Interview: Plata Morgana Records

Interview: Plata Morgana Records

Enkele weken geleden spraken we af in het zonnige Maastricht met een man met een missie, Ben Gillissen. Hij vertelde ons over zijn ingeving om een platenzaak te openen, de underground scene in het exotische zuiden en collectieven waardoor hij geïnspireerd raakt.

FUZZ - Hoe ben je op het idee gekomen om een record shop te openen in hartje Maastricht?

Ben Gilissen - Het idee om een record shop te openen was er al langer. We waren met een groep mensen begonnen die dit een gemis vonden in het Zuiden. Na 7 jaar ben ik gestopt met mijn baan en heb ik besloten om iets te gaan doen wat ik echt leuk vond, misschien cliché, maar mijn droom achterna. Ik heb voor Maastricht gekozen omdat deze stad me aantrekt en er op cultureel gebied nog veel te halen valt.

FUZZ - Ontbrak een record shop ook aan het mooie Maastricht?

B: Ja zeer zeker. Vroeger had je hier nog eentje maar net voor de echte vinyl revival zijn ze gestopt. Toen viel er een gat voor enkele jaren en dat hebben wij op het juiste moment kunnen invullen.

FUZZ - Hoe reageerde je omgeving op dit initiatief?

B: Mijn ouders waren sceptisch maar ook heel erg ondersteunend, zonder hen was dit er niet geweest. Mijn vrienden hebben me van dag één aangemoedigd en heel erg geholpen, ook in tijden waar ik het even minder zag zitten.

Op dit moment merkt iedereen dat er echt iets unieks aan het gebeuren is. Dat Plata Morgana echt een begrip aan het worden is en een community tot stand brengt. Dit is iets waar ik veel voldoening uit haal.

"Ik geloof heel erg in het eclectische en dat is iets wat ik zowel in de winkel als het label wil laten doorschijnen"

FUZZ - Hoe ben je zelf in de scene gerold?

B: Dat is rond 2002 geweest, door een vriend die ik heb leren kennen op de middelbare school. Hij luisterde naar heel erg repetitieve muziek. Ik begreep eerst echt niet wat hij hier goed aan vond, maar op een bepaald moment zie je de verschillende lagen en begin je erdoor gehypnotiseerd te raken.

Zo is de bal aan het rollen gegaan en zijn we samen naar feestjes en festivals beginnen gaan. Hierdoor heb ik weer andere mensen leren kennen en ben ik begonnen met illegale raves te organiseren.

FUZZ - De record shop heette eerst Seventy Eight Records en nu Plata Morgana, wat is de reden voor de naamsverandering?

B: Seventy Eight Records was een knipoog naar het verleden, maar veel mensen begrepen de naam niet en uiteindelijk hadden wij als groep geen affiniteit met deze onpersoonlijke naam.

Plata Morgana was eigenlijk een woordgrap door één van mijn vrienden op een festival, maar uiteindelijk vonden we allemaal dat het beter bij ons paste: losjes en een verwijzing naar het exotische zuiden. We nemen onszelf niet maar de muziek wel serieus. Daarbij sluit de naam ook beter aan bij de fysieke winkel en de selecties die in onze bakken liggen.

FUZZ - Uit hoeveel mensen bestaat het Plata Morgana team?

B: Als eigenaar van de zaak leun ik sterk op een tiental vrijwilligers die elk een andere taak hebben. We hebben de DJ’s, de jongens die zich bezighouden met de events, klusjesmannen en medewerkers voor in de winkel.

FUZZ - Op welke genres binnen de elektronische muziek focussen jullie zich?

B: In de eerste plaats de elektronische genres: disco, house, acid, electro & techno. Uiteindelijk hebben we het beetje bij beetje uitgebreid met hip-hop, indie & afrobeat, waarbij we ons niet alleen op de DJ’s willen richten maar ook op de liefhebber die graag een plaat thuis luistert.

FUZZ - Plata Morgana speelt ook online met een eigen webshop zijn troeven uit. Is dit een bewuste keuze?

B: Ja, om heel eerlijk te zijn was het idee eerst om gewoon een webshop te openen, maar toen kregen we dit pand in onze schoot geworpen en konden we deze kans natuurlijk niet laten liggen. Uiteindelijk is de fysieke store veel belangrijker voor de scene dan de webshop, dus we zijn blij met deze gang van zaken.

FUZZ - Op de soundcloud van Plata Morgana releasen jullie regelmatig mixtapes van artiesten, hoe beslissen jullie wie een tape voor jullie mag maken?

B: We benaderen mensen die wij zelf heel erg tof vinden, bewondering voor hebben en waarvan we vinden dat ze bij Plata Morgana passen. Zo hebben we Roger Gerressen, een grote in de dub-techno en minimal, kunnen strikken voor onze derde tape release. Het doet ons deugd dat artiesten als Roger het belang van de fysieke recordstore inzien en ons op deze manier willen steunen.

FUZZ - Moeten deze mixtapes Vinyl only zijn?

B: Niet persé, ze zijn grotendeels met vinyl gemaakt maar dit is geen vereiste. Ik zweer het digitale ook helemaal niet af, het kan voor een meerwaarde zorgen, maar het mag alleen geen complete vervanging zijn.

FUZZ - Mogen we ons in de nabije toekomst aan een label verwachten?

Ja in de nabije toekomst, dat idee zit momenteel nog even in koelkast maar als we het er dit jaar niet uithalen dan zal dat volgend jaar zeker gebeuren.

FUZZ - Al enig idee wie je op je label zou willen signen?

Ons hoofddoel gaat het pushen van artiesten zijn uit de lokale scene. Ook al zijn er heel wat producers die ik graag op ons label zou willen signen. Dit kan uiteindelijk iedereen met de juiste sound zijn.

Je eigen scene pushen is iets heel speciaal, hiermee willen we mensen in de kijker gaan zetten die het ook verdienen. Plus het is ook een versterking van de platenzaak, kijk maar naar een Rush Hour, Clone en Yoyaku.

FUZZ - Gaan jullie zich op een bepaald genre toespitsen?

B: Als ik de ziel van de winkel zou moeten omschrijven dan doe ik dat minder met een genre maar eerder met een sfeerbeschrijving, namelijk dromerig. Dit kan gaan van tribal, dub techno tot house omdat die genres tegenwoordig enorm in elkaar vervagen. Ik geloof heel erg in het eclectische en dat is iets wat ik zowel in de winkel als het label wil laten doorschijnen.

FUZZ - Wat zijn de doelstellingen van Plata Morgana records?

B: Onze hoofddoelstelling is net zoals zoals bij het label, de lokale scene op de kaart zetten. Dit door met een duidelijk verhaal naar buiten te komen waar goeie muziek achter zit. Kijk naar de labels/collectieven Nous’klaer en Giegling.

FUZZ - Jullie combineren de platenwinkel met een soort van koffiebar, willen jullie hiermee een plek voor de diggers creëren waar ze tot rust kunnen komen?

B: Ja inderdaad, mensen komen hier niet alleen voor in de bakken te graaien maar ook om een kopje koffie te drinken, te studeren en te flexwerken. Zo willen we een fijne sfeer rond Plata Morgana creeëren om ervoor zorgen dat de mensen zich hier thuis voelen.

FUZZ - Elke elektronische muziekliefhebber moet bij een bezoek aan Brussel langs geweest zijn in Crevette Records, willlen jullie deze betrokkenheid ook met Plata Morgana records creëren?

B: Ja absoluut, dit is voor ons natuurlijk wel wat moeilijker omdat Maastricht een stuk kleiner is dan Brussel. Crevette is heel goed bezig, hierdoor kunnen ze ook wat meer gas geven dan ons. Met Plata Morgana gaat het iets meer tijd kosten maar het komt er wel.

FUZZ - Hoe staan de Nederlanders tegenover de Belgische underground scene?

B: Heel veel respect natuurlijk, ik ken mijn geschiedenis en weet hoe belangrijk de Belgische scene is geweest voor de elektronische muziek in Europa. Dit is de laatste jaren wat afgezwakt maar ik heb het gevoel dat het nu weer in de lift zit.

FUZZ - Ik heb het idee dat een trend eerst in Nederland gezet moet worden en erna pas komt overwaaien naar België. Wat is uw mening hier omtrent?

B: Ja, dit is iets wat wij ook ondervinden omdat we in het Zuiden liggen. Maar het is natuurlijk onze taak om daar verandering in te brengen en onze eigen sound hier neer te zetten. Daarbij worden lokale trends steeds belangrijker en wordt er steeds meer uitgegaan van eigen kracht.

FUZZ - Waar haal jij je inspiratie voor Plata Morgana vandaan?

B: Zonder twijfel Clone records! Ik haal veel inspiratie uit de manier waarop zij hun imperium hebben opgebouwd. Hun selectie voor zowel de winkel als het label en hun distributie is altijd on point.

FUZZ - Misschien de moeilijkste vraag van vandaag: wat is uw favoriete release die momenteel in de winkel ligt?

B: De nieuwe LP van Konduku – Kiran, gereleased op Nous’ Klaer, is de perfecte vertaling van onze eigen selectie. Verschillende stijlen komen samen op deze EP, maar alle tracks hebben dezelfde dromerige sfeer. Favoriete nieuwkomer is Flâneur van Caim op Caim Records. Een label om in de gaten te houden.

FUZZ - Bedankt voor het interview Ben, we zien elkaar snel terug voor een namiddagje diggen. 

Dat deze platenzaak voor elke Limburgse digger wat wils heeft, is een feit. Volgens ons de moeite om bij een bezoek aan Maastrischt binnen te springen bij de sympathieke heren van Plata Morgana.

Artiesten in dit artikel