Interview: Pierre & GoldFFinch over Fuse Music

Interview: Pierre & GoldFFinch over Fuse Music

Wat heeft Fuse nog te bewijzen? De Brusselse club houdt een torenhoge reputatie weekend na weekend moeiteloos staande met oerdegelijke line-ups en tonnen ervaring. Nu duikt de club ook in de platenbakken, met het zopas opgestartte Fuse Music. We spraken af met Pierre en GoldFFinch, de Brusselse branie achter het label, en onderwierpen hen aan een dubbelinterview.

FUZZ – Er werden ondertussen twee releases uitgebracht, de derde komt eraan. Tevreden over de start van Fuse Music?

Pierre: We kregen mooie feedback over die eerste twee releases en het loopt allemaal goed, dus we zijn zeker tevreden. Ook scoorden we artikels op media als Resident Advisor, dat helpt om de club in het buitenland op de kaart te zetten.

FUZZ – Is dat de bedoeling van dit alles?

Pierre: Dat is toch de reden waarom we het label starten. In de toekomst mikken we op labelnights met artiesten die we aan ons kunnen binden. We zijn nu op zoek naar mooie plekken.

FUZZ – Ligt er dan al een heuse planning klaar? Werk je met een shortlist?

Pierre: We starten bewust met een klein aantal artiesten: Psyk, GoldFFinch en Henning Baer. Op die manier willen we vier à vijf releases uitbrengen, en daarna zien we wel weer. We willen echt met een select groepje mensen die verwant zijn met de club iets uitbouwen, als een soort familie. Het idee is om eerder terugkerende artiesten te hebben dan elke keer een nieuw gezicht.

Yoan Janssens (GoldFFinch): Als artiest zijn we heel dankbaar om in zo’n positie te zitten. Je kan iets op lange termijn bouwen.

Pierre: We kennen elkaar inderdaad goed, dus we kunnen gaan overleggen welke richting we uit willen. En dan bedoel ik echt samenzitten, niet via wat mails over en weer.

FUZZ – Kijk je dan op naar voorbeelden van andere labels of clubs die een familieband wisten te smeden?

Pierre: Giegling, ze zijn met veel maar kennen elkaar heel goed.

Yoann (GoldFFinch): Er zijn ook zoveel producers, dan wil je op de duur gaan samenklitten.

FUZZ – Wil je op die manier de Fuse-sound – als die er dan al is – meer in de verf zetten?

Pierre: Goh.. Wat je hoort op het label, kan je ook verwachten in de club. En hetgeen je hoort op het label, wordt bepaald door de artiesten die we kiezen. Dat is dan een zekere sound, gok ik. Techno, maar in de meest brede zin.

FUZZ – Hoe groot is je rol als programmator en labelbaas dan? Zal de sound in theorie wijzigen indien iemand anders die artistieke keuzes maakt?

Pierre: Wellicht, al zal er altijd wel een soort van continuïteit aanwezig zijn. Momenteel kijken we nog niet te ver in de toekomst wat betreft de releaseplanning.

Yoann (GoldFFinch): Er ligt geen heus businessplan. We kunnen niets zeggen wat er over een jaar of twee zal gebeuren omdat we het simpelweg release per release bekijken. We willen het vooral plezant houden.

FUZZ – Hoe belangrijk is artwork bij de opstart van Fuse Music? Het heeft een kenmerkende stijl.

Pierre: Die visuele identiteit is inderdaad belangrijk. Psyk heeft z’n eigen hoes ontworpen, voor GoldFFinch heeft Morgane van Fuse een foto gemaakt. Ook hier moet het opnieuw gelinkt worden aan de club hé. Dat is iets waar we nog naartoe willen werken.

Yoann (GoldFFinch): Het is echt mooi. Het ziet er sober uit, het ziet er techno uit. Geen blingbling, echt knap gedaan.

FUZZ – Waarom startte Fuse niet eerder met een label? Het lijkt gek om er een te starten dezer dagen.

Pierre: We hadden het idee al enkele jaren. Er waren ook al compilaties in het verleden. De globale verkoopcijfers voor vinyl zitten trouwens in stijgende lijn, maar het is niet ons doel om geld te verdienen. Het is een klein label, we willen fijne dingen doen.

FUZZ – Net als Fuse Music mikken jullie met GoldFFinch ook eerder op het buitenland. Steekt het nooit dat je sant in eigen land bent?

Yoann (GoldFFinch): Goed punt. In onze carrière is het pas één van de eerste keren dat we hier support krijgen. En daarmee bedoelen we echte support als in vertrouwen en releasecontracten. We zijn nu al jaren bezig dus dit voelt echt supercool. Dat het dan nog eens de bekendste club is, is supercool.

Het is de eerste maal dat we echt aan tafel kunnen gaan zitten met een labelmanager en samen met ‘m discussiëren over wat we willen. Anders zijn het slechts mailtjes, formeel als wat. We zijn betrokken sinds dag #1 bij het label. Echt blij daarover.

FUZZ – Het moet je van het hart dat het de voorbije jaren niet altijd even plezant was.

Yoann (GoldFFinch): Neen, we voelden ons bij momenten eenzaam. Het is nu voor een eerste keer dat we een familie rondom ons hebben. Deze release voelt ook anders aan omdat er een heus verhaal aan vasthangt. Het is m’n favoriet van alle releases die we al maakten, je mag dan nog zo’n CV hebben met al die labels waarop we al zaten.

Gilles Renneson (GoldFFinch): We maakten nu echt wat we wilden maken, in samenspraak met Pierre. Voordien maakten we ook wel nummers, maar probeerden we telkens aan de verwachtingen of een bepaalde sound van een label dat ons vroeg te voldoen.

Yoann (GoldFFinch): We hadden inderdaad releases op grotere labels, die zeker hielpen wat betreft onze naamsbekendheid. Maar we vonden het plezanter aan deze release te werken omdat we er van bij de start betrokken werden.

We voelden ons bij momenten eenzaam. Het is voor de eerste keer dat we support krijgen uit eigen land.
- Yoann Janssens (GoldFFinch)

FUZZ – Was dit de reden, Pierre, dat je hen vroeg op Fuse Music? Om sneller de brug naar het buitenland te kunnen slaan?

Pierre: Ze waren hoe dan ook de eersten aan wie ik een release vroeg voor op het label. Ik wil sowieso meer Belgen betrekken. Er zijn al een paar ideeën, maar nog niets concreet.

Yoann (GoldFFinch): Dus, Belgische producers, stuur jullie demo’s naar demos@fusemusic.com (lacht).

Pierre: Nee, nee, nee! (lacht)

Yoann (GoldFFinch): Maar we moeten heus niet denken dat techno iets westers of Europees is hoor. We speelden onlangs zeven sets in Azië, waaronder een club die nog geen jaar open was, maar de dansvloer zat volgepakt. Ze kennen daar ook Giegling en Hessle Audio. Er is zoiets als het internet dat daarbij helpt (lacht).

FUZZ – Het gekke is dat jullie heel veel nummers schrijven, maar ze ook effectief kunnen releasen. Geen harde schijven vol ideeën bij GoldFFinch?

Yoann (GoldFFinch): Ik denk dat we heel goed zijn in een nummer afwerken. We doen dat pas wanneer we er echt in geloven na heel wat testen in de club. We zijn veel efficiënter dan aan het begin van onze carrière. Nu hebben we elk onze eigen studio en pingpongen we snippets naar elkaar. Eén studio werkt niet bij ons. Er is slechts één muis, weet je.

FUZZ – Levert dat geen extra discussies op?

Gilles (GoldFFinch): Nee hoor!

Yoann (GoldFFinch): Wel dus (lacht). Maar we kennen elkaar al sinds… forever en kunnen dus met elkaars ego om. We praten heel wat.

Gilles (GoldFFinch): We weten wat we willen. Ik weet wat hij goed vindt, hij wat ik dan weer leuk acht. Het verloopt natuurlijk, we zijn als een oud koppel (lacht).

FUZZ – Worden er dan enkel tracks onder consensus uitgebracht? Niet dat de ene van Gilles of Yoann is?

Yoann (GoldFFinch): Op eentje na is het immer met consensus natuurlijk. Gilles is de sound engineer, hij mixt alles. Voor de rest doen we alles samen. We kunnen het werk verdelen. We hebben nog nooit een nummer uitgebracht dat de ander niet leuk vond.

FUZZ – Denk je bij het maken van deze release voor Fuse Music dan ook aan hoe ie zal klinken specifiek in de Brusselse club?

Yoann (GoldFFinch): Eigenlijk wel. We werden gevraagd om te praten over het idee dat Fuse met een label zou starten. Het ging dus niet alsof Pierre ons belde om een EP te releasen, hij belde ons om een label op te richten. Er gingen verschillende maanden over eer we het effectief deden. Er waren zelfs enkele demo’s klaar, maar die wilden we niet uitbrengen op Fuse Music.

Pierre: Ik weet niet of het bewust was, maar op hun EP staan nummers die op verschillende momenten passen. Zowel tijdens het opwarmen als voor wanneer het hard moet gaan tot je kan afsluiten. Knap gedaan.

FUZZ – Alle vocals op jullie nieuwe EP zijn quotes uit de film Mr. Nobody van Jacco Van Dormael. Besef je dat bij het bekijken van de film of moet je daar echt naar op zoek wanneer je een EP bijna af hebt?

Yoann (GoldFFinch): Het is een Belgische film die ik graag bekijk. Het was echt wanneer ik ‘m bekeek dat ik de stemmen goed klinken vond, nog voor we aan de EP werkten. Er zit ook weinig achtergrondgeluid op dus die kan je perfect samplen dan.

FUZZ – Ooit al gedacht aan een liveset? Denk je dat je op die manier een nieuw deel publiek kan winnen?

Yoann (GoldFFinch): Wow, zo heb ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht. We moeten beide alleen zijn om dingen te creëren en dus hebben we nog nooit aan een liveset gedacht. We spelen liever plaatjes van anderen dan er met een set-up vol synthesizers te staan. We zijn geen muzikanten. Om te antwoorden op je vraag; wellicht levert het wat meer fans op, maar ik heb zin om techno-dj te zijn, niet om live ambient te brengen.

FUZZ – Pierre, heb je zelf nooit de aandrang gevoeld om naam te maken als producer?

Pierre: Goh, ik heb wel al enkele nummers in elkaar geflanst hoor. Maar ik hou het vooral als hobby. Ik stuur geen demo’s uit (lacht). Wie zoekt, kan wel enkele zaken vinden. Maar de muziek die ik thuis maak is niet dezelfde als degene die ik speel als dj, dat valt moeilijk te rijmen.

FUZZ - Platen releasen met Fuse Music dan maar. Bedankt voor het gesprek!

Artiesten in dit artikel