Interview: Urlaub

Interview: Urlaub

De gepassioneerde heren van Urlaub keren op 30 juni terug met hun jaarlijkse outdoor editie. We spraken met mede-organisatoren Maarten Borgers en Niels Billen over de nieuwe idyllische locatie, de feestjes waardoor ze geïnspireerd raken én hun natte droom om DJ Koze naar Bilzen te halen. Maar…

FUZZ - …waarvan komt de naam, Urlaub?

Maarten: Na heel wat brainstormen kwamen we bij deze naam terecht. Urlaub is Duits voor verlof/vakantie. De start van de vakantie geeft iedereen een fijn gevoel. Deze sfeer wilden we doortrekken in ons concept.

FUZZ – Jullie zijn met negen organisatoren, zorgt zo’n grote groep niet voor strubbelingen omdat iedereen zijn eigen visie rond Urlaub heeft?

M: Jawel (lachen allebei). Over de grote lijnen zijn we het wel allemaal eens, maar het zijn de kleine, onnozele dingen waar wel eens meningsverschillen rond ontstaan. Qua muzieksmaak zitten we allemaal op dezelfde lijn. Ieder van ons heeft wel zijn eigen stijl, maar dat maakt het natuurlijk ook heel interessant.

Om met z’n allen op een goede manier samen te werken is het belangrijk om goed te communiceren en te organiseren. In dat opzicht leren we zelf ook heel wat uit de organisatie van ons evenement.

FUZZ - Wat heeft jullie ertoe aangezet om vier jaar geleden samen een feestconcept te starten?

Niels: Urlaub is ontstaan uit verschillende Bilzerse concepten zoals Tanzen, Danskoet, Plan Bass, Inside Out & Shuffle. We mikten voor een groot deel op hetzelfde publiek. Op een bepaald moment hebben we besloten om onze krachten te bundelen en iets nieuws te proberen. Zo is Urlaub geboren.

FUZZ - Hadden jullie toen het gevoel dat er iets ontbrak in de Limburgse underground scene?

N: Jup, zeker in de zomer en in het genre waar wij naartoe willen werken, vonden we dat er een outdoorconcept miste.

FUZZ - Jullie zijn veranderd van locatie, wat is de reden? Wat mogen we verwachten van de nieuwe locatie?

Maarten: Logistiek gezien was het simpelweg niet meer mogelijk. De nieuwe locatie is heel vet! We verklappen nog niet te veel, maar we gaan nog meer dan de voorbije jaren onze stempel kunnen zetten op en rond het festivalterrein.

FUZZ - Door welke feestjes laten jullie je inspireren?

Niels: Feestjes waar we naar opkijken zijn de verschillende Giegling nights, Lente Kabinet en zonder twijfel Dekmantel. Hier in België is Paradise City zeker een festival dat in de lijn ligt met wat wij voor ogen hebben, hoewel zij op veel grotere schaal werken.

FUZZ - Veel mensen zeggen dat Limburg nog niet klaar is voor een Dekmantel-vibe, wat denken jullie hiervan?

Niels: Het is inderdaad heel moeilijk, het zou onmogelijk zijn om het op dezelfde schaal als Dekmantel te doen. In grote steden zoals Brussel of Antwerpen is dat natuurlijk anders, hier kan men met festivals als Crossroads en Contrair wel een bepaalde niche aanspreken.

In Limburg is dat helaas minder vanzelfsprekend. We doen wel elk jaar ons uiterste best om mensen vanuit grotere steden naar Urlaub te lokken met een aantal originele bookings.

Daarnaast laten we de mensen van in de buurt kennismaken met acts of elektronische muziek waar ze anders niet meteen naar zouden luisteren. Op die manier hopen we elke editie meer mensen warm te maken voor ons genre.

FUZZ - Beslissen jullie allemaal samen wie er op de line-up verschijnt?

Maarten: We zijn met een vijftal personen die zich daarmee bezighouden, ja. Het hele jaar door zijn we op zoek naar interessante bookings en vernieuwende acts. Bij voorkeur naar dj’s of producers die nog niet al te bekend zijn of op het randje van doorbreken staan. Zo proberen we ons publiek op een aangename manier te verrassen.

FUZZ - Is het verkeerd als ik vaststel dat de line-up van dit jaar meer in het house spectrum ligt dan die van vorig jaar?

Niels: Ja inderdaad, dat is een bewuste keuze van ons. We hebben dit jaar ook een Indoor editie gehouden, waar we Deniro (NL) ontvingen. Hier ligt de focus meer op het zwaardere en experimentele werk.

Op onze outdooreditie staat er dit jaar vooral house geprogrammeerd, hetgeen volgens ons ook zal bijdragen tot de sfeer die we proberen te creëren.

FUZZ - Wat mogen we van Urlaub Soundsystem verwachten?

Maarten: Het wisselt vaak wie onder ‘Urlaub Soundsystem’ speelt. Dit jaar zijn Niels en ik het die de nieuwe locatie mogen inwijden. We gaan de dag op een rustig tempo in gang zetten. Vervolgens zullen de jongens van Obeen het heft in handen nemen.

Later op de avond zijn het de Urlaub-boys van Housinberg die het overnemen van Leo Pol, zij gaan het vast wel wat steviger aanpakken.

FUZZ - Eén van jullie headliners Leo Pol heeft op korte tijd twee EP’s uitgebracht op twee Parijse labels. Wat mij opviel is dat de release op Concrete naar lo-fi house leunt en die op Bass Culture meer techno georiënteerd is. Welk pad zal hij volgens jullie op Urlaub gaan bewandelen?

Niels: Leo Pol zal op Urlaub een liveset komen spelen. Het is dus moeilijk om te voorspellen welk pad hij zal bewandelen. Het is een erg veelzijdige producer die zowel thuis is in house, techno als disco.

Met een combinatie van hypnotiserende grooves, basslines en sublieme percussies weet hij naar onze mening wel telkens een energetisch gevoel te creëren. 

Ik denk dat we op Urlaub een heel diverse liveset mogen verwachten, wat het voor ons ook spannend maakt. Het wordt alvast een performance waar we zelf heel erg naar uitkijken!

FUZZ - Jullie halen ook Shelters kind aan huis Tsepo naar Bilzen. Hebben jullie de Amsterdamse baas al eerder aan het werk gezien?

Maarten: Tsepo hebben we op DGTL Amsterdam aan het werk gezien! Sindsdien zijn we al elk jaar ons best aan het doen om hem op Urlaub te krijgen en dit jaar zijn we daar gelukkig in geslaagd.

Tsepo is een echte selector die met weldoordachte sets een publiek altijd weet te vermaken. Een dj die het publiek zonder probleem aanvoelt en altijd de juiste atmosfeer weet te creëren.

FUZZ - De grootste struggle bij vele organisatoren dezer dagen is dat het publiek niet open minded genoeg is. Ze worden enkel nog aangetrokken tot de grote ‘techno-popsterren’ en kunnen de kleinere artiesten niet smaken. Hoe weten jullie met Urlaub deze struggle te doorbreken?

M: Met Urlaub doen we ons best om het event niet volledig rond dj’s te laten draaien. Een goede dj hoeft voor ons geen € 10.000 te kosten. Het is net een uitdaging om het publiek met een minder bekende act van hun sokken te blazen. Bovendien zal je ook ieder jaar heel wat lokale namen terugvinden op onze affiche.

We hechten ontzettend veel belang aan de belevenis op en rond Urlaub. Zowel de inrichting van ons festival als de volledige ervaring die onze bezoekers hebben, zijn voor ons minstens even belangrijk als de line-up.

FUZZ - Hebben jullie de ambitie om uit te breiden of willen jullie het intiem houden?

M&NOns doel is niet om qua omvang zo groot mogelijk te worden. Natuurlijk willen we nog wel wat groter worden, maar dat mag niet ten koste gaan van de sfeer die er hangt op het terrein. Groeien als festival is volgens ons veel meer dan elk jaar het bezoekersaantal te doen stijgen.

Op dit moment hebben we een heel direct contact met de bezoekers en kunnen we zelf ook nog van de dag genieten. Deze kleinschaligheid en intimiteit is iets wat Urlaub volgens ons veel persoonlijker maakt dan de meeste festivals en dat willen we zeker niet uit handen geven.

FUZZ - Zouden jullie naast jullie event ook nog willen uitgroeien tot een label of artiesten agency?

Niels: We sluiten het zeker niet uit om in de toekomst nog op een bepaalde manier aan de slag te gaan met releases of artiesten, maar dat idee zit voorlopig nog even in de koelkast.

FUZZ - Welk is het vetste feestje waar jullie al geweest zijn?

N: Voor mij is dat sowieso de Giegling-avond in Kompass. De muziek en de sfeer die daar hing was écht onbeschrijfelijk.

FUZZ - Als geld geen probleem was, wie zou er dan op jullie line-up verschijnen?

N: Als het van mij afhing Motor City Drum Ensemble, maar ik denk dat ik de rest daar niet van overtuigd krijg. (lacht) 

M: Als we het in groep overleggen zouden namen als DJ Koze, Henrik Schwarz of Mall Grab bijvoorbeeld allemaal een dikke ja krijgen. Voor de indoor editie zou DVS1 onze eerste keuze zijn als we met geld mochten smijten.

FUZZ - Omschrijf Urlaub in één zin. 

Maarten en Niels: Een intiem muziekfestival waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. 

Maarten: In de kleinste potjes bewaart men de beste zalf hé! :)

FUZZ - Bedankt voor het interview heren, we zien elkaar terug op 30 juni! 

Komende zaterdag gaan we dus elke underground liefhebbende Limburger kunnen terugvinden in een idyllisch stukje groen van Munsterbilzen, op de vierde editie van Urlaub Outdoor. Nog geen ticket? Bezoek dan nog even hun website!