Interview: Unclesand

Interview: Unclesand

Jens Ooms en Klaas Vander Sande vormen samen Unclesand. Het Aarschotse techno-duo beleeft met de release van twee EP's in november een uitzonderlijk goed najaar. Met een set op Tomorrowland en tal van andere grote festivals stonden ze ook niet stil deze zomer.

De eerste EP kwam 2 november uit op Say What? Records van Ramon Tapia en de volgende staat gepland voor aankomende vrijdag 9 november op Tabulat, het techno-label van FloorFiller

Jens en Klaas kennen elkaar al 25 jaar ondertussen, van de lagere school tot het middelbaar zaten ze non-stop met elkaar in de klas. Twee boezemvrienden en partners die elkaar perfect aanvullen. Ook muzikaal zijn ze al sinds jaar en dag elkaars grootste invloed en steunpilaar, maar tegelijk ook de meest kritische stem. Beiden kenden ze de natuurlijke overgang van in een band spelen en naar rockmuziek luisteren als tiener tot de introductie van meer elektronische sferen wanneer het uitgaan een grotere rol begon te spelen.

FUZZ - Wat waren de eerste elektronische artiesten waar jullie mee in aanraking kwamen?

Klaas Vander Sande - Voor mij ging dat meer naar de electro van toen: Boys Noize, Dr. Lektroluv, Étienne de Crécy, Booka Shade. Dat was rond de tijd dat die artiesten ook op grote festivals als Rock Werchter stonden en zo werden we langzaam maar zeker meer en meer geïntrigeerd.

Jens Ooms - Daarna is dat overgegaan naar techno. We gingen op Tomorrowland toch al eens even piepen bij artiesten als Joris Voorn. Ik bleef die podia meer en meer opzoeken en dan een jaar of acht geleden ben ik techno en tech-house toch wel zwaar beginnen appreciëren.

K.VDS - Ik ben op dezelfde manier in het wereldje gerold. We hebben echt altijd hetzelfde parcours afgelegd. 

FUZZ - Hoe is het draaien en producen dan erbij komen kijken?

K.VDS - Ik ben in het begin wel een beetje aan het prullen geweest met producen. Dat was in een heel vroeg stadium, met Garageband. Het draaien is eerder gekomen. Maar dat producen is de laatste jaren veel prominenter geworden. In het begin moet je natuurlijk even doorzetten voordat je er iets van bakt. Als je er mee weg bent is het ook veel leuker, dan weet je wat je aan het doen bent. 

J.O - Bij mij is ook sowieso het draaien als eerste gekomen, en dat is eigenlijk nog steeds zo. Ik voel me meer dj dan producer. Bij Klaas is het omgekeerd. Hij is de producer van ons twee. We komen elkaar ergens in het midden tegemoet en dat is een perfecte wisselwerking. Dat is het handige aan een duo zijn. 

FUZZ - Is er sprake van een rolveredeling?

J.O - Het is een onuitgesproken rolverdeling. Klaas begint met een plaat, hij stuurt dan de basis door naar mij. Ik luister dat heel veel en dan komen we samen om er verder aan te werken. Wanneer we een set draaien ben ik degene die met de meeste nieuwe muziek komt. We geven ook constant feedback aan elkaar. Dat houdt ons scherp. Op die manier blijven we ook dicht bij onze sound en identiteit als Unclesand

FUZZ - Jullie zijn wel bezig met de Unclesand sound constant te houden? Hoe zou je die sound omschrijven?

K.VDS - In 2013 zijn we met Unclesand begonnen als techno met een beetje melodie en wat tech-house invloeden. Dan zijn we even iets te veel richting de tech-house gegaan maar vorig jaar hebben we alles terug omgegooid om te herbronnen. Dat atmosferische met die house ondertoon was iets waar we terug naartoe wilde. Het moet ook niet te hard zijn, de melodie en het gevoel dat een nummer meebrengt mag zeker wat zoeter zijn. De EP's die we nu uitgebracht hebben belichamen die sound die we vanaf het begin voor ogen hadden.

 

 

FUZZ - Waarom brengen jullie twee EP's uit in dezelfde maand?

K.VDS - Je kunt het langs twee kanten bekijken. Twee EPs in één maand geven wel de nodige push. Je kunt ze ook spreiden zodat je een constant ritme aanhoudt. Maar deze keer is het vooral toevallig dat het zo gekomen is. Het paste voor de labels en voor ons. Ik vind het voor het moment wel goed dat ze snel op elkaar volgen. 

FUZZ - Is er een groot verschil in de sound van de twee EP's?

J.O - Ze liggen wel in dezelfde lijn, maar er zijn kleine nuance verschillen. De EP op Say What? is iets melodischer terwijl die op Tabulat een tikkeltje rauwer is. Er komt op Tabulat ook een remix bij van Rudosa, die al eerder releasete op Second State en Suara. Dat tilt de EP nog naar een hoger niveau. 

FUZZ - Wat is de eerste reactie op de nieuwe nummers van de EPs?

K.VDS - We testen die nummers nu al een aantal maanden in dj-sets. We krijgen goeie reacties, ook van vrienden als we ze in de auto eens laten horen. We zeggen dan niet dat ze van ons zijn, om dat verrassingseffect een beetje te behouden. 

J.O - We merken ook wel dat de reactie altijd beter en beter wordt. Dus dat is een goed teken. Nummers testen doen we altijd van tevoren op de dansvloer.

FUZZ - Wat waren jullie hoogtepunten van afgelopen festivalzomer?

K.VDS - Voor mij was dat sowieso Tomorrowland. Dat staat van in het begin al op onze bucketlist. Dat was zeker de moeite, heel het gebeuren was een speciale ervaring. 

J.O - Voor mij was dat ook het absolute hoogtepunt. Dat was een hele beleving, we stonden wel heel vroeg geprogrammeerd, maar de tent stond al goed vol. Dat was voor ons ook de eerste keer op Tomorrowland, dus zeker een mijlpaal in onze carrière. Hopelijk mogen we volgend jaar terugkomen. 

 

 

 

Artiesten in dit artikel