Jazz en electronica komen deze zomer mooi samen

Jazz en electronica komen deze zomer mooi samen

Jazz en electronica: de brug is vandaag de dag snel gemaakt. Binnenlands tonen STUFF., SCHNTZL en meer ons al even hoe het moet, buiten de Belgische grenzen zijn er naast BADBADNOTGOOD en Jameszoo heel gemakkelijk nog meer voorbeelden uit de lucht te grijpen. Wij kozen uit het brede aanbod van de belgische jazzfestivals enkele favorieten die op één of andere manier iets met zowel jazz als electronica te maken hebben!

Dat de twee polen overlapping kennen, wordt door Gilles Peterson op zijn Brownswood Recordings keer op keer met smaak bevestigd, en ook binnenlands zien we een personificatie van het fenomeen in figuren als Dr. Lektroluv, die, eens hij zijn groene masker heeft afgelegd, weer verder gaat met het runnen van Sdban Records

 

De legendes

Als eerste overlopen we de groten der aarde die dit jaar een bezoekje brengen aan ons kleine belgenlandje. Herbie Hancock, één van de meest iconische componisten binnen de funk en jazz-wereld, komt op 7 juli langs voor Gent Jazz. Hij was verantwoordelijk voor een heuse aardbeving in het muzieklandschap van de jaren tachtig dankzij visionaire stukken zoals Rockit. Op Gent Jazz wordt deze veteraan bijgestaan door een bijna even grote Terrace Martin op toetsenbord.

Een dag eerder is op datzelfde podium de captiverende Grace Jones te gast. Actrice, model, extravagante muze, maar ook, en vooral, een artiest pur sang: zelfs nog voor Herbie bracht ze met een rubberen synthesizer en een klinkende drummachine haar nummers binnen. In 2008 kwam ze met een nieuw album, Hurricane, maar vooral Pull Up To The Bumper zal een belletje doen rinkelen.

Een minder voor de hand liggende legende vind je dan weer bij Tony Allen, die op 5 augustus met zijn quartet op Jazz Middelheim staat. Samen met Fela Kuti is deze ongeschoolde drummer verantwoordelijk voor de afrobeat stroming die de laatste jaren weer een enorme heropleving kent. Ook werkt hij zelf nog aan talloze projecten mee en werd zijn eigen werk al onder handen genomen door producers zoals Nu Guinea. Op Jazz Middelheim eert hij zijn idool Art Blakey, die dertig jaar eerder op datzelfde podium alles van zichzelf gaf.

 

Jonge wolven

Naast de gevestigde waarden, klein en groot, mogen we jonge, vernieuwende artiesten zeker niet uit het oog verliezen. Onze ogen vielen als eerste op Christian Scott Atunde Adjuah. Zijn eerste album is nog maar een dik jaar oud, maar daarin toonde de trompettist enorm veel ambitie en belofte binnen de free jazz. In zijn tweede album zien we hem dan weer meer experimenteren met electronica, en zo hebben wij dat natuurlijk graag! Hij staat samen met Herbie Hancock op 7 juli op Gent Jazz.

Iets volwassener reeds, maar daarom niet minder interessant, is GoGo Penguin. Hun bezetting (drum, dubbele bas en piano) klinkt misschien vrij conventioneel, maar de dingen die ze ermee doen zijn dat minder. Op hun laatste album Man Made Object gingen de heren eerst aan het werk in Logic en Ableton, om dan later de resultaten live te spelen. Zij staan samen met Grace Jones op Gent Jazz.

Mark Giuliana Beat Music is precies wat de naam doet vermoeden: Jazz? Ja, maar ook zeker een flinke dosis synthesizers en elektronische percussie. Woorden schieten te kort, deze man moet je eigenlijk gewoon aan het werk zien en horen. Dat kan op 4 augustus op Jazz Middelheim

 

Waar kennen we deze ook alweer van?

Kamasi Washington en Robert Glasper Experiment staan allebei op 13 juli op Gent Jazz. Verder hebben ze het volgende ook nog gemeen: je kon ze allebei horen op Kendrick Lamars geniale To Pimp A Butterfly, allebei hebben ze in de tussentijd een enorm gewaardeerd album uitgebracht, allebei zijn ze dus serieus de moeite om nog eens te gaan beluisteren.

 

De Belgen

Natuurlijk is geen enkele Fuzz favorietenlijst compleet zonder wat Belgen, maar gelukkig zijn die ook voldoende vertegenwoordigd deze zomer! Lof voor STUFF. is natuurlijk altijd op zijn plaats, maar we hebben zo ongeveer wel het gevoel dat een introductie voor Lander Gyselinck en consorten misschien wat overbodig is. Hun concerten, daarentegen, zijn keer op keer een aanrader, want STUFF. is pas de stuff als je ze live hebt gezien. Dat kan op 13 juli op Gent Jazz

Ook in het hoofdletterkamp en van Belgische gronde is SCHNTZL, misschien voor meer mensen nog een onbekende. De samenwerking tussen Hendrik (toetsen) en Casper (drums) ontstond onder invloed van Robert Glasper (diezelfde als hierboven), Bill Evans, maar even goed Radiohead en Bon Iver. Uitmonden doet dat op een simpel, maar boeiend, spel van spanning en emotie. Hen vind je op dezelfde dag en hetzelfde podium als Herbie Hancock.

Dans Dans is dan weer een combinatie van meer ervaren geweld uit Dez MonaFlying Horseman en LyennHypochristmutreefuzz is dan misschien de vreemde noise-eend in de jazz-bijt, maar damn, wat klinkt dat lekker. Respectievelijk kun je het powertrio zien op Jazz Middelheim op 6 augustus, Gent Jazz verwelkomt de Gentse noiseband op 15 juli.