn house- en technosound. En hij past voor 100% bij Be As One. Maar echt vergelijken met mijn vorig werk kan ik niet, omdat ik muziek in zoveel verschillende stijlen maak.

Marco Faraone - Restrictions (snippet)

FUZZ - Hoe kijk je naar de hedendaagse technoscene? Zie je positieve of alarmerende tendensen?

M: De techno scene staat vandaag de dag heel sterk, net zoals dat ook in de jaren negentig het geval was. Ik denk dat techno nooit zal sterven, het is daar gewoon.

"In sommige periodes kent techno nieuwe trends, zoals meer house of meer disco techno, maar uiteindelijk blijft het techno. Je kan techno geen trend noemen, het is een van de klassieke muziekstijlen." - Marco Faraone

FUZZ - Luister je nu nog altijd naar niet-elektronische muziek?

M: Ik luister naar alles, ik hou van allerlei muziekstijlen. Zoals ik eerder al zei, startte ik mijn dj-carrière met hip hop en drum 'n' bass. Maar ik hou tevens van Radiohead en Jamiroquai. Muziek is muziek, en alles wat goed is goed, ongeacht de stijl. In de luchthaven luister ik bijvoorbeeld niet naar techno, soms moet je namelijk even stoppen met techno en naar iets anders luisteren. Het beluisteren van verschillende soorten muziek is voor mij zeker ook een bron van inspiratie.

FUZZ - Een paar maanden geleden speelde je een acht uur durende set in de Belgische Labyrinth Club. Hoe ging dat en ben je fan van dit soort marathonsets?

M: Het was écht fantastisch. En ja, ik hou van marathonsets, het is de perfecte manier om jezelf uit te drukken en alles te spelen wat je in gedachten hebt. Ik herinner me nog dat ik wisselde tussen techno, classics, wat house en iedereen werd gewoon gek. Anderzijds is acht uur enorm lang, en is er altijd het risico dat je de connectie wat kwijtgeraakt of moe wordt. Het liefst zou ik trouwens nooit minder dan drie à vier uur spelen.

FUZZ - De meeste artiesten van jouw kaliber beheren een eigen label, jij hebt nog geen plannen in die richting?

M (lacht): Toeval! Ik heb namelijk wel plannen om een nieuw label op te richten in de volgende maanden. Ik zal er alleen muziek op uitbrengen die ik echt goed vind en alles wordt, uiteraard, op vinyl uitgebracht.

Marco Faraone 3u dj-set @ Panorama Bar (Berlijn)

FUZZ - We kunnen ons dus aan een brede waaier van muziek verwachten?

M: Klopt, ik begin niet met dit label om geld te verdienen, maar uit liefde voor muziek. Een ander doel van het label is trouwens om nieuwe, jonge artiesten te ontdekken en zo een crew te vormen voor verdere samenwerkingen.

FUZZ - Ben je van plan ooit een liveset te spelen?

M: Neen, ik hou niet echt van livesets. Ik voel me veel comfortabeler en dynamischer als een dj. Livesets zijn meestal op voorhand in elkaar gestoken, zo neem je alle speelruimte weg om je muziek aan te passen aan het publiek.

"Momenteel zijn er nauwelijks livesets die ik weet te appreciëren. Veel artiesten spelen gewoon loops met een computer en een controller." - Marco Faraone

In mijn ogen is een liveset iets volledig anders. Je brengt keyboard(s) en instrumenten mee, en speelt ook effectief op deze toestellen. Een liveset die ik bijvoorbeeld fantastisch vind, is die van Mathew Jonson.

FUZZ - Heb je nog grote dromen, op gebied van muziek dan, zoals op bepaalde festivals spelen of samen draaien met bepaalde artiesten?

M: Jazeker, iedereen heeft dromen, maar goed ook. Een van mijn dromen was om ergens anders dan in Lucca te spelen en deze droom werd werkelijkheid. Toen ik begon met muziek draaien had ik er nooit aan gedacht dat dit mijn beroep zou worden. Mijn droom is momenteel om op nog een aantal belangrijke feestjes en festivals te spelen. En natuurlijk releasen op de labels waarvan ik de muziek draai en waar ik naar opkijk. Ik zou ook graag eens samen draaien met mijn favoriete dj: Laurent Garnier.

FUZZ - Aan welke releases kunnen we ons verwachten voor deze zomer?

M: Deze zomer komt er heel wat werk aan van mij. Er komt een remix aan van een jong technotalent, Yan Cook genaamd. Verder breng ik nieuwe remixes uit op Moon Harbour ter gelegenheid van de tiende verjaardag van Luna City Express en eentje voor het legendarische Britse duo, Groove Armada.

Daarnaast blijf ik natuurlijk ook nauw samenwerken met labels zoals Desolat, Drumcode en Be As One, net zoals er een aantal releases in de pijplijn zitten voor OnEdgeSociety, Holic Trax en Inmotion Music.

Luna City Express - Get High (Marco Faraone Remix) 

FUZZ - Zijn er jonge artiesten die we zeker in het oog moeten houden?

M: Er zijn een heleboel jonge, nieuwe artiesten op komst. Dat komt omdat muziek maken nog nooit zo gemakkelijk was, iedereen producet. In de jaren negentig moest je duur materiaal aankopen vooraleer je kon beginnen met producen, nu moet je gewoon wat software downloaden.

In Italië hebben we een aantal goede, jonge artiesten zoals  Malandra Jr (Cocoon), Stenni (Ilian Tape) en My Flower (Stem). En dan is er natuurlijk nog Yan Cook, die geweldige muziek in elkaar steekt.

FUZZ - Kan je onze lezers een of meerdere festivals of evenementen in Italië aanraden?

M: Op mijn verjaardag (27 juni, red.) vindt er een groot festival plaats in Florence dat XL Day heet. Ik nodig iedereen graag uit om daar mijn verjaardag mee te vieren! Ik run ook mijn eigen beachparty in Sicilië op 29 augustus dat Marco Faraone and Friends heet. Net zoals vorig jaar zal het een fantastisch feestje worden.

FUZZ - Tot slot, wat zijn je favoriete nummers op dit moment?

M: Ik ga gewoon antwoorden met de nummers zonder er al te veel uitleg bij te geven.

1) Delano Smith - A Tale of Two Cities (Efdemin Remix)

2) Paranoid London - Headtrack

3) Prince of Denmark - (In The End) The Ghost Ran Out Of Memory

Artiesten in dit artikel
Tags