Interview: Rave Rebels

Interview: Rave Rebels

Op 12 oktober slaan het Brusselse Fuse en het Gentse Kompass de handen in elkaar en organiseren ze samen: Rave Rebels. Een twaalf uur durend feestje in Paleis12. Wij deden een babbel met Nick Ramoudt en Jens Grieten, de twee patrons van dit nieuwe concept. 

Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

Jens Grieten, Kompass: Ik heb in 2013 stage gelopen bij Fuse en een tijdje later heb ik Kompass opgericht. Ik kende Nick van tijdens mijn stage in Brussel en hij is me eigenlijk altijd blijven ondersteunen. Een samenwerking klonk op de duur langs beide kanten dus best wel logisch.

Nick Ramoudt, Fuse: Ja, het is ook eerder een persoonlijke samenwerking en niet zozeer een zakelijke. We zaten altijd al vrij hard on the same page, we gaan sinds 2013 samen op vakantie, spreken regelmatig af om ene te gaan drinken, iets te gaan eten enzoverder. Onze ideeën over parties zijn vaak aanvullend, we stellen elkaar daarom zelden in vraag. Als we een beslissing maken, gaat de ander ervan uit dat dat de juiste is. Zo kan je dan dingen beginnen doen. 

Vanwaar de keuze voor Paleis12?

Nick: We hebben 25yFuse daar ook georganiseerd en dat is heel goed uitgedraaid. We hebben ontdekt dat je in Paleis12 echt zotte dingen kan realiseren en aangezien er verder niet zo heel veel gebeurd met die zaal, kan je er nog je eigen identiteit aan geven. Dat laatste heeft de doorslag gegeven.

Jens: We hebben even overwogen om voor Flanders Expo te kiezen, maar we hebben toch vrij snel beslist om het in Brussel te organiseren, vanwege de eerdere ervaring met de zaal en Brussel ligt ook centraler dan Gent. Ik wil even benadrukken dat de keuze voor Brussel zeker niet ligt aan de eerdere problemen met de stad Gent. We hebben een tijdje terug zeer constructieve gesprekken gehad met de burgemeester en hebben nu een eerder positieve samenwerking.

Nick: Aangezien we al eens een evenement organiseerden in Paleis12 weten we nu waar we ons ongeveer aan moeten verwachten, de meeste verrassingen van de zaal zelf hebben we toen al kunnen ontwarren. Nu kunnen we ons volledig focussen op productie. Veel kunnen en mogen we er nog niet over zeggen, maar het wordt echt zot.

Hoe hebben jullie de line-up samengesteld?

Jens: Wanneer mensen het woord “rave” horen, lijken ze dit altijd te koppelen aan stevige, harde techno. Dit terwijl dat helemaal niet de betekenis is van een rave. In 1989 stond raven nog gewoon voor mensen die samenkomen om plezier te maken en even alle spanning van de zware werkweek los te laten. Het draait meestal wel rond elektronische muziek, maar kan zeer breed gaan in genres. Daarom wilden we ons met Rave Rebels niet vastpinnen op één, maar wel op meerdere stromingen.

Om de line-up even te ontleden: Solomun stond al langer op ons lijstje en Adana Twins vullen hem goed aan. Pan-Pot draaide al vaker in onze clubs, voor Maceo Plex heeft Nick al een tijdje een zwak, het is dan ook een geweldige artiest. Joris Voorn paste in het plaatje. Maxim Lany is zelf van Gent, met hem heb ik een persoonlijke band. Hij heeft de afgelopen jaren ongelooflijk hard gewerkt en Lola Haro, die is ook heel erg aan het opkomen.

Wie is er allemaal welkom?

Nick: Mensen tussen 18 en 88 jaar.

Dus mensen van 89 jaar zijn niet welkom?

Nick: Nee sorry, we moeten ergens de grens trekken.

Jens: Nee, even serieus. De spreiding zal enorm zijn. Mannen en vrouwen, jong en oud, iedereen die zich een avond wil amuseren is welkom op Rave Rebels. Die samenvloeiing maakt het net interessant.

Hoe kunnen we ons voorbereiden op zo’n twaalf uur durende rave?

Nick: Ik stel voor dat je de komende weken al minstens één nacht niet slaapt, en om je training af te werken misschien eens een weekendje doortrekt? Nee kijk, ik denk wel dat de meeste mensen hun limiet kennen. We verwachten het meeste volk tussen 1 en 6. Dat zal dan het volk zijn dat wat minder vaak gaat raven.

Jens: Er is de ganse nacht door voor iedere muziekliefhebber wat wils.

Jullie verkopen ook Backstage passen, wat moeten we daarvan verwachten?

Nick: Aangezien VIP (dure tafels en booths) totaal niet in onze cultuur ligt, zochten we een andere oplossing. We wilden mensen toch wat meer comfort kunnen bieden. Ik ken genoeg mensen die bijvoorbeeld even willen gaan zitten om twee of drie uur ’s nachts. We hebben nu dus een backstage zone gebouwd voor die mensen. Daar kunnen ze even gaan uitrusten.

Jens: Bij 25yFuse bestond er al zoiets als een comfortticket, daar hadden de tickethouders een eigen zone. Nu hebben we er voor gezorgd dat die zone ook effectief backstage gebouwd is. Mensen die willen netwerken op ons evenement (tourmanagers, clubuitbaters…) hebben er op deze manier een kans toe.

Hoe zien jullie de toekomst van Rave Rebels?

Nick: We gaan eerst zien hoe we nu kunnen gaan en daarna zullen we wel zien. Het is wat voorbarig om nu al over uitbreiding of een tour te beginnen spreken.

Jens: We willen sowieso wel meerdere edities organiseren, het is niet iets eenmalig.

Deze eerste editie al meemaken? Tickets en alle info over dit evenement vind je op de officiële pagina van Rave Rebels