Interview: Ravenous

Interview: Ravenous

Dat Antwerpen een broeihaard is voor ontluikend creatief en muzikaal talent, wisten we al langer. Eentje daarvan timmert al drie jaar hard aan zijn weg naar de top. Stap per stap haalde hij nieuwe doelen en verkende hij nieuwe gebieden. De jonge Ravenous is de laatste jaren steeds prominenter aanwezig in de muziekindustrie. Is het niet met het dj'en dan is het wel met het ontdekken en pushen van nieuw talent met zijn eigen label Housified. Tijd om Laurent Moussiaux / Ravenous aan de tand te voelen over de avonturen die hij heeft beleefd en nog zal beleven. 

FUZZ - Dag Laurent, hoe kwam je met elektronische muziek in contact?

L: Dat is vooral aan mijn oudere broer te danken. Hij was al actief in het dj-milieu en toen ik nog maar 12 jaar oud was, nam hij me overal mee naartoe. Zo belandde ik als jonge snaak al op festivals als Tomorrowland. Later begonnen we ook samen te draaien en speelden we onder meer b2b's in La Rocca. Op die manier kon ik al een enorme muzikale bagage verzamelen op piepjonge leeftijd, wat uiteindelijk een voordeel was voor mijn verdere carrière. 

Mijn broer is trouwens nog steeds actief als producer onder de noemer TNTS, al hebben we nu elk onze eigen stijl. Hij focust meer op electronica à la Anthony Rother: hedendaagse, melodieuze tracks die toch nog steeds de electrofeel van enkele jaren terug herbergen. We hebben nog steeds enorm veel contact op muziek en hij zal altijd een van mijn grootste inspiratiebronnen zijn, maar ik ben nu volledig mijn eigen weg ingeslagen.

Fuzz - Het grote publiek leerde je vooral kennen toen je de Tomorrowland DJ Contest won op Studio Brussel. Hoe verliep dat net? 

L: Het winnen van die contest was inderdaad een hoogtepunt die heel wat deuren opende voor me. Zo werd ik na de wedstrijd gecontacteerd door Tom Stoop van Laundry Day, wat uiteindelijk resulteerde in een spot op het festival. Dat was voor mij werkelijk een kinderdroom die in vervulling ging.

Wat later werd ik uitgenodigd door Kurious om op gesprek te gaan. Sindsdien ben ik trots lid van de Kurious-familie en zijn mijn bookings en management in hun handen. Dit was een uitermate belangrijke stap voor mezelf. Zij stonden en staan me nog altijd met raad en daad bij en zorgen voor een wat vaste structuur in mijn carrière, iets dat me geen windeieren legt.

FUZZ - Aan je social media te zien lijk je je inderdaad wel te amuseren bij Kurious!

L: Yes! Het was vooral leuk dat ik er vanaf het eerste moment bij was. Dankzij een strakke en goeie aanpak groeien ze alleen maar en ik ben trots onderdeel van dit team te mogen uitmaken. Het toffe vind ik net dat Kurious een vrij breed arsenaal aan artiesten kan aanbieden, voor ieder wat wils. En ze blijven razend ambitieus, zo blijkt ook uit het toevoegen van gevestigde waarden als Goldfox, Leesa en Chantal aan het roster. De feestjes zoals de Kurious Stage tijdens StuDay of de stage die Kurious in het MAS mocht hosten, vormen een kers op de taart.

Hetgeen mij het meest aansprak is dat ik vanaf het eerste moment merkte dat ze enorm in mij geloofden en mij ook de tijd geven om me te ontwikkelen. Zo was 2016 voor mij een soort overgangsjaar. Het jaar ervoor had ik dankzij de Tomorrowland-contest een mooie boost gehad, maar ik moest me een jaar later opnieuw bewijzen. Ik merkte dat ik op productioneel vlak nog niet sterk genoeg in mijn schoenen stond om tal van releases de wereld in te sturen, iets wat ze bij Kurious begrepen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze me zomaar lieten doen. Af en toe heb ik eens een schop onder mijn gat nodig, iets wat ze bij Kurious ook perfect begrepen hebben. Ondertussen schaafde ik mijn productieskills bij en ben ik volledig klaar om 2017 in te knallen met tal van nieuwe releases. 

Fuzz - Vorig jaar richtte je ook je eigen label Housified op. Hoe ontstond dat idee net?

L: Ook daar speelde Kurious een belangrijke rol in. Op een bepaald moment sprak Jochem (Peterson, red.) me aan: "Je krijgt heel wat promo's binnen en wij ontvangen ook tal van mails van getalenteerde houseproducers. Zouden we niet eens kunnen kijken om een nieuw houselabel op te starten onder jouw hoede?" Housified was geboren!

Ik geloof enorm in het potentieel van Housified, vooral om dat we een niche uit de housescene belichten dat nog te weinig aandacht krijgt in ons land: UK house, garage en bass house. Er zijn weinig labels in België die releases in deze genres uitbrengen, terwijl er heel wat jonge, Belgische producers zijn die moeite hebben om hun muziek aan de man te brengen. Ik probeer nu met Housified deze artiesten aan het grote publiek voor te stellen en zo dit gat in de housemarkt op te vullen.

Het is trouwens niet de bedoeling dat Housified zich enkel beperkt tot het uitbrengen van releases. Zo zullen we ook blijven inzetten op onze livestreams in de Bose-winkel te Antwerpen.

FUZZ - Hoe ga je dan te werk om de releases op je label te selecteren?

L: Het volledige plaatje moet kloppen. In de eerste plaats moet het kwalitatief natuurlijk goed in elkaar zitten. Daarnaast bekijk ik het profiel van de dj, beluister ik mixtapes, schuim ik social media af om te zien hoe artiesten zich profileren... Als ik een goed gevoel heb bij het totaalresultaat, ga ik ervoor. 

Voorlopig speur ik vooral naar Belgisch talent, al sluit ik zeker niet uit in de toekomst ook buitenlands talent een kans te geven. Maar een goeie track is en blijft een goeie track. Wanneer je producties helemaal binnen het kader van Housified passen, staan we al een serieuze stap dichter bij een release.

FUZZ - Hebben we dan zoveel ongekend talent in België?

L: Er zijn zeker voldoende artiesten waarvan ik serieus onder de indruk was, neem nu bijvoorbeeld TYRLL. Dat is een West-Vlaams duo dat ik via de Club Soda dj-contest - waar ik in de jury zetelde - leerde kennen. Hun mixtape viel meteen op en na wat contact en het beluisteren van hun eigen releases, heb ik hun eerste plaat uitgebracht op een Housified-compilatie. Hetgeen me het meest aansprak was hun typerende sound: oldskool disco gecombineerd met een vleug funky house. Altijd dansbaar!

Daarnaast kon ook de Limburger Vancos me helemaal overtuigen. Hij producet UK bass, een genre waar weinig producers zich aan wagen. Wellicht is hij een van de enige producers binnen zijn genre in gans Limburg. Bovendien is hij nog altijd maar 18 jaar, heel jong. Ik probeer hem dus bij te staan met raad en tips en hoop dat hij zijn rijke potentieel zal kunnen benutten.

Verder zijn de mannen van Soulcity ook heel goed bezig, zowel op vlak van eigen tracks als hun evenementen.

FUZZ - Daarnet haalde je de Housified-livestream al even aan. Na een korte pauze heb je nu een nieuwe locatie gevonden. Kan je daar iets meer over kwijt?

L: Sinds maart '16 ben ik zelf aan de slag in bij Bose in Antwerpen. Na de zomer zocht ik al even naar een nieuwe locatie om onze livestream te laten doorgaan. In die periode vroeg de manager of ik een idee had om onze Bose-winkel aantrekkerlijker te maken bij het jonge publiek, het imago wat verjongen. 

De vraag kwam net op het perfecte moment en na wat overleggen besloten we er onze Housified livestreams te laten doorgaan. Alles viel in zijn plooi en iets later gingen we van start met onze livestreams, uitgezonden vanuit onze winkel. De eerste met Soulcity was zeker geslaagd en op 2 februari gaat de volgende editie door met Flapjackers.

Bose zelf is trouwens enthousiast over het project. Zo werd de stream ook gedeeld door alle Europese Bose-winkels, met natuurlijk een groot online bereik tot gevolg. Mooi meegenomen promo!

FUZZ - Je zet nu ook volledig in op je eigen producties. Hoe staat het daarmee?

L: Kurious liet me inzien dat ik nog meer op mijn eigen producties moet toeleggen als ik verdere stappen wil nemen in mijn carrière. Uiteindelijk besloot ik zelf initiatief te nemen en volgde ik masterclasses om mijn produce software beter onder de knie te krijgen. 

Nu ben ik wel op een punt gekomen dat ik volledig zelfstandig goeie tracks kan afwerken en ik ben vooral blij dat de progressie echt hoorbaar is in de tracks. Ook de voortdurende feedback van Kurious heeft me daarbij geholpen. Wanneer ik een track af had, moesten de volgende twee tracks al klaarstaan. Op dit moment lijkt dat wel te lukken.

FUZZ - We mogen ons dus aan enkele releases verwachten?

Uiteraard! De eerste single, Freakin', van mijn nieuwe EP is net uit, waar ik zeer trots op ben. Die wordt gelanceerd via YouTube op Future House Records en op SoundCloud via Wildfire Records. Een maand later verschijnt I’ll House You op het Belgische YouTube-kanaal Bassness Music. Op SoundCloud zal die dan weer op 3000 Bass terecht komen, een Brits kanaal. 

Op 20 maart volgt dan de volledige EP die ook nog een collab bevat met Skyentist, een uiterst talentvolle, West-Vlaamse producer die zijn slag kan trekken in meerdere genres. Die volledige EP releasen we dan op Housified en dan kun je hem ook op Beatport en iTunes kopen.

Maar ik ben al volop bezig aan nieuw werk, hopelijk blijft het dus niet bij deze ene EP.

FUZZ - Vroeger werd je muziek vooral beïnvloed door de oldschool electro, fidget en sounds à la Gesaffelstein. Vinden we deze kant van Ravenous nog terug in je nieuwe muziek en producties?

L: De grauwere kant van electro, fidget en Gesaffelstein zijn nog altijd zaken die ik graag hoor, maar het is iets dat ik nu moeilijker kan verwerken in dj-sets gezien ik me vooral profileer als house-dj. Daarbij wil ik me niet in een specifiek subgenre profilere gezien ik een vrij veelzijdige dj ben binnen het housecircuit. Zo kan ik perfect mijn plan trekken in een underground club, net als op een iets commerciëler gericht festival.

Op dat vlak is DJ Licious een groot voorbeeld. Die kan zowel de Mainstage op Summerfestival in lichterlaaie zetten maar ook underground techhouseraketten afvuren op zijn concept HMEWRK in Club Vaag. Hoewel deze sets een eind uit elkaar liggen, blijft hij zijn eigen stempel op zijn muziek drukken. 

De fidget en electro, zeker die clubclassics, blijven me verder natuurlijk nog inspireren. De fidget van toen leunt trouwens op muzikaal vlak dicht aan bij de hedenaagse bass house, een genre dat aan een sterke opmars bezig is. 

FUZZ - Hoe ziet de zomer '17 van Ravenous eruit?

L: Ik probeer elk jaar even goed te doen als het jaar ervoor, zeker op vlak van festivals. Zo hoop ik enorm hard om ook dit jaar weer op Summerfestival en Laundry Day te kunnen spelen. Ik heb er ondertussen al drie jaar op rij gespeeld. Dat leverde telkens memorabele herinneringen die ik maar al te graag zou herhalen. Al weet ik nu nog niet of ik er zal kunnen spelen.

Als dat niet zo is, even goed, maar ik wil mezelf wel doelen blijven opleggen. Eentje daarvan is om terug een surftrip van Route Du Soleil mee te pikken. In 2016 was dit wellicht mijn tofste gig van de ganse zomer.

Verder trek ik in februari met Skyve en Mr_Fuzz naar de Alpen om er in vijf dagen tijd te spelen in acht skigebieden. Daar kijk ik nu al enorm naar uit. Met een busje trekken we overal rond, van een après ski in Rissoul naar een club in Val Thorens. 

FUZZ - Super, veel plezier!

Omdat Ravenous en de Bose Store Antwerpen in een uiterst goedgemutste bui zijn, schenken ze een paar Bose Soundsport in-ears (t.w.v. €99,95) weg aan een gelukkige lezer. Wat moet je doen om hier kans op te maken? Klik verder naar onze wedstrijd. Registreer je of meld je vervolgens aan en neem deel door bovenaan het wedstrijdartikel op de knop DEELNEMEN te klikken en zo kans te maken op deze leuke prijs. Met speciale dank aan de Bose Store Antwerpen, de plaats waar op 2 februari de volgende livestream zal plaats vinden. 

Photography by: N O I Z, Jamie Neirynck, Fille Roelants