Interview: Oaktree

Interview: Oaktree

De jonge Antwerpenaar Oaktree mag zich ondertussen wel bij de meest unieke producers van ons land rekenen. Maar weinigen slagen erin om op dat niveau de constante kwaliteit te leveren die Adriaan de Roover de laatste jaren op ons losliet. Na zijn debuut-EP Chapters (2014) en opvolger Amalgamation - in samenwerking met avondlicht - is het nu tijd voor zijn tweede eigen EP, Dust getiteld, die vanaf deze week bij de betere analoge en digitale muziekwinkels te krijgen is. 

FUZZ - Hey Adriaan, hoe gaat het? 

Adriaan De Roover: Goed, ik ben blij dat ik eindelijk deze release aan iedereen kan voorstellen!

FUZZ - Had je het gevoel dat het lang geduurd heeft? 

ADR: Ik ben hier wel even aan bezig geweest, ik heb er mijn tijd voor genomen. Dit is eigenlijk de neerslag van een klein jaar werk. Ik ben vorig jaar in januari naar de Ardennen getrokken, waar ik in isolement mezelf heb opgelegd om enkele ideeën uit te werken. Dat is echt een ongelofelijke ervaring geweest voor mij, waarbij ik mezelf volledig heb afgesloten van alle invloeden van buitenaf, en gewoon kon werken aan muziek. 

FUZZ - Dus daar is de basis gelegd voor de EP, heb je er ook achteraf nog veel werk aan gehad? 

ADR: Na die dikke week in de Ardennen waren de ideeën en nummers allemaal min of meer af, maar klonk het nog heel rudimentair. Om het helemaal te laten klinken zoals ik wou, ben ik er nog maandenlang superintens mee bezig geweest. Daarna heb ik ook verschillende dingen opnieuw opgenomen in de AB, waar ik artist in residence was. Daar heb ik echt veel geleerd over hoe ik naar muziek luister en nieuwe muziek ontdekt die mijn oren heeft geopend.

In de zomer ben ik naar de Red Bull Studios in Amsterdam getrokken om daar samen te werken met Pieter Nooten, met Encounter als resultaat. Het was voor mij heel erg tof om met iemand samen te werken die dubbel zo oud was en een totaal andere muzikale achtergrond had. Het nummer dat we daar maakten liet ook een andere kant zien van mijzelf, en paste mooi binnen het verhaal van de EP. 

FUZZ - En dus hebben we het hier eigenlijk ook over je grootste release tot nu toe!

ADR: De plaat duurt een dik half uur, dat is inderdaad langer dan mijn vorige EP's. Ik voelde nog niet de behoefte om een debuutalbum te maken, daarvoor wil ik nog verder op zoek naar mijn eigen stem. Als ik een echt album maak, dan wil ik dat het van begin tot einde klopt, het moet allesomvattend zijn. Ik had niet het gevoel dat ik daar nu al klaar voor was. 

FUZZ - Wat was het idee achter deze EP? 

ADR - Ik had geen concreet beeld van wat ik wou vertellen, het is meer een zoektocht naar wat ik mooi vind. Ik probeer wereldjes te maken en er een verhaal in te vertellen, maar het is heel abstract. Ik wil dat je echt het gevoel hebt dat je verdwaalt in de muziek en gaandeweg iets moois tegenkomt. 

FUZZ - Waar luister jij zelf naar de laatste tijd?

ADR: Ik ben veel tragere dingen aan het luisteren. William BasinskiFennesz, de laatste plaat van Lee BannonDaniel LanoisBrian EnoNick Cave,... Heel weinig clubmuziek, terwijl mijn muziek daar toch wel ergens vandaan komt. Die kant volg ik nu niet meer zo.

Ik heb met Matthias (Avondlicht, red.) vorig jaar een EP uitgebracht op het Nederlandse label Fog Mountain, en die was wel heel dansbaar. Maar als ik op mijn eentje thuis zit heb ik niet echt zin om zo’n dingen te maken. Ik ben mij niet zo bewust geweest van die verandering.

De evolutie was ook te merken tijdens het maken van deze EP: eerst zaten er meer drums in, maar uiteindelijk ben ik de muziek gaan strippen tot de essentie van wat ik mooi vond. Drums en ritme sneuvelden dan eerst. Ik vind het mooier en ook krachtiger om dingen leeg te laten, en dat hoor je denk ik. 

Ik ben echt gegaan tot op de kern van wat ik nu zelf boeiend vind en heb daar aan vastgehouden. Die plaat waar mensen om 3u ’s nachts in een club op kunnen losgaan komt er ooit nog wel.

FUZZ - Tegenwoordig is er in de clubs ook wel plaats voor iets bredere muziek…

ADR: Dat is waar. Het is indrukwekkend om te zien waar DJ’s zoals Synkro of Nicolas Jaar mee wegkomen op een dansvloer. Het is mogelijk dus, je moet niet per se een hele set lang keihard kunnen dansen. Wie weet staat deze EP vol goeie openingnummers voor hardtechno-dj’s!

FUZZOp je vorige EP stonden een paar stukjes vocal, hier zijn die verdwenen. Was dat een bewuste keuze? 

ADR: Met nummers waar zang voorop staat verleg je de focus vaak helemaal, en dat was niet wat ik met deze EP wou doen. Ik vond het met deze plaat heel fijn om diep in de details, texturen, landschapjes,... te duiken. Ik was meer gefocust op de klank, niet op de strafste song met het mooiste refrein. Ik heb zeker zin om muziek te maken met vocalisten, en me wel terug op het 'songwriten' te focussen, met strofes, refrein, ... alles er op en er aan, maar dat was dus niet voor deze plaat.

FUZZIn 2015 stond je op erg veel verschillende podia in zowat heel het land en ook in Nederland, je bracht verschillende EP’s uit, je ging samenwerkingen aan,… wat was voor jou op muzikaal vlak het mooiste moment? 

ADR: Ik heb het hardste genoten van de 10 dagen die ik alleen heb doorgebracht in de Ardennen en die studiodagen in Amsterdam. Puur kunnen focussen op de muziek, dat vond ik het allerleukste. 

Wat optredens betreft: in 2015 heb ik vooral met avondlicht gespeeld en dat was ontzettend plezant. We kennen elkaar al zo lang, het was heel los op het podium. We voelden ons heel vrij om te jammen en te experimenteren. De release shows die we deden in februari waren allemaal heel speciaal. Artefact in Leuven, de voorprogramma's voor EskmoPorticoSquarepusher,...

Booty Rave Festival in Kasterlee was ook een hoogtepunt (Waar je 20€ betaalt voor ingang, inclusief Cara Pils à volonté, red.). Wetende dat iedereen daar gratis bier drinkt zou je een destructief sfeertje verwachten maar mensen waren dronken genoeg om te dansen op onze rare muziek, en niet te dronken om weg te lopen. Supertof festival. Veel leuke momenten dus, en ik vergeet er dan zeker en vast nog een hoop.

Ik ben benieuwd naar de komende maanden. Ik heb erg veel zin om terug veel te spelen met de liveband. De bezetting van de groep is wat veranderd en er zijn weer een hoop nieuwe uitdagingen op het podium. Het is weer een stuk uitdagender, je blijft gewoon de lat hoger leggen, en dat motiveert. Spannend! 

FUZZ - Al het beste vanwege Fuzz! 

Als je Oaktree in levende lijve aan het werk wilt zien met liveband kan je de komende maanden op verschillende plaatsen terecht: 

20.02.16 – NACHTWACHT, MALLE

10.03.16 - ANCIENNE BELGIQUE, BRUSSEL

19.03.16 - DE STUDIO, ANTWERPEN

23.04.16 - IK ZIE U GRAAG, BREDA (NL)

Benieuwd geworden naar Dust? Beluister hieronder de volledige EP! 

Artiesten in dit artikel