Klassiek Elektriek #3: Nils Frahm

Klassiek Elektriek #3: Nils Frahm

In de reeks Klassiek Elektriek stellen we jullie wekelijks een post-klassieke componist voor die doorgaans niet vies is van een scheut elektronica.

Nils Frahm

Er lijkt iets in dat Duitse water te zitten, een soort "klassiek poeder". Ofwel is het gewoon het nalatenschap van 's werelds grootste componisten als J.S. BachBeethovenMozart of Händel. Na meneer Max Richter stellen we deze week collega en landgenoot Nils Frahm voor. Net als in de vorige twee afleveringen is Nils Frahm een van de componisten die een nieuwe wind bracht in de klassieke muziek en daardoor nu als de absolute top van het post-klassieke genre wordt beschouwd.

Nils Frahm werd op 20 september 1982 geboren in Hamburg. In tegenstelling tot Richter bleef hij in Duitsland en woont hij nu in Berlijn. Als kind leerde hij piano spelen en via zijn pianolessen leerde hij het werk van de voorgenoemde legendarische componisten kennen. Daarnaast raakte hij ook in contact met het werk van experimentelere hedendaagse componisten als Karlheinz Stockhausen en Magnus Lindberg.

Nils' liefde voor de piano bleef enorm, maar hij besefte eveneens dat hij met een vernieuwing van dit eeuwenoude instrument wou komen. Zijn eerste gepubliceerde werk Wintermusik is een in tracks opgedeelde piano-improvisatie van 30 minuten. Dit album was oorspronkelijk bedoeld als kerstcadeau voor zijn vrienden en familie, maar werd in 2009 als volwaardig album uitgebracht op Erased Tapes. Voor zijn tweede album The Bells sloot Nils zich twee dagen op in de Grunewaldkerk in Berlijn. Het resultaat is een live album van 40 minuten. In 2010 maakte hij met 7fingers het eerste van vele collaboratieve albums. Ditmaal in samenwerking met celliste Anne Müller. Op dit album breidt hij zijn instrumentarium ook uit met een hoop samples en elektronica.

2011 was het jaar van zijn grote doorbraak. Dit met zijn album Felt, niet toevallig het Engelse woord voor vilt. Nils verkrijgt immers een unieke sound op Felt doordat hij een stuk vilt op ieder hamertje van de piano plaatst. Hiermee verkrijgt hij een uniek geluid en vindt hij als het ware de piano opnieuw uit. Ook opmerkelijk is dat alle "ongewenste" geluiden van het pianospelen ook overduidelijk te horen zijn op het album. Gaande van het luid ademen of de neus ophalen tot de tok die je hoort wanneer een toets wordt ingedrukt of een hamer die een snaar raakt.

Nils zit niet stil, want in hetzelfde jaar komt hij nog met een nieuwe ep Juno. De ep is in feite een tweedelige solo, gespeeld op (u raadt het nooit) de legendarische Juno-synth van Roland. Later kwamen er van deze ep ook nog remixes van Luke Abbot en Clark.

Nils' liveshows kregen (en hebben dat nog steeds) een bijna legendarische status. Om deze beleving ook bij de mensen die er niet aanwezig konden zijn te brengen, bracht hij in 2013 een livealbum genaamd Spaces uit.

Zoals ondertussen overduidelijk is, heeft Nils een grote liefde voor de piano. Die liefde wil hij ook overbrengen naar anderen en dit doet hij door de Piano Days. Dit festival, dat plaatsvindt in verschillende steden tegelijk, werd gelanceerd in 2015. Doormiddel van verschillende projecten en optredens van Nils en zijn vrienden, brengt hij de piano dichter bij de mens. Het concept is geëvolueerd naar een jaarlijkse gebeurtenis, want het werd herhaald in 2016 en 2017 en de editie voor 2018 staat ook al gepland!

Volgende week lees je in Klassiek Elektriek over Ólafur ArnaldsÓlafur is een goede vriend van Nils en ze maakten samen ook wat muziek: 3 ep's en een album genaamd Trance Frendz. Dit laatste is de audio-opname van een kortfilm rond Nils en Ólafur die samen "wat gingen werken aan muziek" en uiteindelijk 8 uur lang 's nachts improviseren op 2 piano's. Voor het album werd er helemaal niets aan de audio veranderd.

Volgende week dus Ólafur Arnalds in Klassiek Elektriek. De afgelopen 2 afleveringen met Ryuichi Sakamoto en Max Richter lees je hier en hier.

Check ook zeker onze Soundcloud-playlist waarin we de beste tracks van iedere gepasseerde artiest verzamelen!

Artiesten in dit artikel