Interview: RAMPAGE

Interview: RAMPAGE

Met al tien jaar op de teller, mag RAMPAGE zich een gevestigde waarde in het festivallandschap beschouwen. Grootste drum and bass- en dubstepfestival ter wereld is een naam die ze al enkele jaren met trots dragen. Hoog tijd om eens kennis te maken met het brein achter de hele operatie.

Fuzz: Allereerst proficiat met jullie tiende editie! Laten we even teruggaan in de tijd. Wat is er het meest veranderd in al die jaren?

Hans (Machiels, oprichter RAMPAGE): Onze eerste editie organiseerden we in een kleinere zaal, pas vanaf 2014 stonden we voor het eerst in het Sportpaleis voor zo'n 13000 mensen. Enkele jaren daarvoor palmden we voor het eerst de Lotto Arena in met ongeveer 6000 ravers. 

In de voorbije tien jaar zijn we van een gemiddeld indoorfestival naar de grootste ter wereld gegaan, niet niks. Er komen festivalgangers van over de hele wereld. In totaal verwelkomen we meer dan 60 nationaliteiten op RAMPAGE

Ik geloof dat we in de voorbije tien jaar ook voor een hernieuwde interesse in dubstep hebben kunnen zorgen. Het genre krijgt heel veel aandacht op RAMPAGE. Onze bezoekers zijn vooral drum and bass-fans, maar pikken door ons festival dan ook de smaak voor dubstep op. 

Fuzz: Deze zomer organiseren jullie voor het eerst een festival, Rampage Outdoor. Hoe zal dat er uitzien?

Hans: We werken met stagehosts, verschillende podia, een camping... Het is leuk om een festival te hebben dat zowel in het begin van de lente als putje zomer plaatsvindt, dat verdeelt het publiek. 

Qua ticketsales zal dit voor ons ook niet voor problemen zorgen, aangezien de indoor-editie al even uitverkocht is. Nu focussen we ons helemaal op Rampage Outdoor

Fuzz: Waar blijft u inspiratie halen?

Hans: Ik organiseer de festivals natuurlijk niet alleen, ik verwacht veel input van het team. Ook buiten de eventwereld ga ik op zoek naar inspiratie. Nieuwe technieken die uitkomen, nieuwe machinerie waarmee we aan de slag kunnen gaan.

Zo hadden we enkele jaren terug een editie van Rampage waar we bewegende machines aan het plafond konden hangen, dit lukte vroeger niet en was toen een geweldige toevoeging.

Fuzz: Wat kunnen we dit jaar van nieuwigheden verwachten?

Hans: Ik hoop dat onze bezoekers met open ogen zullen toekijken. We gaan voor totale zonsverduistering, ze mogen hun oren en ogen niet geloven. 

Ook hopen en verwachten we dat DJ's op RAMPAGE met nieuwe muziek naar buiten komen. Het festival is namelijk een perfecte kans om hun spiksplinternieuwe muziek, remixes en nieuwe herwerkingen van hun eigen nummers op het publiek los te laten. 

Fuzz: Welke festivals bezoekt u zelf graag?

Hans: Ik ben zelf ook DJ (Murdock, red.), dus ik bezoek vooral de festivals waar ik zelf sets speel. Dour, Liquicity en Pukkelpop zijn de plaatsten waar ik het liefst kom.

Fuzz: Als u dan zou moeten kiezen tussen een festival organiseren of een set spelen op een festival, welke van deze twee zou u dan het liefst de rest van uw leven doen?

Hans: In de eerste plaats blijf ik natuurlijk een DJ, maar organiseren vind ik gewoon heel leuk en ik ben er ook goed in, al weet ik niet waarom. Ik zou helemaal niet kunnen kiezen tussen de twee. 

Fuzz: Draait u het liefst in- of outdoor?

Hans: Het is fantastisch om in een kleine club te kunnen draaien. Zo speelde ik vrijdag 8 februari in de XOYO in Londen. Daar hingen mensen over de DJ booth. Je staat daar in direct contact met het publiek en dat is geweldig om mee te maken. 

Maar het hele Sportpaleis zien rechtveren op jouw muziek is ook echt cool en op een leuke buitenlocatie kunnen spelen is ook leuk. Alles heeft zijn voor- en nadelen.

Fuzz: Kan u ons, om af te sluiten, nog enkele DJ's aanraden die we zeker in de gaten moeten houden dit jaar?

Hans: Zeker, een naam die we heel goed in het oog moeten houden is volgens mij D-Nasty, die onlangs een EP dropte op Radar Records.