Interview: Moodprint

Interview: Moodprint

Vorige maand releasete producer Moodprint zijn nieuwe Oasi EP en ook het Leuvense Tangram Records waarbij hij aangesloten is, had iets te vieren. Het label bestaat dit najaar namelijk vijf jaar. Wij zaten samen met de artiest om over zijn EP, zijn fascinatie voor andere kunstdisciplines en zijn relatie met Tangram te praten. 

FUZZ - Hoe ben je voor het eerst met muziek in aanraking gekomen?

MP - Van jongs af aan heb ik eigenlijk muziekles gevolgd aan het conservatorium in Leuven, gitaarles 8-9 jaar en pas later ben ik wat meer in die elektronische muziek terechtgekomen. Eerst was dat o.a. dubstep en later is dat wat meer naar hiphop en beats gegroeid. Nu is dat van alles. Dus ja, van jongs af aan.

FUZZ - Wat zou Moodprint doen als hij geen muzikant was?

MP - Dat is moeilijk, omdat ik nu al met veel andere dingen bezig ben rond muziek.

FUZZ - Zoals?

MP - Ik organiseer jaarlijks een expo ‘Moodprint invites’, doe hier en daar een interview en organiseer ook af en toe feestjes, wat dan wel weer muziek-gerelateerd is. Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd dus het komt er overal wel in terug, die promo en dergelijke. Maar iets anders, ik zou het eigenlijk niet goed weten... Als ik een halve meter groter was, zou ik wel basketballer willen zijn?

FUZZ - Die jaarlijkse expo ‘Moodprint invites’ draait rond artiesten uit verschillende disciplines bijeen te brengen. Hoe belangrijk is het voor jou om al die kunstsectoren te vermengen?

MP - In het begin was dat vrij onbewust, mede door wat er in Tangram (Records) gebeurde, maar die insteek is wel echt op mij gegroeid. Nu vind ik dat superbelangrijk omdat het visuele luik ongeveer evenwaardig is geworden aan onze muzikale output. Het inspireert mijzelf ook gewoon om met fotografen, grafische designers en kunstenaars, zoals Dzia, samen te werken. Die expo’s slaan zeker wel een brug tussen die disciplines. In de toekomst wil ik zeker nog een aantal audiovisuele projecten doen.

Hieronder een goed voorbeeld van Moodprints fascinatie met het visuele: bij zijn nieuwe EP werden tien silk-screened prints van de artwork gemaakt, verkrijgbaar via Bandcamp

FUZZ - Is er één artiest uit een andere discipline die je consistent linkt met Moodprint?

MP - Ja, met Dzia heb ik veel samengewerkt en ik vind zijn stijl nog altijd super. Hij heeft onder andere mijn logo gemaakt. Qua artwork voor mijn B-sides (radioshow van Moodprint) probeer ik dat wel altijd af te wisselen omdat ik ook niet van iemand wil verwachten dat die zich volledig toewijdt aan mijn project. Iedereen moet doen waar hij of zij zin in heeft en als ik hen kan inspireren met mijn muziek of omgekeerd zie ik dit alleen maar als iets positief.

FUZZ - Jouw nieuwe EP Oasi kwam onlangs uit waarbij je inspiratie putte uit Italiaanse soundtracks uit de 70’s. Hoe komt een beat-producer zoals jou bij iets niche als dat?

MP - Een jaar of twee geleden, rond mijn voorlaatste release, heb ik mij wat meer toegewijd aan het selecten en ben ik wat meer naar muziek beginnen graven en luisteren. Dan ben ik een jaar echt into die typische Italiaanse filmmuziek geraakt, zoals Piero Umiliani, Piero Piccioni en Stefano Torossi. Uiteindelijk ben ik terug beginnen produceren en wou ik hier echt graag iets mee doen. Ik vond het ook wel eens cool om een bepaald concept in mijn muziek te hebben, dat was toch iets wat ik wou nastreven. Wat naar mijn kunnen wel goed is gelukt denk ik (lacht).

FUZZ - Is er een nummer op Oasi waar je het meest trots op bent?

MP - Het is voor het eerst dat ik met vrij veel mensen aan een project heb samengewerkt. Koen van Up High Collective heeft de mixing gedaan, maar ik heb ook met Sokoto, die een totaal andere aanpak heeft als mij, een track gemaakt. Veel opnames gedaan met veel verschillende mensen. Dat was vooral voor mij de leerschool van dit project. Maar één specifiek nummer.. Voor het eerst heb ik zelf bas gespeeld op Caterina en daar ben ik wel tevreden over.

FUZZ - Tangram Records viert dit najaar hun vijfde verjaardag. Wat heeft dit label voor jouw carrière betekend?

MP - Die impact is vooral de laatste jaren meer en meer duidelijk geworden. Het is één grote leerschool voor iedereen op alle vlakken, we komen wel van ver, vooral ik denk ik. Het feit dat ik mijn vorige EP kon uitwerken zoals ik het heb gedaan is ook dankzij Tangram en de hele omgeving daarrond. Alles kan, dat is ook belangrijk en dat je daar dan toch een bepaalde professionaliteit in meekrijgt valt ook niet te onderschatten.

FUZZ - De afgelopen weken is Tangram Records op een tour in enkele West-Europese hoofdsteden (Parijs, Amsterdam, London, Berlijn) gegaan en jij was ook mee, hoe was die ervaring?

MP - Het is zeer goed geweest eigenlijk, we hebben interessante gigs gedaan, ik heb nog veel platen kunnen kopen (lacht). Voor mij was het ook de eerste keer dat ik op zo’n korte termijn zoveel moest spelen in het buitenland. Het is vooral cool om wat like-minded mensen te ontmoeten die je normaal niet zou zien in Leuven. Zeker De Melkweg in Amsterdam was wel iets dat ik nu van mijn lijst kan schrappen.

FUZZ - Wat zijn nog projecten voor de toekomst?

MP - Ik denk dat ik eerder moet minderen met zoveel projecten rond te krijgen de laatste tijd.. Maar ik ga wel met mijn B-Sides een maandelijkse show starten op het nieuwe radiostation van The Word Magazine, verder zou ik graag nog verder werken aan een aantal projecten productiegewijs, Moodprint Invites nog wat verder uitwerken en waarschijnlijk wat gigs hier en daar, gewoon vrienden en mensen die ik leer kennen, samenbrengen en mooie dingen tot stand brengen.

FUZZ - Om het af te sluiten: enige artiesten, muzikaal of uit andere disciplines, die je onze lezers aan kan raden?

MP - Goh, brede vraag.. Wie ik interessant vind om te volgen, is het 22a Music label die nu ook een jazzgroep hebben, Ruby Rushton genaamd. Dat vind ik heel interessant omdat het merendeel ook beats maken, maar dan zelf ook spelen. Wat Kutmah doet volg ik zeker ook altijd, zeker ook Jon Bap checken, wat hij momenteel doet, hoort bij de meest vernieuwende muziek die ik de laatste 2 jaar ofzo heb gehoord. In een andere discipline dan: ik werk momenteel af en toe samen met fotografe Myrthe Vinck, ik hoop dat zij ook door het groter publiek wordt ontdekt.

FUZZ - Merci voor het interview!