Interview: Mr. Jones

Interview: Mr. Jones

Poulain van Dave Clarke of zijn rechterhand? Het is maar hoe je het bekijkt. Hij is alleszins een dijk van een producer. En dat bewijst hij met zijn nieuwe album Sounds For The Mute dat op 15 juni uitkomt op het Rotterdamse label The Public Stand. Wij waren benieuwd naar zijn verhaal en stelden hem aan enkele prangende vragen. 

FUZZ - Hoe ben je begonnen? Waar heb je de microbe te pakken gekregen?

Jonas: In mijn tienerjaren werd elektronische muziek groot in Nederland, de tijd van Speedy J en consorten. Houseparty's noemden ze dat toen, maar eigenlijk was het acid. Ik was vaak te vinden in de buurt van mijn oudere neven met wie ik naar die houseparty's ging. Toen werd ik pas echt door elektronische muziek begeesterd. Wie er draaide dat wist ik niet, ik ging gewoon voor de muziek. 

Daarna begon ik geld te sparen met bijbaantjes om zo mijn eerste platen te kopen. YouTube was er in die tijd nog niet, je moest alles zelf uitzoeken en dat heb ik ook gedaan. Vervolgens ben ik zelf aan de slag gegaan met Logic en heb het op mijn eigen manier leren gebruiken en daardoor ben ik ook een eigen sound gaan creëren.

The Forgotten XL: Mr. Jones

FUZZ – Hoe is de bal dan voor jou aan het rollen gegaan?

J: Dat is eigenlijk een grappig verhaal. Toen ik wist: dit is mijn geluid, gooide ik al mijn tracks op het internet en stuurde ik promo’s naar verschillende dj’s. De nummers werden al gauw opgepikt door bijvoorbeeld Dave Clarke en mijn eerste nummer werd al vlug op nationale radio gedraaid. Vanaf toen ging het allemaal heel snel.

FUZZ – Is zo jouw samenwerking met Dave Clarke, onder de naam Unsubscribe, ook begonnen?

J: Dave Clarke draaide mijn platen al een jaar lang elk weekend in zijn radioshows. Na een paar maanden besloten we eens af te spreken, maar over samenwerken hebben we het toen niet gehad. Een paar weken later stuurde hij me een berichtje via Twitter met de vraag om samen een project op te starten, Unsubscribe dus.

 
 

FUZZ – Een paar jaar geleden bracht je niets meer uit. Wat was daar de reden voor?

J: Op een gegeven ogenblik kwam er heel veel uit. Maar op een bepaald moment ging ik ineens heel serieus met Dave Clarke samenwerken en kwam ik niet meer toe aan mijn eigen producties. Maar je moet in clubs blijven draaien om top of mind te blijven bij het publiek. Ook Dave gaf me het advies om me terug meer op Mr. Jones te concentreren.

FUZZ – Binnenkort komt je nieuwe album Sounds For The Mute uit. Hoe is dat tot stand gekomen?

J: Mijn album is echt wie ik ben, wie Mr. Jones is. Heel veel mensen dachten dat Mr. Jones een pseudoniem van Dave Clarke was. Hij had toen ook al vijf jaar niet meer in de studio gezeten voor eigen producties. Met dit album wil ik laten horen wie ik echt ben. Er zit veel meer diepgang in, het is niet alleen beuken, maar een mengelmoes van verschillende genres.

FUZZ- Heb je hulp gehad van Dave voor je album? 

J: Niet echt. Mijn kennis is wel groter geworden door met hem te werken. Hij is een wandelende encyclopedie van alles wat analoog is en ik van alles wat digitaal is, een perfecte combo dus. Toen ging er echt een nieuwe wereld voor me open. Je leert echt hoe hardware werkt en komt zo op een heel ander niveau van producen terecht.

Eigenlijk heb je twee soorten producers. Producers die van scratch beginnen, zoals ik, en producers die met loops werken. Ik heb jarenlang zoveel geluiden gemaakt dat ik bijna geen hardware meer in huis heb. Ik heb een bibliotheek vol geluiden waar ik jaren mee verder kan.

Foto: Michel Mees

FUZZ – Heb je al reacties gehad op jouw album Sounds For The Mute?

J: Ja, ik heb al wat sneak previews gestuurd naar enkele dichte vrienden. Ook Dave heeft het album ondertussen gehoord en feliciteerde me. Maar waar ik het meest blij om was, was de feedback van MixMag. Ze noemden het ‘een killer album’. En dat is waar je echt van droomt als je een album maakt. Hier doen we het voor, het hele team. We hebben voor dit album wel met alles uitgepakt. Het is ook het eerste vinylalbum voor het label, dus daar komt sowieso al veel stress bij kijken. 

FUZZ – Welke track zou je opgooien om de hele zaal te doen dansen?

J: Wellicht één van mijn nieuwe tracks om te kijken hoe het klikt (haha). Nu ik weet niet of ik het al mag zeggen, maar ik ben ondertussen aan mijn tweede album bezig en het is muzikaal zo goed als af. Al zou ik er nog graag één nieuw nummer aan toevoegen. Dus zou ik nu deze plaat keihard opzetten en er zelf naar luisteren.

Mayhem Presents: Mr. Jones @ Petrol Club 27/12/14

FUZZ – Nog eentje, waar moeten de Belgen naartoe om te feesten in Amsterdam nu Trouw er niet meer is?

J: Melkweg is altijd goed. De mensen zijn er aardig, de sfeer altijd relaxed. Ik ben altijd fan van Melkweg geweest. Maar in België vind ik Fuse en Petrol fantastisch om te draaien.

FUZZ - Bedankt voor het interview!

Wil je Mr. Jones zelf aan het werk zien? Op 9 mei komt hij zijn kunsten tonen tijdens Durbuy Beats Factory