Interview: Natural Highs Festival

Interview: Natural Highs Festival

Natural Highs Festival vindt dit jaar plaats op 6 en 7 september en blaast acht kaarsjes uit. We hadden het met de organisatie van dit Duffelse festival over het prille begin en hun wilde toekomstdromen. 

Fuzz: Hoe komen jullie bij de naam Natural Highs Festival?

Natural Highs Festival: We organiseren het festival in een prachtige, natuurlijke omgeving, vandaar de "Natural". Dit maakt dat we gaan voor een zo ecologisch en duurzaam mogelijke organisatie. Daarnaast heerst er een ongedwongen sfeer waar iedereen kan zijn wie hij wil, iedereen zit in zijn eigen natural flow. “Highs” zijn de hoogtepunten, emoties en sensaties die de totaalbeleving met zich meebrengt. We willen op ons festival alle zintuigen prikkelen om zo een topervaring te creëren.

Fuzz: Natural Highs Festival bestaat ondertussen al acht jaar. Op die acht jaar zijn jullie uitgegroeid van fuif tot een kwalitatief festival dat zich focust op elektronische muziek. Kan je ons wat meer uitleg geven over de evolutie?

NH: Van een kleinschalig event is het concept inmiddels uitgegroeid tot een middelgroot tweedaags festival met verschillende podia. Drie jaar geleden hebben we beslist om het concept naar een hoger niveau te tillen door een vernieuwende line-up en door het het totaalconcept verder uit te werken. Tegenwoordig zijn er zoveel festivals waar het karakter ver te zoeken is. Hier spelen wij op in door elk jaar opnieuw unieke elementen toe te voegen en onze bezoeker keer op keer te verrassen.

Fuzz: Focusten jullie zich in de beginjaren ook op elektronische muziek?

NH: Elektronische muziek is waar het hart ligt, dus ja! We zijn consitent en focussen ons enkel op house, techno, disco en zijn subgenres.

Fuzz: Jullie werken samen met Ketaloco, FloorFiller en Kozzmozz. Waarom nemen jullie de keuze om samen te werken met externe stage hosts?

NH: We proberen elke stage een uniek karakter te geven en te laten matchen met een bepaald muziekgenre. Elke host heeft zijn eigen specifieke stijl en doelpubliek met trouwe aanhang. Zo kunnen we ons makkelijk profileren en duidelijk maken wat onze bezoekers mogen verwachten. 

Fuzz: Hoe zien jullie de evolutie van House en Techno in België de komende jaren?

NH: Techno is de laatste jaren zwaar in opmars bij het grote publiek. Op dit moment beleven we een serieus hoogtepunt door het enorm grote techno-talent in ons kleine landje. Dit zal ooit een kantelpunt kennen lijkt ons, maar techno zal overleven en opstaan met een fris jasje aan. House en techno kennen meer subgenres dan ooit tevoren. Het aanbod in stijlstromen zal nog toenemen door media als Spotify, Apple music,…We komen steeds meer in contact met minder bekende, maar zeer kwaliteitsvolle muziek, waardoor niche makkelijker zal evolueren naar (alternatieve) mainstream.

Fuzz: Jullie gaan heel erg ecologisch te werk. Dit jaar maken jullie zelfs gebruik van een windmolen om al het licht te coveren. Kunnen jullie hier iets meer uitleg over geven?

NH: Natural Highs Festival wil een voortrekker zijn op vlak van duurzaamheid en hernieuwbare energie. Zo kreeg het festival vorig jaar een score van 80% van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Dit jaar willen we nog beter doen. We hebben onder andere energiebesparende LED-verlichting voorzien en een proefproject opgezet met een windmolen. Door deze maatregelen toe te passen zetten we een eerste stap naar een festival dat volledig op groene stroom draait.

Fuzz: Welke artiesten zouden jullie echt eens willen booken?

NH: Elk jaar willen we ons publiek blijven verrassen met een leuke mix van oud en nieuw opkomend talent. Op onze verlanglijstje staan Dimmish, Cinthie, Daphni, Robag Whrume, Acid Pauli, Satori en Carista. Maar ook vaste waarden als Joris Voorn, Dave Clarke en Tale of Us  staan op ons lijstje. Elke artiest met een innoverende sound kan een plekje op onze line-up veroveren.

Fuzz: Hoe zien jullie het festival groeien de komende vijf jaar?

NH: We kiezen er bewust voor het festival niet te snel te laten groeien zodat we ons karaktervolle identiteit kunnen behouden. De sfeer moet intiem en persoonlijk blijven, een echte must waar velen de mist in gaan. Binnen vijf jaar zou het ons moeten lukken om 3000 man per dag aan te trekken. Kortom: streven naar een uitverkocht event, zonder af te wijken van ons vertrouwd concept, de droom van elke organisator.

Natural Highs vindt plaats op 6 en 7 september in Kasteel Ter Elst in Duffel. Alle informatie, de volledige line-up en tickets vind je op de website van het festival