Interview: Siege

Ontdek de 3 pijlers van het platform Undr Siege

Interview: Siege

Ontdek de 3 pijlers van het platform Undr Siege

Het gaat goed met Siege. De Limburgse dj en producer brengt in maart een nummer uit op het iconische label Strictly Rhythm en draait in dezelfde maand op Winter Music Conference in Miami. Vorig jaar draaide hij nog een dj-set op dat andere megafestival: Amsterdam Dance Event. Naast alle releases en gigs heeft Sieg Motmans ook nog de tijd gevonden om zijn eigen platform, Undr Siege, te lanceren.

"Maar er zit voor mij geen haast achter", vertelt de Hasselaar in een gezellige babbel met Fuzz.

FUZZ - Je staat al een tijdje achter de draaitafels. Hoe is het voor jou allemaal begonnen?

Siege: Ik ben er een beetje ingerold. Via wat oudere vrienden en neven, die toen naar 2 Fabiola luisterden, heb ik interesse gekregen in elektronische muziek. Op dat moment was ik amper 12 jaar oud.

Mijn grootvader werkte voor Philips en van hem kreeg ik een cassette deck en een minidisc. Diezelfde oudere vrienden hadden een dj-installatie wat ik geweldig vond, dus ben ik dat proberen na te bootsen met mijn eigen materiaal. Ik kocht een mengtafel en probeerde te mixen met mijn cassette deck. Dat ging natuurlijk voor geen meter (lacht).

Vervolgens ben ik zelf op ontdekkingstocht gegaan met Virtual DJ en andere software om uiteindelijk op mijn 14de eigen platenspelers aan te schaffen. Niet lang daarna ben ik wel overgeschakeld naar CDJ’s. Na een tijdje deed ik ook mee aan dj-contests in clubs. Elke keer nam ik een heleboel vrienden mee naar die plaatsen. Later besefte ik wel dat ze me vooral boekten om de club vol te krijgen, dus dat heeft ook niet lang geduurd.

FUZZ - Was je toen enkel bezig met draaien of was je ook al aan het producen?

S: Naast al het draaien hield ik me ook flink bezig met producen. Al was dat in een iets commerciëlere stijl dan wat ik nu doe. Ik heb toen een nummer uitgebracht via kameraden die een label hadden in Leuven.

Dat nummer heb ik dan doorgestuurd naar Laidback Luke die online heel actief was op zijn forum. Hij vond dat een geweldig nummer en wou het direct oppikken. Destijds heeft dat net niet de Beatport top 10 gehaald, wat echt wel een kick gaf. Maar we waren vergeten de sample te clearen, dus dat voelde een beetje dubbel. Heel cool omdat je met je eerste release zo hoog scoort, maar een beetje jammer dat het dan net niet lukt.

FUZZ - Hoe ben je dan overgeschakeld naar je huidige stijl?

S: Ik ben eerst nog even meegegaan met de EDM-trend, maar dat was eigenlijk niets voor mij. Ik werd zelfs niet meer blij van het producen, dus heb ik toen besloten om terug house te maken en daar is Crunk uit voortgekomen. Dat nummer heb ik uitgebracht op Azuli Records, een sublabel van Defected Records.

Crunk heeft wel de Beatport top 10 gehaald en deze keer waren de rechten gelukkig in orde. Ondertussen ben ik dat nummer helemaal beu gehoord en draai ik het niet meer, maar dat was wel het kantelpunt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik terug dingen ben beginnen maken waar ik wel achter sta.

FUZZ - En nu ben je je platform Undr Siege op poten aan het zetten. Kan je daar wat meer over vertellen?

S: Het platform bestaat uit drie pijlers, die één voor één gelanceerd gaan worden. Het eerste is een radioshow, waar ik elke maand een aflevering van online zet. Het is een mix, waarbij ik vooral nieuwe nummers draai in combinatie met tracks die ik minder snel in een club zou draaien. Daar staan nu twee afleveringen van online.

Naast de radioshow wil ik mijn eigen label opstarten. Daar ga ik tracks van mezelf op releasen, omdat ik merk dat ik bepaalde nummers niet altijd kwijt kan op andere labels. Een nummer uitbrengen kan soms heel lang duren en door die stap zelf te zetten, ga ik veel sneller muziek uit kunnen brengen.

Op het label wil ik ook graag inzetten op verrassende combinaties van artiesten. Bijvoorbeeld een Belgische producer die ik goed vind, samen met een buitenlandse remixer. Er is momenteel nog geen datum op het label geprikt, maar de eerste release hoop ik wel al in 2018 te doen.

FUZZ -  En de derde pijler van Undr Siege?

S: Het derde luik van het platform zal het organiseren van evenementen zijn. Zowel in België als in het buitenland, met een tournee bijvoorbeeld. Er gaat natuurlijk veel werk in het organiseren van evenementen. Dus ik wil eerst zien dat de andere delen van Undr Siege goed staan. Er is ook geen haast bij om alles tegelijk te doen.

Zodra de verschillende pijlers er zijn is het vooral de bedoeling dat ze elkaar ondersteunen. Zo kan ik de artiesten die iets uitbrengen op het label, ook opnemen in mijn radioshow en ze laten spelen op de events. Je ziet vaak dat artiesten die bij een label horen niet altijd uitgenodigd worden voor de events van datzelfde label. Voor hun events gaan ze vaak blijven denken aan dezelfde grote namen die je overal ziet draaien. Ik vind dat dat weinig zin heeft. Als je een artiest tekent, dan moet je die op alle vlakken ondersteunen.

Luister hieronder naar het laatste werk van Siege, een remix van Chappell Roans Hurt uitgekomen op Big Beat Records op 23 februari.


Siege ook eens aan het werk zien? Voor Belgen kan dat op 10 maart in Real Club (Tongeren) en op 1 april in Café d'Anvers. In het buitenland draait hij op 17 maart in Viscious Club te Frankfurt, en 20 en 23 maart in Miami op Music Winter Conference. Maar hou zeker zijn Facebook-pagina in het oog voor nieuwe gigs.

Met dank aan Kurt Vandeweerdt voor de prachtige hoofdfoto bij dit artikel!

Artiesten in dit artikel